Goldman Sachs και Deutsche Bank λένε Goodbye στην ύφεση

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιούν όλο και περισσότεροι οίκοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ευρωζώνης. Ενώ πριν λίγες μόλις εβδομάδες το σενάριο της ύφεσης ήταν το επικρατέστερο για την περιοχή το 2023, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά, κυρίως λόγω της ισχυρής αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης από τη βουτιά των τιμών της ενέργειας, της πτώσης του πληθωρισμού και του ανοίγματος της οικονομίας της Κίνας. Έτσι, η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την πρόσφατη εκτίμησή της ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει πλέον με ύφεση, ενώ και η Deutsche Bank τονίζει ότι τα μαύρα σύννεφα εξαφανίζονται από την οικονομία.

“Goodbye Recession” είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της Goldman Sachs με την οποία επιβεβαιώνει την πρόσφατη εκτίμησή της ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αποφύγει τελικά αυτό που οι περισσότεροι οίκοι είχαν προβλέψει.

Μετά τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι η δραστηριότητα στην ευρωζώνη παραμένει ανθεκτική, τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου, τις λιγότερο σφιχτές πλέον χρηματοοικονομικές συνθήκες και το άνοιγμα της Κίνας νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, η Goldman αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης σε πρόσφατη έκθεσή της τονίζοντας πως δεν βλέπει πλέον ύφεση στη ζώνη του ευρώ. Όπως τονίζει σήμερα, οι εξελίξεις έκτοτε ενίσχυσαν την πεποίθησή της ότι οι προοπτικές της ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί και ότι και άλλοι αναλυτές παραμένουν πολύ απαισιόδοξοι.

Goldman Sachs και Deutsche Bank λένε Goodbye στην ύφεση
Η γερμανική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ ήταν πιθανότατα σταθερό το τέταρτο τρίμηνο, κάτι που ώθησε την Goldman να αναθεωρήσει την εκτίμηση για ολόκληρη την περιοχή της ευρωζώνης σε αμετάβλητη το τέταρτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που ωθεί έτσι τις προβλέψεις της για το 2023 σε ανάπτυξη 0,7% (έναντι 0,1% των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών). Οι PMI του Ιανουαρίου υποδηλώνουν ότι η αναπτυξιακή δυναμική της ζώνης του ευρώ πιθανότατα επέστρεψε στην αρχή του έτους, καθώς ο σύνθετος PMI ανέβηκε πάνω από το 50, λόγω των κερδών ευρείας βάσης σε όλους τους τομείς και τις χώρες. Επιπλέον, οι συνιστώσες των προσδοκιών στους PMI, οι περιφερειακές έρευνες για τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού Ifo) και οι έρευνες για το κλίμα των καταναλωτών έχουν αυξηθεί απότομα, υποδεικνύοντας περαιτέρω βελτίωση.

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση και οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα στηρίξουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης τους επόμενους μήνες. Η ανάλυσή της υποδηλώνει ότι το άνοιγμα της Κίνας νωρίτερα θα ενισχύσει το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά περίπου 0,2% τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, με μεγαλύτερες επιπτώσεις στη Γερμανία από ό,τι στην Ισπανία. Επιπλέον, η απότομη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου συμβάλλει στη μείωση του κόστους εισροών των επιχειρήσεων, η οποία, μαζί με την περαιτέρω χαλάρωση των παγκόσμιων σημείων συμφόρησης, αναμένεται να μειώσει τον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας και των μη ενεργειακών αγαθών. Αναμένει ότι ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λόγω τεχνικών παραγόντων, ακολουθούμενος από ταχεία πτώση στο 5,5% στα μέσα του έτους και στο 3,25% το τέταρτο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σταθερές σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα. Ενώ η αύξηση της απασχόλησης σε ολόκληρη την περιοχή επιβραδύνθηκε σημαντικά το τρίτο τρίμηνο και τα ποσοστά κενών θέσεων άρχισαν να μειώνονται, μέχρι στιγμής έχουμε δει μικρή ανοδική πίεση στην ανεργία και οι έρευνες για την απασχόληση δείχνουν ότι οι αγορές εργασίας παρέμειναν ισχυρές τον Ιανουάριο. Οι δείκτες μισθών —συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων θέσεων εργασίας στο Διαδίκτυο, των μισθολογικών απαιτήσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της συνιστώσας της τιμής εισροών υπηρεσιών του PMI υπηρεσιών— υποδεικνύουν περαιτέρω δυναμική αύξησης των αμοιβών, σύμφωνα με την προσδοκία της Goldman για αύξηση των μισθών 4-5% το πρώτο εξάμηνο. Δεδομένης μιας στενής ιστορικής σχέσης μεταξύ της αύξησης των μισθών και των εγχώριων πληθωριστικών πιέσεων, εκτιμά ότι θα σημειωθεί σταδιακή άμβλυνση του πληθωρισμού των υπηρεσιών τους επόμενους μήνες.

Πάντως, κατά την Goldman, τα παραπάνω δεν αναμένεται να αλλάξουν την επιθετικότητα της ΕΚΤ και έτσι διατηρεί την πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο στο 3,25% τον Μάιο, αναμένοντας αύξηση κατά 50 μ.β στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Deutsche Bank: Ύφεση; Ποια ύφεση;
Από την πλευρά της η Deutsche Bank σημειώνει πως δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, περίμενε ότι η ζώνη του ευρώ θα πέσει σε ύφεση το χειμερινό εξάμηνο. “Έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε πιο αισιόδοξοι και επανεξετάζουμε τις προβλέψεις μας και κάνουμε έναν απολογισμό της νέας, πιο θετικής πραγματικότητας”, όπως τονίζει.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου αυξάνεται και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται. Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα μειώνεται επίσης. “Ως εκ τούτου, μπορούμε να αφαιρέσουμε την ύφεση από τις προβλέψεις μας για το 2023, να προσαρμόσουμε τον πληθωρισμό χαμηλότερα και να μειώσουμε την εκτίμηση για το έλλειμμα”, σημειώνει η Deutsche Bank. Ωστόσο, όπως προσθέτει, “η ΕΚΤ δεν μπορεί ακόμη να πάρει το πόδι από το επιθετικό της γκάζι”. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, αλλά μια βελτιωμένη προοπτική ανάπτυξης και η δυνατότητα για ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση εν μέσω βελτιωμένου δημοσιονομικού χώρου αυξάνει την απειλή για πιο επίμονο υποκείμενο πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο διατηρεί την πρόβλεψή της ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει το 3,25%.

Έτσι η γερμανική τράπεζα αναβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ για το 2023 κατά 1% σε +0,5% σε ετήσια βάση, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη το 2024 στο +1% σε ετήσια βάση. Η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση αυτόν τον χειμώνα, τονίζει. Η ευρεία στασιμότητα θα ήταν μια εξαιρετικά ανθεκτική απόδοση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Εξακολουθούν βέβαια να υπάρχουν αντίθετοι άνεμοι στο δεύτερο εξάμηνο από την ύφεση των ΗΠΑ και τον καθυστερημένο αντίκτυπο της σύσφιξης της ΕΚΤ, αλλά το ταχύτερο άνοιγμα της Κίνας θα βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει τη στασιμότητα, όπως εκτιμά.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η D.B αναφέρει ότι οι χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων μειώνουν άμεσα τις προοπτικές για τον ΕνΔΤΚ 2023-24 κατά 1%. Ο αντίκτυπος κατανέμεται μεταξύ του 2023 (0,6 %) και του 2024 (0,4%) για να ληφθεί υπόψη η αργή μετακύλιση των τιμών του φυσικού αερίου στον πληθωρισμό. Σε συνδυασμό με την έκπληξη της πτώσης του Δεκεμβρίου, η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2023 έχει πλέον αναθεωρηθεί από 7,1% σε ετήσια βάση σε 5,8%. Οι προβλέψεις της για το 2024 μειώνονται από 2,2% σε 1,8% σε ετήσια βάση. Αφήνει πάντως τις προβλέψεις της για τον δομικό πληθωρισμό αμετάβλητες (4,8% το ’23, 2,3% το ’24) καθώς οι έμμεσες επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας αντισταθμίζονται από την υψηλότερη ανάπτυξη.

Παράλληλα, όπως προσθέτει η Deutsche Bank, η ισχυρότερη ανάπτυξη θα μειώσει το έλλειμμα της ζώνης του ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα έχουν γενικά παρόμοιο αντίκτυπο συνολικά, αλλά θα διαφέρουν ως προς το μέγεθος στα κράτη μέλη. Συνολικά, αναθεωρεί προς τα κάτω το έλλειμμα της ευρωζώνης και κατά 0,9% το 2023 από 5,5% σε 4,6% του ΑΕΠ. Ο κίνδυνος είναι ότι οι εξοικονομήσεις από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση των δημοσίων δαπανών σε άλλους τομείς – συμπεριλαμβανομένων των πράσινων βιομηχανικών επιδοτήσεων.

Πηγή: capital.gr