Επιμονή στο λάθος

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτης Λαμπρινίδης, σε μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναφέρει ότι το σκορ είναι βαρύ για το κόμμα του, καθώς ο αντίπαλος επέβαλε το παιχνίδι του και πήγε την κουβέντα στο παρελθόν, αντί να απολογηθεί για την καταστροφική τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Βοήθησε κατά την εκτίμησή του, το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τη ΝΔ επικίνδυνη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Η αυτοκριτική κάπου “αχνοφαίνεται” απλώς. Φανταζόμαστε ότι δεν θα ζητάει κανείς εκ των ψηφοφόρων του κόμματος να αυτομαστιγωγθούν, αλλά η άποψη του κ. Λαμπρινίδη δείχνει να είναι “χάδι”.

“Ο αντίπαλος επέβαλε την εικόνα του… τα δικά μας ατομικά λάθη, τα μεγέθυνε, βάζαμε και μεις το χεράκι μας”, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει… για την ώρα.  Το δίλημμα για τον ίδιο είναι είτε η ηγεμονία ενός δεξιού- δεξιοκεντρώου δικομματισμού του ενάμιση κόμματος, με ατζέντα- όλεθρο για την κοινωνία και την δημοκρατία, ή η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές ωστόσο απέδειξαν ότι το δίλημμα ήταν η οικονομία, από έναν λαό  που εθίστηκε στα pass και στις επιδοτήσεις γιατί μόνο έτσι καταφέρνει να καλύπτει 20 μέρες του μήνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί όλους τους άλλους χώρους να κουβαλήσουν νερό στην πηγή του για να πέσει ο Μητσοτάκης. Στ΄αλήθεια και στα σοβαρά… μπορούσε να αντέξει αυτή η επιχειρηματολογία;

Στο μεταξύ ο κ. Λαμπρινίδης εμφανίζεται και εξαιρετικά αισιόδοξος για το δεύτερο ημίχρονο και πιστεύει ότι τα στελέχη του κόμματος θα πράξουν κάτι που δεν έπραξαν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, δηλαδή θα γυρίσουν σπίτι -σπίτι για να ζητήσουν απ’ όλους επικέντρωση και ανάδειξη του κύριου θέματος, την απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης. Και για αυτές τις εκλογές, τα δείγματα έχουν δοθεί. Εμφανίσεις στις εκκλησίες, γιατί εκεί ως γνωστόν συγκεντρώνεται όλος ο κόσμος με τους ανοιχτούς ορίζοντες και το πνεύμα το  “καθαρό” στην υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών, selfies στα γήπεδα και παρουσία στα καφέ.

Αυτό το μοντέλο ακολουθήθηκε από τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία τα πολλά τελευταία χρόνια και δεν τους διέσωσαν ούτε οι λαμπάδες που άναβαν ίσα με το μποϊ τους, ούτε οι φαιδρές φωτογραφήσεις μέσα στις εκκλησίες. Υπήρχαν τα “πρωτότυπα” μοντέλα της ΝΔ γι΄αυτή τη “σκληρή”  δουλειά και τα γενόσημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν “πούλησαν”.

Στο μεταξύ το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καστρινάκης το “τερμάτισε” στην αισιοδοξία. Πιστεύει “πως είναι μεγάλες οι πιθανότητες το αποτέλεσμα να αποτελέσει ευχάριστη θετική έκπληξη. Ίσως, τόσο μεγάλη που σήμερα δεν μπορούμε εύκολα να την φανταστούμε. Όπως έγινε το 2019 μεταξύ ευρωεκλογών και εκλογών, αλλά σε μεγαλύτερη έκταση τώρα”. Οι δηλώσεις και των δύο στελεχών  του κόμματος μόνο ως “ψυχοθεραπεία” στους “παραζαλισμένους”, φανατικούς  ψηφοφόρους και τα κομματικά στελέχη μπορούν να εκληφθούν. Δύο  άνθρωποι εξαιρετικής ευφυΐας δεν μπορεί να μην βλέπουν πως όλα είναι λάθος και να επιμένουν σε ένα μοντέλο που αποδείχθηκε καταστροφικό.