Economist: Οι Έλληνες επέλεξαν σταθερότητα αντί για δράματα

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι αποφάσισαν, με συντριπτική διαφορά, ότι προτιμούν τη σταθερότητα και την τεχνοκρατική ικανότητα αντί για δράματα», σχολιάζει ο «Economist» στην αποτίμηση της κάλπης της 21ης Μαΐου, τονίζοντας μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιούται μία δεύτερη θητεία χάρη στο έργο του και μετά από ένα «εντυπωσιακό», εκλογικό αποτέλεσμα.

«Ο κ. Μητσοτάκης το αξίζει. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυβέρνησε, ως επί το πλείστον, επιδεικνύοντας μεγάλη ενέργεια και ικανότητα. Η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει καλύτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες από τα δεινά που επέφερε η πανδημία Covid-19 και την κρίση στις τιμές ενέργειας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρυσι ήταν περίπου διπλάσιος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και προβλέπεται να τον ξεπεράσει άνετα και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του το γνωστό οικονομικό περιοδικό.

Ο «Economist», σημειώνει ότι πλέον οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι ήδη εφάμιλλες με τις αποδόσεις του χρέους χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η Ελλάδα, εν ολίγοις, έχει γίνει μια κανονική χώρα, όχι μια εστία ανησυχίας. Εκτός από την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης έχει διαχειριστεί με συνετό τρόπο τις εντάσεις με την Τουρκία. Σε αυτό συνέβαλε και η άμεση αποστολή βοήθειας στη νοτιοανατολική Τουρκία τον Φεβρουάριο, όταν η χώρα επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το άρθρο στέκεται επίσης στην απροσδόκητα βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά σχεδόν 21 μονάδων. «Είναι ένα πράγμα να κερδίζεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, άλλο να τον κατατροπώνεις και άλλο αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 21 Μαΐου στον Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Economist», προσθέτοντας ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αποδείχτηκε σαφώς μεγαλύτερο από τη διαφορά της τάξης των «έξι ή επτά μονάδων» που προέβλεπαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

«Το μέλλον του κ. Τσίπρα και του κόμματός του είναι πλέον αμφίβολο», σχολιάζει το περιοδικό, υπενθυμίζοντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «η Ελλάδα έφτασε κοντά στο να χρεοκοπήσει, να βγει από το ευρώ και να απειλήσει τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης». «Στη συνέχεια ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης», συμπληρώνει.

Στην αποτίμησή του ο «Economist» υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες αναδείχτηκαν, μεταξύ άλλων, από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζει ωστόσο ότι με τις επιδόσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κερδίσει μία δεύτερη τετραετία ώστε να συνεχίσει το έργο του.

«Απομένει πολύς δρόμος στην αποστολή του εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους -και ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πολλή δουλειά σε μια δεύτερη θητεία. Όμως, είναι ξεκάθαρο ότι την αξίζει», καταλήγει ο «Economist».

protothema.gr