Σ. Κόκκαλης: Από τις κρατικές προμήθειες στην είσπραξη ενοικίων

Διαβάζοντας το βιογραφικό του πολύπειρου επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη διαπιστώνει κανείς πέραν όλων των άλλων ότι είναι πολύγλωσσος. Μιλάει απταίστως την αγγλική, γερμανική και ρωσική γλώσσα, ενώ ομιλεί ρουμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά και έχει γνώση σερβικών και γαλλικών.

Το σίγουρο πάντως είναι, ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει «ντοκτορά» στη γλώσσα των αγορών και των deals. Ακόμα και στα 84, αειθαλής και αγέρωχος, συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του και αποφασίζει την αλλαγή σελίδας του ομίλου που δημιούργησε το 1977, όταν και οραματίστηκε ένα κέντρο υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αυτή ήταν η Intracom.

Από τότε έγιναν πέρα πολλά. Την Intracom, ακολούθησαν οι Intrasoft, Intralot, Intrakat, Intracom Defense και άλλες εταιρείες σε έναν όμιλο από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, με πολυσχιδή δραστηριότητα.

Για να φθάσουμε στις τελευταίες ημέρες του 2022 στην οριστική μετεξέλιξη του.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2022, σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του ο κ. Κόκκαλης ανακοίνωνε μετά από 45 χρόνια την μετεξέλιξη της Intracom από τον κλάδο της βιομηχανίας που την ήξεραν οι μέτοχοι, οι επενδυτές, οι εργαζόμενοι και οι πελάτες του, στον κλάδο των επενδύσεων. Χρησιμοποιώντας δόκιμους πλέον οικονομικούς όρους που παραπέμπουν σε αριστερή αρθρογραφία όπως η περίφημη ατάκα «περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού» ο κ. Κόκκαλης έδωσε την εντύπωση ότι τελικά θέλει να χτυπήσει το σύστημα από μέσα. Σε μία συγκυρία που οι επενδύσεις στην χώρα, για το 2022 εκτοξεύθηκαν στα 10 δισ. ευρώ από μόλις μερικά εκατομμύρια ευρώ στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Η Intracom όπως έλεγε τον Δεκέμβριο που μας πέρασε ο κ. Κόκκαλης ενώπιον των μετόχων του, «με ισχυρά διαθέσιμα και δυνατότητα μόχλευσης που μπορεί να της εξασφαλίσει επενδυτική ικανότητα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, θα ενταχθεί σε αυτό το περιβάλλον χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και θα επικεντρωθεί σε βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατά προτίμηση σε τομείς στους οποίους η εταιρεία έχει συγκεντρώσει εμπειρία, που θα έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν σημαντικά κέρδη».

Συνεχίζοντας τη συλλογιστική του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι πλέον η παρουσία του ομίλου στον χώρο της παραγωγής δεν είναι η πιο επωφελής λύση. «Για τον λόγο αυτό αλλά και λόγω της ολιγωρίας της ελληνικής πολιτείας ως προς την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν συζητήσεις για πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας όλες τις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας την περίοδο εκείνη.

H Intracom Defense μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχει πουληθεί, ωστόσο, όπως λέγεται, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις και το τίμημα δεν αποκλείεται να είναι ανώτερο των προσδοκιών.

Προς το παρόν η αλλαγή σελίδας της Intracom αφορά κατά κύριο λόγο στις επενδύσεις ακινήτων. Σε προσοδοφόρες περιπτώσεις, όπως αποδεικνύεται η φλέβα χρυσού που χτύπησε ο όμιλος του Σωκράτη Κόκκαλη, αποκτώντας θέση με άνω του 26% στην Κλουκίνας Λάππας.

Με απλά λόγια, η Intracom των 58 εταιρειών και κοινοπραξιών που ενοποιούσε στα αποτελέσματα του 2005, μετεξελίσσεται σε εταιρεία που θα αναπτύσσεται μέσα από τις εισπράξεις ενοικίων. To βασικό βήμα για είσοδο στο real estate, είναι η σύσταση της Intracom Properties .

Σκοπός είναι να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 200 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχει ακίνητα 66 εκατομμυρίων, κυρίως στην Παιανία.

Διαπιστώνει κανείς ότι ο πολυσχιδής επιχειρηματίας, είτε από επιλογή, είτε για προσωπικούς λόγους, είτε γιατί έτσι βλέπει το μέλλον, στην Ελλάδα, από το δικό του πρίσμα είναι προτιμότερο «να εισπράττεις». Από τις κρατικές προμήθειες του μακρινού παρελθόντος στην είσπραξη ενοικίων . H μειοψηφική θέση στην Intrakat, αλλά και τα ενοίκια που εισπράττει και θα εισπράττει από τα ακίνητα, μέσω της Intracom Properties, η οποία θα είναι εισηγμένη και η μετεξέλιξη της Κλουκίνας Λάππας, οδηγούν σε μία κερδοφόρα τιμητική αποστρατεία.

Ο όμιλος Κόκκαλη θα βρίσκεται στο Χρηματιστήριο και πάλι με δύο εισηγμένες. Η μία θα είναι η Intracom Συμμετοχών και η δεύτερη θα είναι η Intracom Properties (Κλουκίνας Λάππας).

Αφού ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση στην Κλουκίνας Λάππας, εν συνεχεία θα εισφερθούν τα ακίνητα, τόσο της Intracom, όσο και της Κλουκίνας Λάππας, με τη συνολική τους αξία να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το powergame.gr, το 2024 λήγει η σύμβαση μίσθωσης που έχουν τα ισπανικής προελεύσεως πολυκαταστήματα Zara με την Κλουκίνα Λάππας, στην οποία ανήκει ένα από τα δύο ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στον πλέον εμπορικό δρόμο της πόλης, την οδό Ερμού. Με βάση τα αποτελέσματα της Κλουκίνας Λάππας, το ενοίκιο ανά μήνα είναι της τάξης των 40.000 ευρώ.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το due diligence της Intracom στην Κλουκίνας Λάππας για να προχωρήσει η εξαγορά κι εν συνεχεία η δημόσια πρόταση. Η πλευρά της Intracom, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρεί μικρό το μίσθιο που πληρώνει η Zara για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ακινήτου και ήδη έχει καταστήσει σαφές ότι αν ανανεωθεί το συμβόλαιο θα γίνει με υψηλότερο ενοίκιο.

powergame.gr