Φαρμακοποιοί: “Ζούμε σκηνές πολέμου” δηλώνει ο Κ. Ματσιόλης

Με τις εποχιακές ιώσεις, την γρίπη και τις επιμολύνσεις από τον κορονοϊό να βρίσκονται σε έξαρση, οι ελλείψεις στα φαρμακεία της χώρας και στην Μαγνησία προβληματίζουν ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο είναι ανησυχητικό καθώς ασθενείς δεν βρίσκουν τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα που ο γιατρός τους προτείνει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν ούτε από γενόσημα.

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ Βόλου και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή: “Με το βλέμμα στη Πόλη”, επεσήμανε ότι το “Υπουργείο όφειλε να λάβει μέτρα που θα προστάτευαν φαρμακοποιούς και πολίτες και όχι να μας αφήνει, να κάνουμε αγώνα δρόμου για εξυπηρετήσουμε τους πελάτες- ασθενείς. Ζούμε σκηνές πολέμου, ιδιαίτερα στις διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις, όταν δεν έχεις να δώσεις το φάρμακο που χρειάζεται ο πολίτης” .

Οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων είναι πλέον ορατή
Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως πάνω από 200 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων εδώ και καιρό ήταν σε μόνιμη έλλειψη και κατά την άποψή τους η κύρια αιτία είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έβαλε φρένο στις παράλληλες εξαγωγές μεγάλης κατηγορίας φαρμάκων για τις οποίες καταγράφονται ελλείψεις στην ελληνική αγορά και οι αλλαγές μπήκαν σε εφαρμογή από τις 25 Νοεμβρίου του 2022.

Οι φαρμακαποθήκες από την άλλη, αναφέρουν πως σε φάρμακα που δεν εξάγονται, η αποθήκη μπορεί, για παράδειγμα, να παραγγέλνει 100 τεμάχια και να λαμβάνει μόλις πέντε. Για αρκετά σκευάσματα μάλιστα υπάρχουν λίστες αναμονής, οι οποίες πιστεύουν ότι σιγά- σιγά θα εκλείψουν και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πολίτες σε αναμονή για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα
Όπως είπε ο κ. Ματσιόλης καθημερινά γεμίζουν κόλλες Α4 με τα ονόματα πολιτών που περιμένουν το φαρμακευτικό σκεύασμα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν με τα γενόσημα. Από τα φαρμακεία λείπουν πλέον και τα πιο διαδεδομένα αντιβιοτικά και αναλγητικά, με γονείς μικρών παιδιών να δυσκολεύονται να αλλάξουν το σκεύασμα που δίνουν στο παιδί τους ως αντιβηχικό ή αναλγητικό.