“Ο δήμαρχος Βόλου διέλυσε αθλητικές υποδομές και δεν δημιούργησε καμία”

*Του Γιώργου Κατσαλή

Η εικόνα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, πέραν των άλλων, έχει χτιστεί σε δύο παραδοχές.
α/ ότι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι δεν έκαναν τίποτα για αυτή την πόλη και
β/ ότι ο Δήμαρχος Αχ. Μπέος είναι ο Δήμαρχος των έργων.
Με άλλα λόγια, ότι υπάρχει στον Βόλο από υποδομές το οφείλουμε αποκλειστικά στην Δημοτική αρχή του Αχ. Μπέου. Είναι όμως έτσι;
Στο κομμάτι του αθλητισμού που με ενδιαφέρει και ως παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής, της ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ, τα στοιχεία «μαρτυρούν», ότι δεν είναι έτσι.
Πάμε στην πρώτη παραδοχή. Στο ξεκίνημα της, η παρούσα Δημοτική Αρχή παρέλαβε δεκάδες γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, σκοπευτήριο, Κωπηλατήριο, κολυμβητήρια, αθλητικά κέντρα, αθλητικούς ξενώνες, στάδια κ.α.  που ήταν όλα σε λειτουργεία. Οπότε αυτά που λέει για τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές πέφτουν στο κενό.
Πάμε και στην δεύτερη παραδοχή των έργων επί δημαρχίας Αχ. Μπέου. Τα στοιχεία και εδώ είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Το 2023 κλείνει 10 χρόνια Δήμαρχος και δεν υλοποίησε ούτε σχεδίασε καμία νέα αθλητική υποδομή.
Ακόμη χειρότερα, αφαίρεσε τρεις κρίσιμες υποδομές και δύο μικρότερες από τους δημότες και τα μεγάλα και ιστορικά σωματεία του Βόλου (Ολυμπιακού και Νίκης) όπως :
1. Το Κλειστό γυμναστήριο στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου το κατάργησε.
2. Το στάδιο-γήπεδο ποδοσφαίρου στο ΕΑΚ, αντί να επισκευαστεί το κρατά κλειστό, από τους πολίτες και τον Ολυμπιακό.
3. Το Πανθεσσαλικό Στάδιο, το παρέδωσε, σε σχεδόν αποκλειστική χρήση στην δική του ομάδα, την Πύδνα Κατερίνης που έχει μετονομασθεί σε Ν.Π.Σ. Βόλος.
4. Το ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην ΕΤΒΑ, καταστράφηκε.
5. Το γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα απέναντι από το γκαράζ Δ. Ν. Ιωνίας, τα τέρματα, τα αποδυτήρια και ο χώρος άθλησης ερασιτεχνικών σωματείων είναι υπό διάλυση και έχει γίνει χώρος μόλυνσης και σκουπιδιών.
Ο ερασιτεχνικός σωματειακός αθλητισμός είναι βασικό συστατικό μιας οργανωμένης κοινωνίας και η ενίσχυση του πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Οι δημότες και τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία πρέπει να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, γιατί τα έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά μέσω της φορολογίας. Αυτές πρέπει να είναι οι παραδοχές και ο ορισμός ενός σύγχρονου Δήμου που στο επίκεντρο του έχει τον δημότη. Όσο για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που παίρνουν μια μικρή εισφορά από τους αθλητές τους, αυτή δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα των προπονητών. Εκτός και αν ο αθλητισμός έγινε προνόμιο των λεφτάδων!
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που βρήκε έτοιμες στους Δήμους, Βόλου και Ν. Ιωνίας
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ 1. Γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα στη Νεάπολη και δύο βοηθητικά 2. Αίθουσα βαρέων αθλημάτων 3. Αθλητικό κέντρο Καραγάτς. (κλειστό γυμναστήριο-ένα γήπεδο 5Χ5 -ένα γήπεδο βόλεϊ – δυο γήπεδα μπάσκετ) 4. Κλειστό γυμναστήριο ‘Βάκης Παρασκευόπουλος’. 5. Κλειστό γυμναστήριο στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου 6. Δυο χωμάτινα γήπεδα ποδοσφαίρου στα πευκάκια 7. Αθλητικό κέντρο στη Χιλιαδού. – Μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – Ένα γήπεδο βόλεϊ – Τρία γήπεδα τέννις με συνθετικό χλοοτάπητα – Δυο γήπεδα μπάσκετ 8. Το Ε.Α.Κ. Βόλου ( ένα στάδιο με γήπεδο ποδοσφαίρου- ένα βοηθητικό γήπεδο- ένα κλειστό γυμναστήριο- ένα προπονητήριο -Τρία γήπεδα τέννις- κολυμβητήριο ΄΄Ιάσων Ζηργάνος με μία κλειστή πισίνα, μια ανοικτή, καταδυτήριο και πισίνα εκμάθησης 9. Σκοπευτήριο 10. Κωπηλατήριο και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις 11. Αίθουσες ενδυνάμωσης(Νεάπολη-Α.Κ.Χιλιαδούς-Ε.Α.Κ.-‘’ Βάκης Παρασκευόπουλος’’.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 1. ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα (απέναντι από το γκαράζ Δήμου) 2. ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα (στην ΕΤΒΑ) 3. ένα γήπεδο ποδοσφαίρου χωμάτινο (στην ΕΤΒΑ) 4. Αθλητικό κέντρο ’Όλγα Βασδέκη΄, αίθουσες γυμναστικής, γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ 5. Κλειστό γυμναστήριο (μπάσκετ, βόλεϊ κλπ). 6. Κέντρο αντισφαίρισης – γήπεδα τένις με πλαστικό χλοοτάπητα 7. Ξενώνες χωρητικότητας εκατό (100) ατόμων 8. Δυο αίθουσες ενδυνάμωσης (Κλειστό γυμναστήριο, Αθλ. Κέντρο Όλγα Βασδέκη ) 9. Κλειστό κολυμβητήριο ‘’Βασίλης Πολύμερος’’, Ολυμπιακών προδιαγραφών. 10. Το ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, με βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, με γήπεδα μπάσκετ-βόλεϊ- τέννις -5Χ5 κλπ.

*Παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής ΝΙΚΗΣ ΒΟΛΟΥ
Πρώην Δημοτικός σύμβουλος Ν. ΙΩΝΙΑΣ