Υπόψη της Μαρίνας Χρυσοβελώνη τα προβλήματα που ταλανίζουν την εμπορική αγορά 

Σε κλίμα ανοιχτού διαλόγου συναντήθηκαν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου ο Πρόεδρος του ΕΣΒ, κ. Απ. Οντόπουλος, η Α’ Αντιπρόεδρος ΕΣΒ, Έλλη Σαμουηλίδη και το μέλος του ΕΣΒ κ. Μιχάλης Σαμπετάι με την πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων της τοπικής αγοράς και του εμπορίου.

Ο Πρόεδρος κ. Οντόπουλος αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την εμπορική αγορά και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα ισχυρής στήριξης για την έλλειψη ρευστότητας και του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις. Διεξήχθη εκτενής διάλογος για την επιβολή μέτρων αντιστάθμισης για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επωμιστούν συσσωρευμένα χρέη αλλά και αυξήσεις σε μισθούς και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν υπάρχουν παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη και την άνοδο των τζίρων.

Εξαίρεση της συζήτησης δεν αποτέλεσε η αρνητική στάση του Εμπορικού Συλλόγου στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στερούν τον εβδομαδιαίο τζίρο. Ο ΕΣΒ ζητά την πλήρη κατάργηση των λοιπών Κυριακών πλην των εορταστικών Κυριακών και την προσαρμογή του νόμου, ώστε αν κρίνεται απαραίτητο το άνοιγμα λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας των κρουαζεροπλοίων την θερινή περίοδο. Ο Πρόεδρος ΕΣΒ εξέφρασε την έντονη αγωνία του για την αντιμετώπιση των υπέρογκων εξόδων σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια που πλήττουν «θανάσιμα» του τζίρους των επιχειρήσεων.

Η κ. Χρυσοβελώνη αφουγκράστηκε με προσοχή και ενδιαφέρον τα προβλήματα της αγοράς και παρέλαβε το υπόμνημα των θέσεων του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, όπως την κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση ενοικίων των επαγγελματικών χώρων και κατοικιών σε λογικές τιμές, την πάταξη του παράνομου εμπορίου σε κεντρικές οδούς της πόλης, την εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, αναλόγως του τζίρου των επιχειρήσεων, μείωση των υφιστάμενων συντελεστών ΦΠΑ, του μειωμένου στο 11% από 13% και του γενικού, στον οποίο εμπίπτουν και τα καύσιμα, στο 20% από 24% και πόσα άλλα καίρια αιτήματα των εμπόρων, που στηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ευελπιστεί ότι η κ. Χρυσοβελώνη από κάθε θέση και περίσταση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης, για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εμπορικού κλάδου.