Ρεμδεσιβίρη: Η αντιϊκή θεραπεία για προστασία απέναντι στην covid 19

Η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση, καθώς έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο που συμβιώνουμε με τον ιό, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη covid 19. Η έγκαιρη χορήγηση μιας ισχυρής αντιϊκής θεραπείας, σαν την ρεμδεσιβίρη, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά μέσα από μια μεγάλη σειρά μελετών και παράλληλα διαθέτει εξίσου μεγάλο όγκο δεδομένων από την καθημερινή κλινική πράξη, συστήνεται σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ως θεραπεία εκλογής, που διαθέτει εδραιωμένο προφίλ ασφάλειας. Τα νέα δεδομένα από 3 μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.

Διεθνώς και στη χώρα μας τα κρούσματα κορονοϊού έχουν μειωθεί, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν ότι η πανδημία δεν έληξε και πως ο κίνδυνος παραμένει για τους ανθρώπους που έχουν εύθραυστη υγεία, λόγω ηλικίας, υποκείμενου νοσήματος ή ανοσοκαταστολής. Σε αυτά τα περιστατικά που μπορούν γρήγορα να παρουσιάσουν επιδείνωση, ισχυρό θεραπευτικό «όπλο» αποτελεί η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη χορήγηση της αντιικής θεραπείας με ρεμδεσιβίρη, για την προστασία από τη σοβαρή νόσηση και την αποφυγή του κινδύνου θανάτου. Στα τρία χρόνια της πανδημίας έχουν συγκεντρωθεί εντυπωσιακά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης έναντι της λοίμωξης covid 19 σε κλινικές μελέτες αλλά και στην κλινική πράξη. Με τα τελευταία να αντιστοιχούν στα λεγόμενα στοιχεία στον αληθινό κόσμο. Σε αυτόν το σημαντικό όγκο δεδομένων έρχονται να προστεθούν τα ευρήματα από τρεις νέες μελέτες που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο 30ο Συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις (CROI 2023) και τα οποία φανερώνουν την συμβολή της ρεμδεσιβίρης στη μείωση της θνητότητας σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, οι οποίοι αποτελούν μια ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο.

Στις νέες μελέτες, η ρεμδεσιβίρη χορηγήθηκε σε ασθενείς με λοίμωξη covid 19, που παρουσιάζουν σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία και σε καρκινοπαθείς. Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται στο 33ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) δείχνουν ότι τα άτομα με καρκίνο και άλλες καταστάσεις που προκαλούν ανοσοκαταστολή έχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου και μειωμένη πιθανότητα επανεισαγωγής στο νοσοκομείο, εφόσον λάβουν έγκαιρα θεραπεία με ρεμδεσιβίρη. Αναφερόμενος στα νέα στοιχεία ο Frank Duff, Αντιπρόεδρος της Gilead Sciences και επικεφαλής του Τομέα της Θεραπευτικής Ιολογίας επεσήμανε: «Το εύρος των κλινικών και πραγματικών δεδομένων αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ECCMID υποστηρίζουν περαιτέρω το ισχυρό προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της ρεμδεσιβίρης. Από την αρχή της πανδημίας, η ρεμδεσιβίρη διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη θεραπεία των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19. Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου καταδεικνύουν περαιτέρω τον ρόλο της στη μείωση της θνησιμότητας και των ποσοστών επανεισαγωγής στο νοσοκομείο σε ευάλωτους πληθυσμούς ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που ζουν με καρκίνο και άλλες ανοσοκατασταλμένες καταστάσεις».

Στην πρώτη από τις 3 νέες μελέτες οι συμμετέχοντες ασθενείς με λοίμωξη covid 19 είχαν όλοι μειωμένη νεφρική λειτουργία, με το 37% των συμμετεχόντων να έχει νεφρική νόσο τελικού σταδίου που απαιτεί αιμοκάθαρση. Στα αποτελέσματα καταγράφηκε ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου για ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη για έως και 5 ημέρες, χωρίς να εμφανιστούν πρόσθετες παρενέργειες. Άλλες δύο μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο, με τη ρεμδεσιβίρη να μειώνει τη θνητότητα και την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τις κυρίαρχες ανησυχητικές παραλλαγές του κορονοϊού (δηλαδή τα προ-Δέλτα στελέχη, το στέλεχος Δέλτα και της υποπαραλλαγές της Όμικρον). Στην πρώτη ανάλυση, αξιολογήθηκαν 7.482 άτομα με καρκίνο που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και έλαβαν θεραπεία με ρεμδεσιβίρη τις δύο πρώτες ημέρες της εισαγωγής. Για όλα τα στελέχη προέκυψε μείωση της θνητότητας και μείωση των ποσοστών επανεισαγωγής στο νοσοκομείο σε διάστημα δύο μηνών.

Μαζί με τα νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης και το καλά ανεκτό προφίλ ασφαλείας της σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με ανοσοκαταστολή ανακοινώθηκαν στο Συνέδριο ECCMID και τα ευρήματα από τη Φάση 1 μελέτης κλιμάκωσης της δόσης της οβελδεσιβίρης σε υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η οβελδεσιβίρη επιτυγχάνει τις αναμενόμενες θεραπευτικές συγκεντρώσεις στο πλάσμα για τη θεραπεία του COVID-19. Το Obeldesivir (οβελδεσιβίρη) είναι ένα ερευνητικό νέο από του στόματος αντιικό που αναπτύσσεται για τη θεραπεία της λοίμωξης covid-19, το οποίο μόλις μεταβολιστεί, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η ρεμδεσιβίρη στοχεύοντας και αναστέλλοντας την αναπαραγωγή του ιού SARS-CoV-2. Είναι ένα φάρμακο που καθώς δίνεται από το στόμα προορίζεται για την θεραπεία των μη νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη covid19, που έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Πηγή: lifo.gr