Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και Σύστημα Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), θα αποκτήσει ο Δήμος Σκιάθου σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Το έργο προϋπολογισμού 1.180.171€, εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 20214-2020, κατόπιν σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Σκιάθου.
Με την υλοποίηση του έργου, θα αναπτυχθεί στον Δήμο, σύστημα για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, δηλαδή απόβλητα τροφίμων και πράσινα απόβλητα, με την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), έργο που προβλέπεται στο εν ισχύ Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η πρόσκληση της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση του έργου στάλθηκε στον Δήμο Σκιάθου στις 11 Μαρτίου 2020, και ο Δήμος με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπέβαλε τον πλήρη φάκελο, με την υποστήριξη της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Περιλαμβάνονται οι εξής εργασίες:
Προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή των ΜΕΒΑ, που αφορούν στην εκπόνηση των απαραίτητων τεχνικών και υποστηρικτικών μελετών, κατασκευή της υποδομής και προμήθεια του εξοπλισμού της ΜΕΒΑ, προμήθεια των μέσων συλλογής των βιοαποβλήτων (κάδοι συλλογής, κάδοι κουζίνας, κομποστοποιήσιμες σακούλες, απορριμματοφόρα οχήματα) και υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης των πολιτών στη χρήση του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων από τεχνικό σύμβουλο. Με τον όρο βιοαπόβλητα χαρακτηρίζονται τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απορρίμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ομαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων. Τα συλλεγόμενα βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται και θα επεξεργάζονται στη Μονάδα Κομποστοποίησης που πρόκειται να κατασκευαστεί στο χώρο του αποκατεστημένου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Σκιάθου στις θέση “Ζορμπάδες. Προϊόν της Μονάδας θα είναι compost (εδαφοβελτιωτικό), το οποίο θα διατίθεται σε δημότες, είτε θα χρησιμοποιείται από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου. Για τη συλλογή των βιοαποβλήτων από τα νοικοκυριά και μεγάλους παραγωγούς (καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία, super markets και λοιπά καταστήματα πώλησης τροφίμων) θα αναπτυχθεί ένα νέο δίκτυο (παράλληλα με τα υφιστάμενα δίκτυα συλλογής σύμμεικτων αποβλήτων και ανακυκλώσιμων), το οποίο θα αποτελείται από 300 κεντρικούς κάδους, οι οποίοι θα χωροθετηθούν σε κεντρικά σημεία συλλογής, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο δίκτυο των κάδων αποκομιδής των σύμμεικτων αποβλήτων (πράσινοι κάδοι), ακόμα θα διανεμηθούν 1.000 κάδοι κουζίνας σε νοικοκυριά, για προδιαλογή- συγκέντρωση των βιοαποβλήτων και μεταφορά τους στους κεντρικούς κάδους, οπως και 1.200 βιοδιασπώμενες σακούλες, κομποστοποιήσιμες, για χρήση τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του δικτύου. Για την αποκομιδή των βιοαποβλήτων το έργο περιλαμβάνει δυο απορριμματοφόρα οχήματα τύπου πρέσας, τα οποία θα συλλέγουν αποκλειστικά βιοαπόβλητα από τους κεντρικούς κάδους και θα τα μεταφέρουν στη Μονάδα Κομποστοποίησης. Τα ένα απορριμματοφόρο, λόγω των μικρών του διαστάσεων θα είναι κατάλληλο για αποκομιδή από τους στενούς δρόμους, ενώ το δεύτερο θα χρησιμοποιείται στο υπόλοιπο τμήμα της πόλης και στα σημεία συλλογής βιοαποβλήτων εκτός της πόλης.