Μαθητής από 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου παίρνει συνέντευξη από αρχαιολόγο του Δισπηλιού

Στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του 5ου Δημοτικού σχολείου Βόλου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς των τάξεων Ζωή Σιώζου, Σταυρούλα Μπούτλα και Ευθυμία Βράχνια επισκέφτηκαν τον «Προϊστορικό Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού» στις 3 Μαρτίου 2023. Εκεί οι μικροί μαθητές μέσα από ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι που οργανώθηκε από το κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καστοριάς ήρθαν σε επαφή με την καθημερινότητα των ανθρώπων του Νεολιθικού οικισμού. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Καστοριάς και ενημερώθηκαν για τη ζωή στη λίμνη και τους μικροοργανισμούς της.
Παρακάτω ακολουθεί η συνέντευξη που πήρε ο μαθητής του Γ2 Αχιλλέας Ζήκος από τον αρχαιολόγο του Δισπηλιού Τάσο Μπεκιάρη.

Συνέντευξη του μαθητή Αχιλλέα Ζήκου με τον αρχαιολόγο του Δισπηλιού Τάσο Μπεκιάρη.

– Πώς ονομάζεστε;
– Ονομάζομαι Τάσος Μπεκιάρης
– Τι σας ενθάρρυνε να κάνετε αυτή την δουλειά, να γίνετε δηλαδή αρχαιολόγος;
– Έγινα αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε ο Indiana Jones, ένας κινηματογραφικός ήρωας και μου άρεσε πολύ το μυστήριο που υπήρχε στην αρχαιολογία και αυτό που έβγαζαν τα ευρήματα έτσι μια αίσθηση μυστηρίου και περιπέτειας. Βέβαια, μετά κατάλαβα ότι δεν έτσι ακριβώς άλλα πάλι έχει πολλές συγκινήσεις και πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να δεις.
– Έχετε εργαστεί σε κάποια ανασκαφή;
– Ναι, έχω συμμετάσχει σε αρκετές ανασκαφές.
– Τι ενδιαφέροντος ήταν αυτές οι ανασκαφές;
– Οι ανασκαφές που δούλεψα εγώ ήταν κυρίως νεολιθικοί οικισμοί και το πιο ενδιαφέρον εύρημα που βρήκα ήταν όταν βρήκαμε κάποια μικρά αγγεία σε έναν οικισμό εδώ κοντά στο Δισπηλιό, στην Αυγή, που είχανε μέσα καμένα κόκκαλα ανθρώπων γιατί επρόκειτο για ταφές.
– Νομίζετε σας ταιριάζει περισσότερο η δουλειά στο εργαστήριο ή η δουλειά σε ανασκαφές;
– Λοιπόν, η δουλειά στο εργαστήριο είναι πάρα πολύ χρήσιμη γιατί μελετάμε τα ευρήματα και έτσι μαθαίνουμε πάρα πολλά πράγματα για τη ζωή των ανθρώπων. Αλλά η συγκίνηση που έχει η δουλειά της ανασκαφής δεν συγκρίνεται με τίποτα. Οπότε, η δουλειά της ανασκαφής είναι πολύ πιο ωραία και πιο δημιουργική.
– Με τι ακριβώς ασχολείστε στο εργαστήριο;
– Στο εργαστήριο εγώ μελετάω τα λίθινα αντικείμενα που δεν είναι από πυριτόλιθο ή οψιδιανό. Δηλαδή μελετάω τα τσεκούρια, τις μυλόπετρες, τους κρουστήρες, τα βότσαλα που στιλβώνανε και γυαλίζανε πράγματα, τα ακόνια. Τα καταγράφω, τα φωτογραφίζω, καμιά φορά τα σχεδιάζω και μερικές φορές τα μελετάω και στο μικροσκόπιο για να δω τα ίχνη που έχουνε πάνω τους από την κατασκευή ή απ’ το πώς τα χρησιμοποιούσαν .
– Όσα χρόνια εργάζεστε εδώ, στο Δισπηλιό, είδατε κάτι που να σας ‘’ άγγιξε’’ ; Φαντάζομαι πως όλα τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα , τόσο στην αρχαιολογία όσο και στα άλλα επαγγέλματα.
– Πολύ ωραία ερώτηση! Η αλήθεια είναι, όπως είπες σωστά, πως όλα τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα στην αρχαιολογία και σε όλα τα επαγγέλματα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον για έναν αρχαιολόγο είναι να έχει καλούς συναδέλφους που να δουλεύει μαζί τους και να συνεργάζεται πολύ καλά και εγώ είμαι πολύ τυχερός γιατί έχω πάρα πολύ καλούς συναδέλφους, όπως την Αγγελική που περνάμε εδώ μαζί τον χειμώνα και έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία οπότε ό,τι εύρημα και να δεις αν δεν έχεις καλούς συναδέλφους να το μοιραστείς μαζί τους, δε θα το ευχαριστηθείς .
– Οι περισσότερες από τις ανασκαφές σας ήταν όταν ήσασταν φοιτητής ή όταν είχατε πιάσει δουλειά; Eίχατε κάποιο τοξικό άτομο παράδειγμα έναν/μία τοξικό ανώτερο;
– Οι περισσότερες ανασκαφές μου είχαν πραγματοποιηθεί αφού απέκτησα το πτυχίο μου. Αλλά όταν ήμουνα φοιτητής προσπαθούσα να παίρνω μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερες ανασκαφές μπορούσα και σε ανασκαφές διαφορετικών περιόδων. Η πρώτη μου ανασκαφή ήτανε στην Αθήνα , σε μια περιοχή λίγο έξω απ’ την Αθήνα στον Ωρωπό και ήταν πολύ δύσκολά γιατί μέναμε πάρα πολλά άτομα στο ίδιο δωμάτιο και κάτι δεν είχαν σωστά υπολογίσει και εγώ έπρεπε να κοιμάμαι πάνω σε ένα γραφείο, αλλά δεν με ένοιαζε διότι περνούσα τόσο ωραία στην ανασκαφή και με την παρέα μου εκεί που το πρόβλημα σιγά-σιγά έσβηνε ,δεν υπήρχε .
– Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας δώσατε και καλή σας συνέχεια!


Kentavros