Στον Βόλο ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ: Δραματική η κατάσταση, έρχονται νέα λουκέτα

Δραματική περίοδο βιώνει ο κλάδος των επαγγελματοβιοτεχνών. Ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός προκαλούν ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Βαργιάμης, που βρέθηκε σήμερα στον Βόλο για την κοπή πίτας της ΟΕΒΕΜ, εκτίμησε ότι έρχονται νέα λουκέτα. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2022 έβαλαν λουκέτο συνολικά 450 αρτοποιεία και, όπως όλα, δείχνουν, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλα. Οι επαγγελματοβιοτέχνες χαρακτηρίζουν πλασματική την εικόνα στην οικονομία που παρουσιάζει η κυβέρνηση και διεκδικούν να ισχύσει το μέτρο των 120 δόσεων προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Η ΓΣΕΒΕΕ εγκαίρως είχε προειδοποιήσει ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τα κόκκινα δάνεια δεν αποτελούν λύση και ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι αποτελεσματικός, καθώς μόλις 3.500 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, την ώρα που υπάρχουν ακόμη χιλιάδες που κινδυνεύουν. Δυστυχώς καθημερινά προστίθενται στην «κόκκινη» λίστα και νέα δάνεια. Εχουμε επιπλέον 10δις χρέη στον ΕΦΚΑ και 20 δις χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία. Η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο καθεστώς και δεν πρέπει να συγκρίνεται με άλλες χώρες, Εμείς βιώνουμε ασταμάτητα διαδοχικές κρίσεις από το 2010. Δέκα τρία ολόκληρα χρόνια βιώνουμε μία απίστευτη κρίση», είπε.

Καυστικός ως προς τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης ο κ. Βαργιάμης ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για ανάταση της οικονομίας είναι πλασματική και την κάλεσε να εφαρμοστεί νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

«Η μικρομεσαία επιχείρηση βάλλεται 13 ολόκληρα χρόνια. Είμαστε η μοναδική χώρα που οι ΜΜΕ δεν έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα έχει μόνο το 6% των επιχειρήσεων, δηλαδή 40.000 επιχειρήσεις μόνο.

Η εικόνα της οικονομίας αναφέρεται σε αριθμούς. Το ερώτημα είναι ποιοι καρπώθηκαν την αύξηση του ΑΕΠ;

Μπορεί να υπάρχει αύξηση των επενδύσεων, όμως πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και αυτοί επιβαρύνονται. Έχουν φορτωθεί ένα δυσανάλογο ενεργειακό βάρος που ουσιαστικά τους καθιστά μη βιώσιμους.

Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον ο επαγγελματίας. Η μόνη λύση για να ανασάνουν οι ΜΜΕ είναι μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων και μια απομείωση χρέους στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της πανδημίας”

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά σημείωσε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά από την έλλειψη ρευστότητας και τα χαμηλά ταμειακά διαθέσιμά τους, την αύξηση του κόστους της ενέργειας, την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού χωρίς τις ανάλογες αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων. Πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 10%, στο ύψος δηλαδή που έκλεισε ο πληθωρισμός για το 2022.

 

Η ακρίβεια είναι το βασικότερο πρόβλημα σήμερα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για όλη την κοινωνία. Μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού και οι ενισχύσεις με την μορφή “pass”, όπως market pass, δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, τους εργαζόμενους της διπλανής πόρτας και τα νοικοκυριά. Αντιθέτως ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που έχουν το 86% του τζίρου.

Δυστυχώς, τα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα δεν επαρκούν, τόνισε η κ. Καναβιτσά και πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ενέργεια, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης με τις επιδοτήσεις, οι επαγγελματοβιοτέχνες συνεχίζουν να βλέπουν στους λογαριασμούς μεγάλα ποσά προς πληρωμή και τις εταιρείες ενέργειας να έχουν τεράστια κέρδη. Το 40% των επιχειρήσεων που είναι ενεργοβόρες πληρώνουν λογαριασμούς τρεις φορές παραπάνω από ό,τι στο παρελθόν. Η ΟΕΒΕΜ τόνισε το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους και στην κινητοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου όπου ο πίνακας ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης γέμισε με τέτοιους λογαριασμούς ενέργειας.

Για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και να στηριχθεί η κοινωνία στο σύνολό της απαιτείται μείωση των φορολογικών συντελεστών, ακόμα και μηδενισμός ίσως του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Όλες οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουμε ανάγκη την επαναφορά των 120 δόσεων, το κούρεμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, τη μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, τον ακατάσχετο επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό με συγκεκριμένες εισροές και πληρωμές, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη θέσπιση πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας.
Η επιχειρηματικότητα θα πάρει μια ανάσα και τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν με μια νέα ρύθμιση, με περισσότερες δόσεις για το σύνολο των οφειλών. Διαφορετικά χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά.

“Η αγορά χρειάζεται στρατηγική για την επόμενη μέρα, ανάχωμα προστασίας για τις επιχειρήσεις, κινήσεις «αποσυμπίεσης» και στοχευμένα μέτρα για να αντέξει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη βάση της οικονομίας. Διαφορετικά καμία παροχή και κανένα επίδομα δεν θα αποτρέψει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας”, κατέληξε η κ. Καναβιτσά.