Αυστραλία: Μυστήριο με εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε ποτάμι

Ένα αποκρουστικό θέαμα αντίκρισαν οι κάτοικοι του παραποτάμιου χωριού Μενίντι στην Αυστραλία: Τα άλλοτε κρυστάλλινα νερά του κοντινού ποταμού Ντάρλινγκ μετατράπηκαν σε ένα απέραντο νεκροταφείο με εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση να καλύπτουν την επιφάνειά του.

Η κοιλάδα του ποταμού Ντάρλινγκ στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, στα νοτιοανατολικά της χώρας πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα τα τελευταία 24ωρα. Το Σάββατο ο υδράργυρος άγγιξε τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι πληθυσμοί των ψαριών στον ποταμό είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά τα νερά έχουν από τότε αποτραβηχτεί.

«Ο θάνατος των ψαριών συνδέεται με το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό (υποξία), επειδή τα νερά των πλημμυρών αποσύρονται», εξήγησε με ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση, προσθέτοντας πως το κύμα καύσωνα επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το υπουργείο Βιομηχανίας της Νέας Νότιας Ουαλίας (DPI) τονίζει ότι ο καύσωνας ” επιβάρυνε περισσότερο ένα σύστημα που έχει βιώσει ακραίες συνθήκες μετά από πλημμύρες μεγάλης κλίμακας”.

Πρόκειται για την τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή. Οι προηγούμενοι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο Μενίντι είχαν ήδη αποδοθεί στη μείωση της στάθμης του ποταμού, αλλά και στη διάδοση ενός τοξικού φυκιού σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων.

Το Μενίντι, ένα χωριό 500 κατοίκων έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και την ξηρασία.

 


Kentavros