Αρχική Lifestyle Paloma: Tο ροζ, γοητευτικό κοκτέιλ

Paloma: Tο ροζ, γοητευτικό κοκτέιλ

Πηγή: Envato

Το Paloma είναι από τα πιο αγαπητά κοκτέιλ των Μεξικανών που το προτιμούν περισσότερο και από το καλοκαιρινό Margarita.

Η πρώτη μου γνωριμία με το ροζ αυτό κοκτέιλ έγινε σε ένα ταξίδι στο Μεξικό. Μέχρι τότε ήμουν φανατικός οπαδός του Margarita. Ακόμα βλέπετε δεν είχε χτυπήσει την πόρτα μας το Paloma, αν και ένα από τα κλασικά ποτά, πάντα υπήρχε στις λίστες των μπαρ. Παρ’ όλα αυτά ελάχιστοι το γνώριζαν στην χώρα μας. Όταν μου το πρόσφεραν για πρώτη φορά, νόμιζα ότι μου έδιναν ένα αναψυκτικό. Στην πρώτη γουλιά ερωτευτήκαμε, στην δεύτερη και τρίτη αγαπηθήκαμε. Το δροσιστικό του προφίλ, η ισορροπημένη του οξύτητα που παίζει με την γλύκα του αναψυκτικού καθώς και οι φυσαλίδες που χτυπάνε τον ουρανίσκο σε κάθε γουλιά, δεν γίνεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Στην αρχική του εκδοχή το Paloma ήταν λευκό και όχι ροζ, και αυτό γιατί το αναψυκτικό που χρησιμοποιούσαν στο Μεξικό δεν είχε χρώμα. Τώρα, πώς άλλαξε χρώμα, έξω από τα σύνορα του Μεξικού, είναι άλλη ιστορία, για την οποία επίσης υπάρχει λογική εξήγηση. Μέχρι και σχετικά πρόσφατα ήταν δύσκολο να βρει κανείς σόδα με γεύση γκρέιπφρουτ εκτός Μεξικού, μια και οι εξαγωγές της κόστιζαν πολύ. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί bartenders την αντικαθιστούσαν με φρέσκο χυμό ροζ γκρέιπφρουτ, ζάχαρη και λάιμ και τα χτυπούσαν μαζί με την tequila στο σέικερ για να πετύχουν ανάλογο αποτέλεσμα – εξ ου και το ροζ. Φυσικά σέρβιραν ένα κοκτέιλ χωρίς ανθρακικό που δεν έμοιαζε με το μεξικάνικο Paloma. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον πολλά αναψυκτικά με γεύση γκρέιπφρουτ, που φτιάχτηκαν κατά κύριο λόγο για το συγκεκριμένο κοκτέιλ.

Η κλασική συνταγή του Paloma θέλει ως πρωταγωνίστρια την tequila. Μάλιστα αρκετοί bartenders υποστηρίζουν ότι το εν λόγω κοκτέιλ φανερώνει την ήρεμη ή την ήπια πλευρά του συγκεκριμένου αποστάγματος της αγαύης και γι’ αυτό είναι το καταλληλότερο για να μυήσει κάποιον στον κόσμο του. Βέβαια, υπάρχει και το mezcal, το έτερο απόσταγμα της αγαύης, το οποίο με τη συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά του, έχει εισχορήσει και αυτό στα συστατικά του Paloma. Κυρίως στις παραλλαγές του, που είναι όλο και πιο συχνές. Η χρήση του mezcal, λοιπόν, δίνει στο ποτό έναν πιο καπνιστό, αλλά και λίγο πιο επιθετικό χαρακτήρα, τον οποίο, προσωπικά, βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα. Βέβαια, είναι δύσκολο να το βρείτε να «παίζει» μόνο του ως αλκοολική βάση στο εν λόγω κοκτέιλ. Συνήθως, είναι μια μίξη tequila και mezcal για να υπάρχει ισορροπία και για να μην είναι πολύ επιθετικό.

Η κλασική συνταγή του Paloma

50 ml Tequila
10 ml χυμό λάιμ
1 Three Cents Pink Grapefruit Soda
Αλάτι
Μια φέτα ροζ γκρέιπφρουτ για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Περνάμε με μια φέτα γκρέιπφρουτ το χείλος ενός ψηλού ποτηριού. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στο αλάτι για να κολλήσει περιμετρικά. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε την tequila, τον χυμό λάιμ και συμπληρώνουμε με την σόδα. Γαρνίρουμε με μια φέτα από ροζ γκρέιπφρουτ

OLAFAQ