Ασφάλιση και AI – Σύμμαχοι, όχι Αντίπαλοι!

Ο όγκος των δεδομένων που συλλέγουν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι παραδοσιακά μεγάλος, και η επεξεργασία τους βρίσκεται στην καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος. Αναλυτές, στατιστικολόγοι, αναλογιστές, εκτιμητές, ένας στρατός επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο και σε ασφαλίσεις κάθε κλάδου αναλύουν και παίρνουν αποφάσεις βασισμένοι στα δεδομένα που οι εταιρείες συλλέγουν διαρκώς.

Πλέον με την έλευση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η επεξεργασία των δεδομένων αλλά και τα συμπεράσματα τα οποία εξάγονται από αυτή, έχουν περάσει σε άλλες ταχύτητες και οι λαμβάνοντες τις αποφάσεις έχουν στα χέρια τους νέες θαυμαστές ικανότητες.

Δημοφιλείς εφαρμογές της τεχνολογίας AI στην ασφάλιση εκτείνονται από τη διαχείριση του ρίσκου, τον εντοπισμό και πρόβλεψη απάτης, προσωποποιημένες προσφορές μέχρι και ικανοποίηση πελατών.

Μελέτες δείχνουν πως οι εφαρμογές AI μπορούν να εξοικονομήσουν κόστη ύψους $390 δις δολάρια μέχρι το 2030 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να φαίνεται μακρυνός, αλλά οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν ήδη εφαρμόσει τέτοιες λύσεις υπερισχύουν του ανταγωνισμού μέχρι και 76%. (source)

Αναλυτικότερα, οι τομείς της ασφάλισης στους οποίους αναπτύσσονται AI εφαρμογές είναι οι εξής:

Ασφάλιση κατά παραγγελία
Μικροασφαλίσεις
Ασφάλιση pay as you go/use
Sales και Marketing

Προσωποποιημένες προσφορές
Επόμενη καλύτερη ενέργεια (κατά την περιήγηση εντός του website της ασφαλιστικής, πχ)
Πρόβλεψη ανακύκλωσης πελατών
Αύξηση ικανοποίησης και εξυπηρέτησης πελατών
Κοστολόγηση και αξιολόγηση

Κοστολόγηση βάσει συμπεριφορών
Εξαιρετική εμβάθυνση σε μοντέλα ρίσκου
Αυτοματοποιημένη αξιολόγηση αιτήσεων
Κατάτμηση ρίσκου
Απαιτήσεις

Αυτοματοποίηση επεξεργασίας απαιτήσεων
Εντοπισμός ψευδών απαιτήσεων
Επεξεργασία ενστάσεων απαιτήσεων
Τα δεδομένα είναι το κλειδί σε όλα αυτά τα σημεία, και κάθε εταιρεία του κλάδου οφείλει να αντιληφθεί πως είναι εταιρεία δεδομένων. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα πετύχουν να γίνουν Data driven, θα καινοτομήσουν, απλοποιήσουν και βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών τους ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσουν εντυπωσιακά τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Για να το πετύχουν αυτό, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την προσέγγισή τους ως προς τη διαχείριση των δεδομένων. Ξεπερασμένα μοντέλα λειτουργίας, θα πρέπει να ανασχεδιαστούν ώστε να εντάξουν τα δεδομένα στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Οι εταιρείες χρειάζεται να κατανοήσουν πως το ταξίδι αυτό θα χρειαστεί χρόνο, σύστημα και μέθοδο, όπου θα επιτρέψει την μετάβαση και τη μεταμόρφωση της επιχείρησης. Κατά τη διαδικασία αυτή είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως η εμπειρία των πελατών πρέπει να παραμείνει άριστη, και βέβαια θα πρέπει να ενισχυθεί η γενικότερη εξέλιξη της εσωτερικής κουλτούρας του δυναμικού ως προς την διαχείριση των δεδομένων.

Ο δρόμος αυτός έχει μόνο νικητές, και όσοι παραβλέψουν τα δεδομένα μοιραία θα παροπλιστούν και θα ξεπεραστούν από τους πρωτοπόρους.

Ποιος είναι ο Θάνος Δημητρίου
MSc Electonics Systems Engineering

Μετά από πορεία ετών σε εταιρείες τεχνολογίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, ίδρυσε την δική του επιχείρηση ανάπτυξης ιστοσελίδων και διαδικτυακού μάρκετινγκ από το 2006, με την επωνυμία Ox Design Web Services (www.oxdesign.gr). Παράλληλα έχει διατελέσει σύμβουλος τεχνολογίας και εμπορικής ανάπτυξης σε εταιρείες διαφόρων επαγγελματικών κλάδων. Αρθρογραφεί συχνά και μοιράζεται τα όσα διαρκώς μαθαίνει για τις εξελίξεις και τις εφαρμογές της τεχνολογίας.

Nextdeal.gr