ΕΛΑΣ: Οι τρομοκράτες ήθελαν να χτυπήσουν ημέρα που θα είχε όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα

Να προκαλέσουν όσο το δυνατό περισσότερα θύματα και μεγαλύτερο αντίκτυπο από το τρομοκρατικό τους χτύπημα επιθυμούσαν οι στρατολογημένοι τρομοκράτες από τον ομοεθνή τους «Αρχηγό» στο Ιράν, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αν και παραμένει υπό έρευνα το πότε ακριβώς θα χτυπούσαν, έχει αποσαφηνιστεί έως τώρα από την ΕΛ.ΑΣ. ότι αυτό θα γινόταν άμεσα, πιθανόν τις επόμενες ημέρες, γι’ αυτό και είχαν κατοπτεύσει και χαρτογραφήσει τον στόχο που ήταν η εβραϊκή συναγωγή «Chabad of Athens» και το εβραϊκό εστιατόριο «GOSTIJO» που συστεγάζονται επί της οδού Αισώπου 10 στου Ψυρρή.

Μολονότι αυτό δεν προκύπτει από την έως τώρα έρευνα με βεβαιότητα, είναι πιθανό το χτύπημα να συνέβαινε κατά την διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, που για την φετινή χρονιά είναι ανάμεσα στις ημερομηνίες 5-13 Απριλίου και σίγουρα οι χώροι αυτοί θα συγκέντρωναν περισσότερο κόσμο που αυτός ήταν και ο στόχος.

Άλλωστε ο «Αρχηγός» από το Ιράν, έταζε μεγάλες αμοιβές έως και 15.000 ευρώ για κάθε επιβεβαιωμένο θύμα, κάνοντας την επιθυμία των στρατολογημένων για περισσότερα θύματα, ακόμα πιο δελεαστική. Αυτό που φαίνεται να προκύπτει από τις ανακτημένες συνομιλίες τους είναι η αγωνία να βρουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα χτυπούσαν. Συναντούσαν δυσκολίες στο να βρουν σύντομα όπλα, όπως και εκρηκτικά και έτσι σκέπτονταν να χτυπήσουν βάζοντας φωτιά και ανατινάζοντας τον χώρο με φιάλες υγραερίου.

Από την έως τώρα έρευνα που συνεχίζεται δεν έχουν βρεθεί όπλα ή εκρηκτικά στο σπίτι τους στην Ομόνοια ή στην Σπάρτη και την Ζάκυνθο που αυτή την περίοδο εργάζονταν και οι δύο συλληφθέντες σε ελαιώνες, ενώ ούτε μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί κάποια αποθήκη ή διαμέρισμα που ενδεχομένως θα είχε την χρήση γιάφκας για απόκρυψη οπλισμού.

Οι δύο νεαροί Πακιστανοί ζούσαν στην χώρα μας τα τελευταία τέσσερα και πέντε αντίστοιχα έτη, έχουν μείνει και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και εργάζονταν σε περιστασιακές εργασίες, κυρίως αγροτικές και οικοδομικές. Όλοι οι στρατολογημένοι και ο αρχηγός κατάγονταν από το ίδιο χωριό του Πακιστάν.

Στενή συνεργασία της ΕΥΠ με την Μοσάντ για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο «Αρχηγός» που ζει στο Ιράν και στρατολόγησε τους δύο ομοεθνείς του, 27 και 29 ετών αντίστοιχα, έχει βαρύ ποινικό παρελθόν και έχει αναπτύξει ένα τρομοκρατικό δίκτυο με στρατολογημένους τρομοκράτες ομοεθνείς του, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Η συνεργασία της ΕΥΠ με την ισραηλινή Μοσάντ ήταν στενή σε αρκετά στάδια της έρευνας καθώς η συμμαχική υπηρεσία παρείχε πληροφορίες διαρκώς για τον τρόπο δράσης του συγκεκριμένου τρομοκρατικού δικτύου.

Σύμφωνα με το «modus operandi» που έχει στήσει ο «Αρχηγός» επικεντρώνονται σε ισραηλινών συμφερόντων στόχους και Ισραηλινούς υπηκόους και εβραίους. Ο τρόπος που επιθυμούν να δράσουν είναι είτε με βομβιστικές ενέργειες είτε με την οργάνωση απαγωγών και εκτελέσεων ανθρώπων της συγκεκριμένης προέλευσης, καταγωγής και θρησκείας.

Στο διαμέρισμά τους στην Ομόνοια, από την στενή παρακολούθηση που είχαν τεθεί, προέκυψαν πολύ συχνές επισκέψεις ομοεθνών τους. Οι ίδιοι με την σειρά τους προσπάθησαν να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, ανεπιτυχώς όμως, ενώ κατά την αστυνομική επιχείρηση προσήχθησαν και άλλοι Πακιστανοί, για τους οποίους όμως δεν προέκυψε τίποτα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν άλλοι συνεργοί τους που κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Στις συνομιλίες που έχουν ανακτηθεί από τις Αρχές υπάρχουν και στοιχεία -όπως αναφέρουν πάντα οι ίδιες πηγές- και για επικείμενες δολοφονίες και απαγωγές προσώπων ίδιας προέλευσης που είχαν προαποφασίσει, χωρίς όμως να κατονομάσουν τους στόχους τους ή να υπάρχουν στοιχεία επί τους παρόντος ότι είχαν «κλειδώσει» σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Βεβαίως, η έρευνα συνεχίζεται για να διακριβωθούν και τυχόν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν.

Σημειώνεται ότι αν και κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τζιχαντιστές στη χώρα μας, κανείς έως τώρα δεν είχε συλληφθεί με σκοπό ή λίγο πριν προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση γίνεται με σκοπό την αποτροπή τέτοιου είδους χτυπήματος στη χώρα.

Παρότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει γενικά μία παρακολούθηση ατόμων και περιοχών, από τον περασμένο Αύγουστο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική, συλλέγοντας πληροφορίες και από συνεργαζόμενες Υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, ενεργοποιήθηκαν πιο έντονα στον εντοπισμό παρακλαδιών που είχαν πυρήνα ξένη χώρα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Από τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν να έρχονται πιο κοντά στα συγκεκριμένα άτομα και ειδικά από τον περασμένο μήνα είχαν ταυτοποιηθεί πλήρως και είχαν τεθεί κάτω υπό στενή φυσική παρακολούθηση, αλλά και παρακολούθηση των συνομιλιών τους.

Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

News 24/7