Ο Πλούτωνας όμως δεν ήθελε να χάσει την Περσεφόνη κι έτσι απλώθηκε στη γη χειμώνας

Ο Πλούτωνας, ο θεός του Κάτω Κόσμου και αδελφός του Δία, είδε τυχαία την Περσεφόνη, μια θεά και κόρη της Δήμητρας, της θεάς του θερισμού και της γεωργία ας. Την ερωτεύτηκε, αλλά η Δήμητρα ήταν υπερπροστατευτική με το παιδί της. Έτσι ο Πλούτωνας ζήτησε από τον Δία την άδεια να την απαγάγει και εκείνος του την έδωσε. Ο Πλούτωνας ξεπήδησε μέσα από μια μεγάλη ρωγμή στο έδαφος την ώρα που η Περσεφόνη μάζευε λουλούδια και την πήρε στον Κάτω Κόσμο.

Η Δήμητρα ανησύχησε με την εξαφάνιση της κόρης της και καθώς την έψαχνε σε όλο τον κόσμο παραμέλησε τον ρόλο της στη φύση και τα πάντα μαράθηκαν. Τελικά, ανακάλυψε που βρισκόταν η κόρη της και ο Δίας ζήτησε την απελευθέρωσή της επειδή ο κόσμος πεινούσε.

Όμως ο Πλούτωνας δεν ήθελε να χάσει τη νύφη του. Πριν την απελευθερώσει, της έδωσε να φάει σπόρους ροδιού καθώς εκείνη γεύτηκε την τροφή του Κάτω Κόσμου, η μοίρα της ήταν να περνάει τον μισό χρόνο εκεί και κατόπιν να επιστρέφει στον κόσμο των θεών. Τους μήνες που η Δήμητρα περνούσε χωρίς την κόρη της, η γη πάγωνε και δεν φύτρωνε τίποτε.

 

Πηγή: Archive history

 

 

Εικόνα Α: https://comicvine.gamespot.com/persephone/4005-70044/enemies/

Εικόνα Β: https://www.worldhistory.org/image/12711/bust-of-pluto-palazzo-altemps/