Στα «τάρταρα» οι δανειολήπτες: 27% ακριβότερες οι δόσεις

Σε δύσκολη κατάσταση είναι οι δανειολήπτες, μετά τη νέα αύξηση στα επιτόκια που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -με αποτέλεσμα η δόση στα στεγαστικά δάνεια να «εκτοξεύεται» κατά 27% μέσα σε έναν χρόνο. Έτσι, οι δανειολήπτες είναι πια αντιμέτωποι με τις συνέπειες από τις πέντε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, που αποτελούν την ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία της ευρωζώνης.

Από τον Απρίλιο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «βραχνά» ακόμη μιας ανοδικής μεταβολής στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την έκταση της «ζημιάς» που έχει προκληθεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, δίνει η ΕΡΤ: Ποσό 100.000 ευρώ με μια δεκαπενταετία ακόμη για να αποπληρωθεί πλήρως, είχε μία δόση η οποία ήταν περίπου στα επίπεδα των 616. Στα 626 ευρώ πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2022, όταν και η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούσε να ανακοινώνει αυτή την διαδικασία αύξησης των επιτοκίων.

Τον Μάρτιο η δόση ήταν ήδη στα 771 ευρώ. Θα έρθουν να προστεθούν ακόμη 27 ευρώ και έτσι προκύπτει και το 27% σε σχέση με πέρσι.

Πάντως, ο πληθωρισμός δείχνει να ακολουθεί μια πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες, οπότε ίσως από κάπου αχνοφαίνεται το τέλος αυτών των αυξήσεων. Οι δανειολήπτες ωστόσο έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής:

Στεγαστικό 130.000 ευρώ, διάρκειας 25 ετών με μέσο επιτόκιο 6% και μηνιαία δόση Ιουνίου 624,62 ευρώ, με τα νέα δεδομένα η νέα δόση θα φτάσει στα 847,15 ευρώ.

Πρόκειται για μηνιαία επιβάρυνση σε έναν χρόνο 222 ευρώ, ενώ το σύνολο της ετήσιας επιβάρυνσης φτάνει στα 2.670 ευρώ.