«Κανείς δεν κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία», διαμηνύει ο Ερντογάν

Την τρίτη δεκαετία της πολιτικής του ηγεμονίας ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την επινίκια ομιλία του να περιέχει τρία μηνύματα: Ένα προς τη Δύση, ένα προς την αντιπολίτευση και ένα για την οικονομία.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος «κοιτώντας» προς τη Δύση είπε ότι «κανείς δεν θα κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία». Οι τρεις φορές που είπε τη φράση «bye bye bye Κεμάλ» ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την αντιπολίτευση βάζοντας την ταφόπλακα στην πολιτική καριέρα του Κιλιτσντάρογλου.

Τέλος αναφερόμενος στην οικονομία είπε πως θα φτιαχτούν όλα, αλλά κυρίως θα τους πείσει ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα. Παράλληλα επέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά μάλλον θα στραφεί στη Δύση για σωσίβιο. Σε κάθε περίπτωση το κλειδί είναι ποιον θα βάλει στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να καλμάρει τις διεθνείς αγορές και επενδυτές.

Το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ είναι αυτό που φαίνεται να έχει προβάδισμα, ενώ για το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι θα αλλάξει με άλλα πρόσωπα. Στο ΥΠΕΞ ακούγεται ο Ιμπραχίμ Καλίν ή ο Χακάν Φιντάν, στο Άμυνας ο Ακάρ αλλά και ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο νυν ΓΕΕΘΑ.

Στην αντιπολίτευση υπάρχει γκρίνια και ενδέχεται να ζητηθεί η κεφαλή του Κιλιτσντάρογλου επί πίνακι. Για την ήττα η εθνικιστική στροφή του Κιλιτσντάρογλου και η συμμαχία του με τον δεξιό λαϊκιστή Οζντάγ του κόστισε ακριβά την κουρδική ψήφο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις 11 πόλεις με κουρδική πλειοψηφία μειώθηκε σε σχέση με τον πρώτο γύρο, επομένως ο Κιλιτσντάρογλου δεν είχε τη μεγάλη κουρδική στήριξη.

Πηγή: ethnos.gr