Χρέη σε εφορία, ταμεία και δήμους: Ερχεται προεκλογική ρύθμιση για 72 δόσεις

Η προεκλογική ρύθμιση των 72 δόσεων θα αφορά οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους την περίοδο 2020-2022, λόγω πανδημίας και ενεργειακής ακρίβειας.

Στα «σκαριά» βρίσκεται συνολική ρύθμιση χρεών σε 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες, με στόχο να ξεκινήσει από το Μάρτιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, η προεκλογική αυτή ρύθμιση αφορά οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους την περίοδο 2020-2022, λόγω πανδημίας και ενεργειακής ακρίβειας. Μάλιστα, προβλέπεται και σε οφειλές από πρόστιμα ή τέλη (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, Εισφορά Αλληλεγγύης). Οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο Φεβρουάριο.

proto-thema

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια από τα προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η συνακόλουθη ακρίβεια.  Οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν συνολικά αυτές τις οφειλές τους απέναντι στη φορολογική διοίκηση, απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα τους, αλλά και στο δήμο τους, σε βάθος εξαετίας.

Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης των ευάλωτων, με βάση τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από την υπεραπόδοση της οικονομίας το 2022. Σημειώνεται, ότι η νέα αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται στα στεγαστικά δάνεια προκαλεί αγωνία σε χιλιάδες δανειολήπτες, αφού οι δόσεις αναμένεται να αυξηθούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κληθούν να να πληρώσουν ακόμα και 3 δόσεις παραπάνω κατά έτος.

Πηγή: protothema.gr


Kentavros