Σχεδόν 20% αύξηση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο οι αιτήσεις για χορήγηση αντιικών, με τις συνολικές αιτήσεις από τον Ιανουάριο του 2022 να αγγίζουν τις 100.000 και ήδη να έχουν γίνει περί τις 90.000 χορηγήσεις. Τα στοιχεία παραθέτει στο DailyPharmaNews ο καθηγητής Πνευμονολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Αιτήσεων για τη χορήγηση Αντιιικών Φαρμάκων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, κ. Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος εκτιμά ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη, στο κύμα ιώσεων που αυτή τη στιγμή επελαύνει. «Τις επόμενες εβδομάδες η κατάσταση θα επιβαρυνθεί περαιτέρω. Η κορύφωση αναμένεται τέλη Γενάρη αρχές Φλεβάρη.
Στο «Αττικόν» μετά τα Χριστούγεννα έχουμε σταθερά διπλάσιο αριθμό προσελεύσεων στα επείγοντα, από ότι το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι εισαγωγές σημειώνουν αύξηση της τάξης του 50-60%», αναφέρει ο καθηγητής. Είναι άλλωστε γνωστό ότι το «Αττικόν» μαζί με τον «Ευαγγελισμό» μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν τα περισσότερα ράντζα από όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, και ενίοτε ξεπερνούν και τα 100 όπως στην τελευταία εφημερία στο «Αττικόν», όπου και αναπτύχθηκαν 120 ράντζα, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Τα νοσοκομεία αυτή την εποχή στενάζουν και λόγω της έξαρσης των διαφόρων λοιμώξεων (γρίπη, covid, rsv) και σε μεγάλο βαθμό λόγω των λοιμώξεων που σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη δεν ταυτοποιούνται εύκολα και ενίοτε συνυπάρχουν. «Συνήθως είναι ίωση που απορρυθμίζει κάποιο υποκείμενο νόσημα, όπως πνευμονολογικό ή καρδιολογικό, ή είναι επιλοιμώξεις που προκαλούν μία βαρύτερη εικόνα». Αυτό πάντως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι οι ειδικοί έρχονται αντιμέτωποι με τον RSV σε ενήλικες, όπως αναφέρει ο καθηγητής.
Σε ανοδική πορεία ο RSV σε ενήλικες- Μειώθηκε η θετικότητα γρίπης και Sars-Cov2
«Στις τελευταίες εφημερίες είδαμε αρκετό RSV σε ενήλικες με κλινική εικόνα όμως που γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι παρουσιάζεται σε παιδιά. Δηλαδή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Συνήθως όμως πλήττει ευάλωτους οργανισμούς, ή οργανισμούς που έχουν κάποιο σχετικό υπόβαθρο».
Η αύξηση περιστατικών του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού – RSV στην κοινότητα αποτυπώνεται πάντως και στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, όπου επισημαίνεται ότι η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σε αντίθεση με την γρίπη και τον SarsCov2 που η θετικότητα τους στην κοινότητα παρουσίασε μείωση την τελευταία εβδομάδα.
Όσον αφορά το εμβόλιο για τον RSV ο καθηγητής πνευμονολογίας επισημαίνει ότι οι μελέτες είναι ακόμη σε φάση 2 και η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη αν θα κυκλοφορήσει. H τελευταία παραλλαγή πάντως μετά την Κράκεν που απασχολεί τους επιστήμονες είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, αρμόδιο για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα Σπύρο Σαπουνά, η CH 1.1, κατά κόσμον Orthrus, η οποία είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον 2.
«Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν κοινό κρυολόγημα, με καταρροή πονόλαιμο και κεφαλαλγία, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσηση. Αυτή τη στιγμή κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Μεγάλη Βρετανία και περίπου το 25% των νέων διαγνώσεων οφείλονται σε αυτή. Στην Ελλάδα ανιχνεύθηκε πρώτη φορά πριν από περίπου πριν τρεις μήνες σε 93 δείγματα».