Κατόπιν ραντεβού οι εξετάσεις στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου 

Τη σημασία της πρόληψης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, υπογραμμίζουν η διοίκηση και οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, με αφορμή την επέτειο της 29ης Μαΐου 1958, τελευταίας ημέρας του Παγκοσμίου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας, που ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την συχνότερη κακοήθη νόσο του γαστρεντερικού σωλήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.
Η κολονοσκόπηση είναι η καταλληλότερη εξέταση για τη διάγνωση της νόσου.
Ομάδα μέσου κινδύνου:
Άτομα ηλικίας 50 ετών ή μεγαλύτερα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για πολύποδες ή καρκίνο παχέος εντέρου.
Ομάδα υψηλού κινδύνου:
Σε αυτή την ομάδα που η πρόληψη πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία, ανήκουν: α) άτομα με οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνο παχέος εντέρου β) άτομα με οικογενειακό ιστορικό οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης γ) άτομα με οικογενειακό ιστορικό κληρονομικού ή πολυποδισιακού καρκίνου παχέος εντέρου και δ) άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο.
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου διενεργούνται στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου κατόπιν ραντεβού.