Σαν σήμερα στις 26 Ιανουαρίου 2020 πέθανε ο Κόμπι Μπράιαντ

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, όταν κυκλοφόρησε η είδηση που προκάλεσε απέραντη σιωπή: Σκοτώθηκε ο Κόμπι Μπράιαντ! Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ κατέπεσε με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο και οι 9 επιβαίνοντες. Ανάμεσα στους νεκρούς και η 13χρονη Τζιάνα Μαρία Ονόρε – Τζίτζι, κόρη του Κόμπι Μπράιαντ, που ταξίδευε μαζί με τον πατέρα της στην ακαδημία Mamba Academy. Το δυστύχημα συνέβη στην περιοχή της Καλαμπάσα στη Νότια Καλιφόρνια.

Το υπερπολυτελές ελικόπτερο (περιγράφεται σαν σουΐτα ακριβού ξενοδοχείου) του Κόμπι Μπράιαντ είχε πάρει ειδική άδεια για να πετάξει, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Ο πιλότος του «Sikorsky S-76B», λόγω της ομίχλης, πετούσε στα τυφλά και μόνο με τη βοήθεια των οργάνων. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τους εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα συντρίμμια, το ελικόπτερο δεν διέθετε σύστημα προειδοποίησης εδάφους.

Ο πύργος ελέγχου είχε προειδοποιήσει τον πιλότο ότι πετάει σε πολύ χαμηλό ύψος κατά την τελευταία επικοινωνία που είχαν ζητώντας οδηγίες. Το ελικόπτερο προσέκρουσε σε λόφο με σφοδρότητα, ακολούθησε ισχυρή έκρηξη και κομμάτια του εκτοξεύτηκαν δεκάδες μέτρα μακριά.

Συγκινητικό γκράφιτι του Κόμπι με την κόρη του. /copyright Ap Photos
Συγκινητικό γκράφιτι του Κόμπι με την κόρη του. /copyright Ap Photos

 

Τι αποκάλυψε το πόρισμα

Τον Φεβρουάριο του 2021, περίπου έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα, το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) έξέδωσε το τελικό πόρισμα για τα αίτια της τραγωδίας. Όπως προκύπτει από την έρευνα των εμπειρογνωμόνων, η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου οφείλεται σε απώλεια προσανατολισμού του πιλότου λόγω νεφών και ομίχλης, ενώ όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «ο πιλότος παραβίασε τα ομοσπονδιακά πρότυπα».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο πόρισμα, ο πιλότος του ελικοπτέρου Άρα Ζομπάγιαν πέταξε ανάμεσα στα σύννεφα με αποτέλεσμα να υποστεί «χωρικό αποπροσανατολισμό» σε μια «προφανή παραβίαση των ομοσπονδιακών προτύπων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, οι ερευνητές της NTSB κατέληξαν οριστικά στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε μηχανική βλάβη στο ελικόπτερο.

 

Ο «χωρικός αποπροσανατολισμός» είναι η ισχυρή, παραπλανητική αίσθηση που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε έναν πιλότο, ο οποίος εκτελεί μια πτήση, έχοντας χάσει οπτικές αναφορές.

Πέντε φορές πρωταθλητής!

Ο Κόμπι Μπράιαντ είχε γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, ο μικρότερος από τα τρία παιδιά και ο μοναχογιός του πρώην παίκτη του ΝΒΑ Τζο Μπράιαντ και της Πάμελα Κοξ. Οι γονείς του τον ονόμασαν από το περίφημο βόειο κρέας του Kobe, στην Ιαπωνία, το οποίο είδαν στο μενού ενός εστιατορίου. Ο Κόμπι εισέβαλε στο ΝΒΑ μετά το λύκειο και επιλέχθηκε στο Νο13 του NBA Ντραφτ του 1996 από τους Σάρλοτ Χόρνετς. Αγωνίστηκε για τους Λος Άντζελες Λέικερς σε ολόκληρη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ. Ο Κόμπι αγωνιζόταν στη θέση του σούτινγκ γκαρντ και θεωρείται από τους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος.

Πηγή: ethnos.gr