Θα ακολουθήσει ο Καναδάς το παράδειγμα της Αυστραλίας στο θέμα της προστασίας των ειδήσεων στο διαδίκτυο;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κυβερνητικών κύκλων, μια ενδεχόμενη ψήφιση του νόμου για την προστασία των ειδήσεων στο διαδίκτυο (Online News Act, Bill C-18), από το Κοινοβούλιο του Καναδά θα είχε ως συνέπεια τον εξαναγκασμό της Google και του Facebook σε καταβολή 329,2 εκατ. καναδικών δολαρίων ετησίως στους εκδότες Τύπου. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλύψει το 30% περίπου των δαπανών των εκδοτών, κατά την έκθεση του Γραφείου του Parliamentary Budget Officer (PBO), της ανεξάρτητης αρχής που είναι υπεύθυνη για την παροχή οικονομικής και δημοσιονομικής ανάλυσης στο Κοινοβούλιο με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας του κοινοβουλευτικού διαλόγου και την προώθηση μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης του νόμου, ο Καναδάς θα είναι η δεύτερη μετά την Αυστραλία χώρα που θα ψηφίσει νόμο ο οποίος θα υποχρεώνει τις ψηφιακές πλατφόρμες να διαπραγματεύονται συμφωνίες με τους εκδότες Τύπου για την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Κώδικας Διαπραγμάτευσης για τα Μέσα Ενημέρωσης της Αυστραλίας (Australia’s News Media Bargaining Code) είχε ως αποτέλεσμα η Google και το Facebook να πληρώνουν περισσότερα από 200 εκατ. δολάρια Αυστραλίας ετησίως στους εκδότες.

Ο εν λόγω νόμος θα επιδιώξει να αναγκάσει την Google και το Facebook/Meta, να διαπραγματευτούν «δίκαιες εμπορικές συμφωνίες» με τους καναδικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Επιπλέον, θα δίνει τη δυνατότητα στους εκδότες να διαπραγματεύονται συλλογικά καθώς και τη δυνατότητα διαιτησίας, στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Η Google ανέφερε σε δήλωσή της προς τα καναδικά μέσα ενημέρωσης ότι οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου του Parliamentary Budget Officer «όπως φαίνεται, βασίζονται σε υποθέσεις και συζητήσεις και δεν έχουν έρεισμα στη νομοθεσία, στην κατάσταση της ειδησεογραφικής βιομηχανίας, στην πραγματικότητα της ψηφιακής διαφήμισης ή στις τρέχουσες συναλλαγές που έχει η εταιρία με τους εκδότες ειδήσεων».

Το Facebook από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκε ότι ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις δεν αναγνωρίζει «τις οικονομικές συναλλαγές που γίνονται υπέρ των εκδοτών και παραβλέπει τη σχέση μεταξύ των πλατφορμών του Meta και των εκδοτών, οι οποίοι επιλέγουν να δημοσιεύουν ειδήσεις για να προσεγγίσουν συνδρομητές αξιοποιώντας το περιεχόμενό τους».

Το τι μέλλει γενέσθαι με τον νόμο για τις διαδικτυακές ειδήσεις δεν είναι, προς το παρόν, απολύτως σαφές. Η Standing Committee on Canadian Heritage, η αρμόδια δηλαδή επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία των ακροάσεων και το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει να εξετάζει το νομοσχέδιο, παράγραφο προς παράγραφο, προτού περάσει στο στάδιο της έκθεσης.

Στην Ευρώπη το θέμα αυτό έχει ήδη ρυθμιστεί με τη θέσπιση από τον νομοθέτη του νέου συγγενικού δικαιώματος του εκδότη Τύπου με την Οδηγία (ΕΕ) 790/2019, η οποία πρόσφατα ενσωματώθηκε και στην Ελλάδα με τον νόμο 4486/2022.

 

Πηγή: osdel.gr