Μέσω της οδού Λαμπράκη η είσοδος του τραίνου στο λιμάνι του Βόλου

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού  αλλά και επιμέρους θέματα που έχουν τεθεί από το δήμο Βόλου για την χερσαία ζώνη θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, αύριο στο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στο Βόλο.

Επιπλέον μεθαύριο Παρασκευή θα υπάρξει συνάντηση της διοίκησης του ΟΛΒ με τον μελετητή και τον τεχνικό διευθυντή του ΟΣΕ για το θέμα σύνδεσης του σιδηροδρόμου με το λιμάνι, με σημείο εισόδου από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό στο λιμάνι, διασχίζοντας την Γρ. Λαμπράκη.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Σωκράτης Αναγνώστου. Ειδικότερα εκτίμησε ότι αύριο ο κ. Πλακιωτάκης θα δώσει απαντήσεις και για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τόσο τον ΟΛΒ όσο και το δήμο Βόλου. “Πιστεύω ότι θα δώσει απαντήσεις για τη χερσαία ζώνη και το θέμα που έθεσε ο δήμος Βόλου με τα τραπεζοκαθίσματα της παραλίας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ξεκινήσει άλλος αποχαρακτηρισμός χερσαίας ζώνης. Μην ξεχνάτε ότι εκκρεμεί ακόμη ο αποχαρακτηρισμός του πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου. Από μας έχει φύγει το θέμα. Έχουμε υπογράψει, έχει δημοσιευτεί δύο φορές στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και πάει για τρίτη δημοσίευση μια ΚΥΑ, που υπογράφω εγώ και οι υπουργοί Ναυτιλίας και Οικονομικών. Το πάρκο περιέρχεται το δημόσιο και μετά θα περάσει στο δήμο. Εμείς δεν έχουμε πλέον χρήση, αλλά συνεχίζουμε να φροντίζουμε την καθαριότητα για παράδειγμα”. Εκτίμησε δε ότι στην κυρωτική απόφαση ιδιωτικοποίησης του λιμανιού θα περιγράφεται το τι μένει στο λιμάνι και το τι περνά στο δημόσιο και στη συνέχεια στο δήμο.

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη του ΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή Αλμυρός – Ν. Αγχίαλος – Αερινό

Χθες υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης για τη σύνδεση του τραίνου με τη Ν. Αγχίαλο και προτάσσεται η σύνδεση με το λιμάνι του Βόλου και την όδευση των γραμμών μέσα στο λιμάνι. Όπως ανέφερε ο κ. Αναγνώστου, μεθαύριο Παρασκευή θα βρίσκονται στο Βόλο ο μελετητής μαζί με το διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΣΕ για να συζητήσουν το θέμα. “Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Αλλά τουλάχιστον να έχουμε τη μελέτη. Το σημείο που θα μπει το τραίνο στο λιμάνι είναι από το σιδηροδρομικό σταθμό με τις γραμμές που διασχίζουν την Γρ. Λαμπράκη. Η μελέτη βέβαια θα καθορίσει πως θα λειτουργήσει όλο αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν χρειάζονται νέες γραμμές, αν οι παλιές παίρνουν τις αντοχές από τα βάρη του τραίνου. Επιπλέον θα μελετηθεί και πως το τραίνο θα περνά και από τις τρεις προβλήτες του λιμανιού”. Ο κ. Αναγνώστου θεωρεί απίθανο το τραίνο να μπει στο λιμάνι από τη νότια πλευρά του λιμανιού όπως παλιότερα είχε προταθεί καθώς θα πρέπει να περάσει από τον υγροβιότοπο της Μπουρμπουλήθρας και είναι αδύνατο αυτό να λάβει σχετική έγκριση.

“Το να μπαίνει ένα τραίνο την ημέρα μέσα στο λιμάνι δεν είναι και τόσο τραγικό. Η υπόσχεση του ΟΣΕ ήταν ότι θα είχαμε τη μελέτη το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά τώρα ξεκινά η εκπόνησή της.
Λιμάνι χωρίς τραίνο μέσα, είναι κουτσό λιμάνι. Και στην Πάτρα συζητείται σύνδεση με τραίνο και στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώθηκαν τα έργα. Και αν θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει κάποια μικρή όχληση, τι να πει και η Λάρισα που το τραίνο περνά μέσα από την πόλη και υπάρχει πλειάδα διαβάσεων”, τόνισε.