“Πατερίτσα σε συστήματα εξουσίας ανιψιών και κολλητών που οδηγούν τον τόπο σε συμφορές δεν πρόκειται να γίνουμε”, δηλώνει σε συνέντευξή του στα gegonota.news, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία κ. Σάκης Σκρίμπας . Εκτιμά ότι ο τοξικός δικομματισμός δεν θέλει καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ” γιατί ξέρουν πώς οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ θα σημάνει το τέλος συστήματος Μητσοτάκη και την μη επαναφορά του συστήματος Τσίπρα στο Μαξίμου”. Μιλάει για την απόφασή του να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, για την σχέση του με τον Γιώργο Παπανδρέου και δηλώνει πως η δημοκρατία μας θέλει περισσότερες τομές ισότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας για να επιβιώσει.
Συνέντευξη: Κατερίνα Τασσοπούλου
-Γιατί αποφασίσατε να περάστε την «κόκκινη γραμμή» και να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο, εσείς που προτιμούσατε να βρίσκεστε στα μετόπισθεν σαν ένα απλό στέλεχος;
Η διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τις επικείμενες εθνικές εκλογές του κινήματος ήταν ανοιχτή όχι μόνο για τα απλά στελέχη,όπως αναφέρετε,αλλά για όλους.Σχετικά με τις “κόκκινες γραμμές”,τις μόνες που δεν περνώ,είναι εκείνες που απαιτούν αρχές,αξίες ,ήθος.
Όπου και όποτε μου ζητάει η Παράταξή μου να βοηθήσω, δηλώνω παρών. Έτσι ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα. Στήριξα Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές και τώρα κάνω τα πάντα για να υλοποιήσουμε το όραμα του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη για ένα ισχυρό θεσμικό κράτος που σέβεται, προστατεύει και δεν πληγώνει τους πολίτες.
-Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην Ελλάδα του 2023;
Ότι δυστυχώς δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτού του τόπου και των ανθρώπων του. Δεν τα ισοπεδώνω όλα, αλλαγές γίνονται, αλλά μ’ έναν απελπιστικά αργό ρυθμό, ενώ οι τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις τρέχουν. Επιπλέον πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους όταν αλλάζει η κυβέρνηση. Και για να καλύψουν τη διαχειριστική τους ανεπάρκεια,σε κάθε αποτυχία ή τραγωδία επιρρίπτουν τις ευθύνες σε όλους. Όχι κύριοι,ο κόσμος σας ψήφισε για να διορθώσετε ό,τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι, αυτό υποσχεθήκατε. Με εξοργίζει η μη ειλικρινής ανάληψη ευθύνης.
-Ποια είναι, την εποχή της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών, τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κράτους;
Δίνει νέες δυνατότητες που αφορούν τη γνώση ,την υγεία,την εκπαίδευση,την εργασία ,τον τρόπο που επικοινωνούμε. Δημιουργούνται όμως και νέες ανισότητες που θα μας γεμίζουν φόβο,ίσως σηκώσουν τείχη μεταξύ των λαών,θα μας δείχνουν συνεχώς το πολιτικό,οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία,με την κληρονομιά των ιδεών της,αλλά και των επιτευγμάτων της,υπόσχεται και μπορεί να ενδυναμώσει τη δημοκρατία,τους κοινωνικούς θεσμούς και να δώσει αυτοπεποίθηση χειραφετημένο για να ανταπεξέλθει στις τωρινές ή μελλοντικές κρίσεις, δηλαδή την οικονομική,προσφυγική,κλιματική,υγειονομική,ενεργειακή.
Ας ξαναβάλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής ,με σεβασμό στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές.
– Για πολλά χρόνια όλα δείχνουν σε αυτήν τη χώρα ότι το μεγάλο έλλειμμα – και διακύβευμα, είναι η Δημοκρατία.
Έλλειμμα μιας πολιτείας όπου οι θεσμοί δεν λειτουργούν δημοκρατικά, με διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Τα Τέμπη ξεχείλισαν το ποτήρι. Είναι η Ελλάδα μια ατελής δημοκρατία και, αν ναι, τι φταίει και πώς μπορεί να διορθωθεί;
Πέρα από τον σταθμάρχη που ανάθεμα αν έχει καταλάβει κανένας πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να έγινε σταθμάρχης, πέρα από την σύμβαση για την τηλεδιοίκηση που ακόμα την ψάχνουμε από το 2014 και δεν ίδρωσε κανενός αυτί μέχρι να θρηνήσουμε θύματα, υπάρχει και κάτι άλλο που πραγματικά είναι εξοργιστικό. Εν έτει 2023, όλο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ ήταν στελέχη της ΝΔ. Πού να πάμε έτσι; Πώς να προχωρήσουμε ως χώρα έτσι;
Υπάρχει κάτι που ενώνει και τα τρία παραδείγματα που σας προανέφερα Είναι η πελατειακή λογική, αυτή που για μένα είναι η ρίζα της συμφοράς μας ως έθνος. Και αυτή χάνεται στις απαρχές ίδρυσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Να είμαι ξεκάθαρος, δεν είναι μόνο η ΝΔ. Ολα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου, έχουν υποκύψει στο ρουσφέτι, είτε μάλιστα κυβέρνησαν, είτε όχι. Τόσο που η ανισότητα στις ευκαιρίες, η ανισότητα στην πρόσβαση στην εξουσία, η ανισότητα ακόμα και σε στοιχειώδη πράγματα όπως ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο, να την θεωρούμε «κανονικότητα». Δεν είναι. Παρέα με την αδιαφάνεια είναι οι βασικοί λόγοι που μας κρατάνε πίσω ως Δημοκρατία, ως χώρα. Τι πρέπει να γίνει; Να πάρουμε την σκυτάλη από τις μεγάλες αλλαγές που έκανε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και να τις πολλαπλασιάσουμε. Γιατί, ναι, όλα τα κόμματα μιλούσαν για αξιοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ όμως έκανε το ΑΣΕΠ ή το opengov για να ανοίξει η διαδικασία επιλογής προσώπων σε θέσης ευθύνης στο δημόσιο. Όλα τα κόμματα μιλάνε για διαφάνεια, το ΠΑΣΟΚ όμως έκανε την Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την ηλεκτρονική διαβούλευση για νομοσχέδια. Η Δημοκρατία μας θέλει τέτοιες και ακόμα περισσότερες τομές ισότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας για να επιβιώσει.
-Οι κάθε είδους λαϊκιστές υπόσχονται βελτίωση της ζωής όταν οι σοσιαλδημοκράτες μιλούν για καθήκοντα και υποχρεώσεις. Έχουμε την παιδεία και την ψυχραιμία να διακρίνουμε τα σοβαρά επιχειρήματα από τις κραυγές;
Θέτετε ένα θέμα που απασχολεί την πολιτική επιστήμη παγκοσμίως. Προσωπικά πιστεύω ότι παιδεία και ψυχραιμία έχουμε περισσότερη από ό,τι στο παρελθόν λόγω και της τεχνολογίας, η κατάσταση όμως δεν βελτιώνεται γιατί πλημμυρίζουμε με ψευτιές και fake news, πάλι λόγω της τεχνολογίας. Υπάρχει και κάτι άλλο που διάβασα κάπου στον γαλλικό τύπο. Εκεί που ο δημαγωγός πολιτικός μιλάει με δύο λέξεις, ένα tweet, ο νουνεχής πολιτικός χρειάζεται σελίδες, κι αυτό είναι πρόβλημα για τον δεύτερο». Χρειάζεται συνεχώς να εξειδικεύουμε τον πολιτικό μας λόγο, να είναι κατανοητός, απλός, γιατί ο απλοϊκός λόγος του δημαγωγού είναι περισσότερο ευκολόπεπτος, όσο καταστροφικός κι αν είναι.
-Το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ζήτημα με το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Η σεναριολογία είναι υπαρκτή και ρεαλιστική ενώ η Χαρ. Τρικούπη, κρατά «ίσες αποστάσεις» απέναντι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα θεωρούσατε εφικτό σε σενάριο συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές;
Να σας πω τι πιστεύω; Ο τοξικός δικομματισμός είναι που δεν θέλει καμία συνεργασία μαζί μας. Ξέρετε γιατί; Γιατί ξέρουν πώς οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ θα σημάνει το τέλος συστήματος Μητσοτάκη και την μη επαναφορά του συστήματος Τσίπρα στο Μαξίμου. Η μόνη απόσταση που εμείς κρατάμε, σταθερά και αδιαπραγμάτευτα, είναι από συστήματα εξουσίας που νομίζουν ότι το κράτος είναι δικό τους παιχνίδι. Για αυτό ζητάμε ισχυρό ποσοστό για να επιβάλλουμε νέα, σοβαρή, προοδευτική κυβέρνηση, μετά από προγραμματική σύγκλιση. Αλλιώς, μένουμε στην αντιπολίτευση, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Πατερίτσα σε συστήματα εξουσίας ανιψιών και κολλητών που οδηγούν τον τόπο σε συμφορές δεν πρόκειται να γίνουμε.