Παπαδούλης: Γιατί δεν υπέγραψα το αίτημα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το LNG

Εξηγήσεις για την απόφασή του να μην υπογράψει το κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με θέμα την εγκατάσταση σταθμού LNG στον Παγασητικό, δίνει με ανάρτησή του στα social media ο επικεφαλής της παράταξης «Βόλος – Ανατροπή – Δημιουργία» Απόστολος Παπαδούλης. Όπως τονίζει, πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση που έχει την ένθερμη υποστήριξη του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου και της δημοτικής του ομάδας. Επομένως, ενδεχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, μέσα από κραυγές, βρισίδια και μπινελίκια της πλειοψηφίας προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούλη, η ενημέρωση των πολιτών γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα μόνον ως «αθώα ανοησία» θα μπορούσε να προβληθεί, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου δεν αποτελεί πλέον ένα σοβαρό πολιτικό όργανο, αλλά έχει υποβαθμιστεί και εξελιχθεί σε τυπική, γραφική διαδικασία.

Ο κ. Παπαδούλης εκτιμά ότι υπηρετεί καμία σκοπιμότητα μια τέτοια συνεδρίαση, αλλά απαιτείται να εξασφαλιστούν δημόσιες, έγγραφες δεσμεύσεις από τα κόμματα που είτε κυβερνούν σήμερα ή είναι εν δυνάμει υποψήφια να κυβερνήσουν. Τέλος, προτείνει «αντί φληναφημάτων και άστοχων βημάτων», να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή Επιτροπή από τις Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε να αναζητηθεί τεκμηριωμένα επιστημονικό δυναμικό ικανό να διαφωτίσει τους πολίτες και να στήσει μία σοβαρή επιστημονική ημερίδα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτησή του:
Τον τελευταίο καιρό, και με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεδιπλωθεί η ζοφερή προοπτική για την πόλη, της επένδυσης / εγκατάστασης σταθμού LNG στα παράλια του Δήμου, έχει σηκωθεί «σκόνη» επειδή δεν υπέγραψα το αίτημα να γίνει Ειδική συνεδρίαση και να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η άποψη ειδικών για το LNG. Αυτοί, λοιπόν, οι τοπικοί «κήνσορες και θεράποντες», μου δίνουν μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσω για πολλοστή φορά την θέση μου για το ζήτημα, μπας και κάτι καταλάβουν.
Η εγκατάσταση σταθμού LNG στον Παγασητικό είναι ένα βαθύτατα πολιτικό θέμα, διότι δεν αφορά σε μία οποιαδήποτε επένδυση αλλά σε μία επένδυση που θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική επιβάρυνση ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος, στην υποβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος, στην αναστάτωση της ζωής των οικισμών εγκατάστασής της και στο ενδεχόμενο να προκύψουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας (και μην πει κανείς ότι θα ελέγχεται η ασφάλεια με … τηλεματικά συστήματα γιατί θα κλάψει κι ο κάθε πικραμένος!!!)
Η απόφαση για την εγκατάσταση του LNG στον Παγασητικό είναι Κυβερνητική. Δηλαδή, το κόστος και το όφελος έχει μετρηθεί εκτός Βόλου. Ο Δήμαρχος του Βόλου, που θα ήταν αυτός που έπρεπε να μετρήσει το κόστος και το όφελος του Δήμου του και να απαιτήσει δημόσιες δεσμεύσεις από τους επενδυτές, δηλώνει… ένθερμος (πόσο πολιτικό παπατζηλίκι!!!) των επενδύσεων, και τελειώνει. Το ίδιο και ολόκληρη η Παράταξή του. Έτσι, λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε την εξής εικόνα: Η Πλειοψηφία είναι υπέρ του LNG η Μειοψηφία είμαστε κατά. Δηλαδή, αδιέξοδο, που μπορεί, σε περίπτωση ειδικής συνεδρίασης, να διακοσμηθεί με κραυγές, βρισίδι, μπινελίκια και αντεγκλήσεις, με τις εξής δύο εκδοχές: (1) Η επικίνδυνη, το ΔΣ να αποφασίσει υπέρ του LNG. (2) Η ακίνδυνη, να μην προσέλθει η πλειοψηφία και να μην υπάρξει ΔΣ.
Δεν γνωρίζω ποια σκοπιμότητα υπαγορεύει κάτι ανάλογο. Πάντως, η ενημέρωση των πολιτών μόνον ως «αθώα ανοησία» θα μπορούσε να προβληθεί. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, το Δημοτικό Συμβούλιο όχι απλώς στερείται της αίγλης ενός σοβαρού πολιτικού οργάνου, αλλά έχει υποβαθμιστεί και εξελιχθεί σε τυπική, γραφική διαδικασία.
Ωστόσο, επαναλαμβάνω, το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και δεν είναι κατάλληλο για τζέρτζελο και χαβαλέ. Χρειάζεται δημόσιες, έγγραφες δεσμεύσεις από τους φορείς που αποφασίζουν, κι αυτοί είναι τα κόμματα που είτε κυβερνούν σήμερα ή είναι εν δυνάμει υποψήφια να κυβερνήσουν. Τα κόμματα είναι που κρίνονται εκλογικά σε έναν μήνα, και την θέση τους για το LNG είναι αναγκαίο να την γνωρίσουν στους Βολιώτες. Εκεί βρίσκεται το κέντρο βάρους κι εκεί πρέπει να ασκηθεί πίεση για δεσμεύσεις. Κόμματα δεν σημαίνει Νομαρχιακές ή υποψήφιοι βουλευτές. Οι πρώτες έχουν περιορισμένη βαρύτητα οι δεύτεροι αυτή την περίοδο μπορούν να υποσχεθούν τα πάντα στους πάντες. Κόμματα σημαίνει οργανωμένοι τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος και είναι οι καταλληλότεροι για ενυπόγραφη δέσμευση.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε εκπροσώπους των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, που είναι μέλη των κομμάτων όλου του πολιτικού φάσματος και είναι επικεφαλής μετά από σχετικό χρίσμα. Είναι δηλαδή τα καταλληλότερα πρόσωπα να απαιτήσουν από τα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους την επίσημη ενυπόγραφη θέση. Είμαι βέβαιος ότι θα πείσουν.
Και για να το σοβαρέψουμε το θέμα. Πράγματι ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει το LNG για τον τόπο και πόσο ασύμφορη είναι αυτή η επένδυση. Προτείνω αντί φληναφημάτων και άστοχων βημάτων, να δημιουργηθεί μία διαπαραταξιακή Επιτροπή από τις Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να αναζητήσουμε τεκμηριωμένα επιστημονικό δυναμικό ικανό να διαφωτίσει τους πολίτες και να στήσουμε μία σοβαρή επιστημονική ημερίδα.
Όμως, το τονίζω και πάλι: Τα κόμματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν επίσημα την θέση τους και όχι όπως η παρωδία Φάμελου. Είναι αυτά που κρίνονται τώρα. Ο Μπέος τον Οκτώβριο.
Α, και κάτι τελευταίο: Περιμένουμε να δούμε την αγωνία των συλλόγων και των κατοίκων των περιοχών, που πρωτογενώς πλήττονται από την εγκατάσταση, να μετατρέπεται σε κινητικότητα. Προφανώς δεν αναφέρομαι στις φιλότιμες προσπάθειες της Πρωτοβουλίας κατά του LNG, στην οποία έχω, εξαρχής, δηλώσει την αμέριστη συμπαράστασή μου.
Αυτά, για την αποφυγή της «σκόνης» και του «σκονίσματος»