Μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης φέτος η έξαρση των ιώσεων – Τι συμβουλεύουν οι γιατροί

Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία νοσηρότητας στα παιδιά, απουσιών από το σχολείο και επισκέψεων στον παιδίατρο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, τη φετινή χρονιά η επιδημική έξαρση είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε περιοριστεί η διάδοση των αναπνευστικών ιών. Ωστόσο, οι αναπνευστικοί ιοί δεν πρέπει να τρομάζουν τις οικογένειες των μικρών παιδιών, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη σωστή ενημέρωση και σε συνεργασία με τον παιδίατρο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συμμετείχε σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν για τους εκπαιδευτικούς, στις 27 Ιανουαρίου 2023, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ομιλητές τον γιατρό παθολόγο κ. Χρήστο Μπασαγιάννη και την παιδίατρο κ. Καλλιόπη Τανού.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης, οι ιογενείς λοιμώξεις αναπνευστικού αφορούν πληθώρα ιών. Συνηθέστερα εκδηλώνονται με τυπική συμπτωματολογία από το κατώτερο ή ανώτερο αναπνευστικό, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις άτυπης συμπτωματολογίας (έμετοι, διάρροιες, μόνο κόπωση, πτώση επιπέδου συνείδησης σε ηλικιωμένους). Δεν εμφανίζονται απαραίτητα με πυρετική κίνηση, ενώ κακό προγνωστικό θεωρείται η εμφάνιση ρίγους.

Επιπλοκές αφορούν στην εμφάνιση μυο/περικαρδίτιδας, εγκεφαλίτιδας, αν και δεν είναι σπάνια τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, αιματολογικών δυσκρασιών, ορμονικών διαταραχών και εκδήλωσης ή αναζωπύρωσης αυτοάνοσων διαταραχών.

Πέρα από τις γνωστές ομάδες κινδύνου, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται σε καπνιστές, παχύσαρκους, άτομα μετά από πρόσφατη νοσηλεία και θηλάζουσες ή εγκύους.

Ακρογωνιαίος λίθος της σωστής πρόληψης, αφορά ο πλήρης και έγκαιρος εμβολιασμός. Σημαντική η έγκαιρη χορήγηση των διαθέσιμων αντιϊκών φαρμάκων, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, στην περίπτωση της γρίπης εντός του πρώτου 2μέρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, στην περίπτωση του Covid εντός του πρώτου 5μέρου. Εμβολιασμός μπορεί θεωρητικά να διενεργηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα σε διαφορετικό χέρι, ή πρακτικότερα για μείωση πιθανότητας αμυδρών επιπλοκών, το μεσοδιάστημα των 10 ημερών ενός από το επόμενο εμβόλιο.

Σωστός έλεγχος, τουλάχιστον με τις σωστές εξετάσεις αίματος, για εμφάνιση τυχόν επιπλοκών, μετά την αρνητικοποίηση από τη λοίμωξη με Covid-19.

Με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και του Covid.

Τί πρέπει να γνωρίζουμε;
1. Οι αναπνευστικοί ιοί είναι πολλοί και συμπεριλαμβάνουν τον ιό της γρίπης, τον ιό Sars-COV2, τον ιό RSV, τους ρινοϊούς, τον αδενοϊό, τον ιό της παραινφλουέντζα και άλλους.
2. Η συμπτωματολογία είναι συνήθως ήπια στα παιδιά και τα συμπτώματα είναι κακουχία, μυαλγίες, πονοκέφαλος, πυρετός, ρινική συμφόρηση, βήχας.
3. Η αντιμετώπιση τους, όταν δεν προκαλούν επιπλοκές, δεν περιλαμβάνει ειδική φαρμακευτική θεραπεία, αλλά συμπτωματική θεραπεία, με ανάπαυση, αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση και παρακολούθηση.
4. Δεν χορηγούμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων-Τα αντιβιοτικά χορηγούνται με ιατρική συνταγογράφηση, μόνο για την αντιμετώπιση των επιπλοκών εάν διαπιστωθούν από τον παιδίατρο
5. Αντιικά φάρμακα δε χορηγούμε στα υγιή παιδιά με ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού όταν δε χρειάζονται νοσηλεία.
6. Ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τις λοιμώδεις νόσους για τις οποίες υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.
7. Το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται σε όλα τα παιδιά άνω των 6 μηνών που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα (χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, συγγενείς καρδιοπάθειες, νευρολογικά προβλήματα, ανοσοανεπάρκειες κ.ά)
8. Το εμβόλιο κατά του Sars-COV2 είναι ασφαλές εμβόλιο για τα παιδιά. Συνιστάται σε όλα τα παιδιά 6 μηνών με 4 ετών που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και σε όλα τα παιδιά άνω των 4 ετών.
9. Κατά τη διαδρομή ιογενών λοιμώξεων και όσο το παιδί είναι εμπύρετο πρέπει να παραμένει στο σπίτι, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση των ιώσεων.
10. Το συχνό πλύσιμο χεριών, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων αναπνευστικού και οι καλές συνθήκες υγιεινής σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού, όπως το σχολείο, αποτελούν σημαντικά μέτρα περιορισμού της διάδοσης αυτών των νοσημάτων.