Εκδήλωση για την ενεργειακή φτώχεια στον Βόλο: «Μονόδρομος η συμπόρευση με το ΚΚΕ»

Βολιώτες όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργάνωσε χθες η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην Αίθουσα «Αχίλλειον», με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό – Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους».
Όπως τονίστηκε, η εκδήλωση αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πλατιάς δουλειάς που ανέπτυξε η Κ.Ο. Μαγνησίας, με εξορμήσεις αλλά και συναντήσεις που πραγματοποίησε με εκπροσώπους σωματείων και μαζικών φορέων, με σκοπό την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην ενέργεια και ιδιαίτερα για την προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στον Παγασητικό.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από το Ναπολέοντα Κολοβό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «Παγασητικός SOS», και τον Στέλιο Λημνιό, εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τραγικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου, καθώς επίσης και στις γενικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Επίσης παρέμβαση έγινε από την Τασολάμπρου Χρυσούλα, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας, η οποία επισήμανε ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι ανταγωνισμοί τους για το ποιος θα πάρει περισσότερες επιδοτήσεις από τα προγράμματα ενίσχυσης, δεν αφορούν τους εργαζόμενους. Είναι αυτοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό και με την ακρίβεια και με τους μισθούς «ψίχουλα». Οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένοι. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουν συμφέρον να ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων για μείωση μισθών, ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις, ή για μείωση της τιμής της Ενέργειας, στην προκειμένη περίπτωση. Τόνισε ότι η μόνη διέξοδος είναι ο αγώνας των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, με μισθό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες τους, σε σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν.


Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέξης Ζορμπάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την αναβάθμιση της Ελλάδας σε Ενεργειακό κόμβο
Ο Αλέξης Ζορμπάς, ανέπτυξε το φόντο στο οποίο «τρέχουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και η προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στον Παγασητικό, τονίζοντας ότι υπηρετούν τον «εθνικό στόχο» της αστικής τάξης, για στρατηγική αναβάθμισης της χώρας ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, στρατηγική που υπηρετούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στους μεγάλους κινδύνους που γεννιούνται για το λαό της περιοχής από την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικους σχεδιασμούς και την ύπαρξη όλων αυτών των ΝΑΤΟϊκών υποδομών που κάνει εξ΄ αρχής τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων και δεν την προστατεύει.»
Στάθηκε στους κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ παρουσίασε αναλυτικά ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από όλες αυτές τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Ζορμπάς κάλεσε σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την ενίσχυση του στις επερχόμενες εκλογικές μάχες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Ο λαός έχει πολύ πλούσια πείρα για να γυρίσει την πλάτη σε “σενάρια” και “παζάρια” για τη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων που φτιάχνονται με τα γνωστά φθαρμένα υλικά που μας έφτασαν ως εδώ. Αποδεικνύεται ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας δεν αντιμετωπίζονται με “μια από τα ίδια”, με τα μάτια στραμμένα στα “περασμένα”, με ίδιες δοκιμασμένες επιλογές – στο όνομα του “μικρότερου κακού” – που οδηγούν σε νέες υποχωρήσεις και απογοητεύσεις. Δεν υπάρχουν “σωτήρες” για το λαό. Όποτε ο λαός ακούμπησε τις ελπίδες του στην αναμονή “λύσεων” από τα πάνω, στην πολυδοκιμασμένη και αδιέξοδη κυβερνητική εναλλαγή και στα σενάρια που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη, βρέθηκε χαμένος. Αντίθετα, όποτε ο λαός κέρδισε κάτι, το έκανε στηριγμένος στη δική του δύναμη, στην οργάνωση και τον αγώνα του, με το ΚΚΕ να είναι πάντα μπροστά. Όταν έγραψε ο ίδιος το δικό του σενάριο για τις δικές του ανάγκες (..)


Είναι μονόδρομος η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας της Μαγνησίας, ενάντια σε επενδύσεις και πολιτικές που μπλέκουν το λαό μας πιο βαθιά στους σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς με απρόβλεπτες συνέπειες, για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ενίσχυσης του εισοδήματος του λαού. Να διεκδικήσει άμεσα:
• Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση του κόστους του ρεύματος.
• Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.
• Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.
• Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.
• Αυξήσεις των μισθών, επαναφορά και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

“Το δίλημμα είναι αν στην κάλπη θα εκφραστεί η ανοχή σε αυτήν την πολιτική ή αν θα ενισχυθεί η δύναμη που μπορεί να βάλει εµπόδια, που συμβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος για να νικήσει ο λαός”, κατέληξε ο κ. Ζορμπάς.


Kentavros