Aπάτη μέσω viber με θύμα 34χρονη Βολιώτισσα -Έκαναν “φτερά” 2.650 ευρώ

δικαστικό μέγαρο Βόλου / απάτη viber / gegonotanews
δικαστικό μέγαρο Βόλου / απάτη viber / gegonotanews

«Φτερά» έκαναν από τον λογαριασμό μιας 34χρονης Βολιώτισσας 2.650 ευρώ. Έκανε χρήση συνδέσμου που της έστειλε με μήνυμα μια 24χρονη αλλοδαπή στο viber και έχασε τα χρήματά της.

Η 34χρονη ακολουθώντας τον σύνδεσμο που αναγραφόταν στο κείμενο που έλαβε, προκάλεσε την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή της, το οποίο εκκίνησε διεργασία ανίχνευσης εγκατεστημένων εφαρμογών. Ανίχνευσε το λογισμικό τα στοιχεία εισόδου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και τα απέστειλε στην 24χρονη. Η απάτη έγινε τον Ιανουάριο του 2021 και η 24χρονη καταδικάστηκε χθες ερήμην από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 18 μήνες φυλάκιση.

Η 34χρονη είχε απευθυνθεί στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξιχνίασε την απάτη και ενημέρωσε το θύμα για την εμφάνιση του κακόβουλου λογισμικού στο κινητό της, με συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (sms), τα οποία προτρέπουν τους χρήστες να ακολουθήσουν σύνδεσμο (URL).

Οι πολίτες, που λαμβάνουν μηνύματα με συνδέσμους δεν πρέπει να τα ανοίγουν, ούτε να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχονται σε αυτά. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» τον σύνδεσμο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί για την πλαστότητά του, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.