Νέα συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Βόλου στις 31 Μαϊου

Συνεχίζεται η συνεργασία της ΜΚΟ «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Η συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης θα γίνει Τετάρτη 31 Μαΐου στις 7,30 το βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη».

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου ξεκίνησε το 2019 ως μια πρωτοβουλία του Νίκου Βαραλή, Δημοσιογράφου, Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλους του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού». Η δράση αυτή εντάχθηκε αμέσως στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας» του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».
Όλες οι συναντήσεις, πλέον, πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» που βρίσκεται στην Πλάτωνος 20 απέναντι από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο.
Οι διοργανωτών της Λέσχης, με χαρά ανακοινώνουν την επιλογή αυτού του σταθερού χώρου αναφοράς, μέσα στον οποίο θα γίνονται αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, που επιθυμούν να αφηγηθούν, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Επιπλέον, και να υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των πολλών ανώνυμων, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.
Η ΛέσχηΑφήγησηςκαι οι φίλοι των ιστοριών, των μύθων και των παραμυθιών θα πραγματοποιήσουν την συνάντηση του μήνα Μαΐου την Τετάρτη στις 7,30 το απόγευμα στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών «ΘΕΑΤΡΙΝΗ».

Τι συμβαίνει στις συναντήσεις τις Λέσχης; Κάθε φορά είναι μια μαθητεία. Μια μαθητεία για τους αφηγητές που «δοκιμάζουν» τις ιστορίες τους μπροστά στο κοινό. Μαθητεία όμως και για αυτούς που δέχονται τις ιστορίες καθώς μαθαίνουμε να ακούμε και να πλάθουμε μέσα μας νέους κόσμους. Κάθε συνάντηση είναι μοναδική γιατί υπάρχουν πολλοί αφηγητές που καταθέτουν με τον δικό του μοναδικό τρόπο την ιστορία, μια ιστορία που ο αφηγητής αγαπάει και θέλει να την μοιράσει.
Στις βραδιές αφήγησεις όλοι μεταμορφωνόμαστε σε βασιλιάδες, και βασίλισσες, σε λαγούς, και περιστέρια αντικρύζοντας ο καθένας το φόβο του και μαθαίνει πως να τον αντιμετωπίζει. Εκεί μαθαίνουμε ότι οι χαρακτήρες των παραμυθιών είναι μέσα μας και εμείς βρίσκουμε τρόπο με τις ιστορίες να τους ηρεμήσουμε
Οι ιστορίες μας παίρνουν και μας πηγαίνουν σε έναν άλλο κόσμο ίσως σε εκείνον που ο Γιούνγκ ονόμαζε συλλογικό ασυνείδητο. Εκεί που κατοικεί η ψυχή του κόσμου.
Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει και θα αφηγηθούν
1. Κατερίνα Θεοδώρου
2. Λεωνίδας Χριστουδουλίδης
3. Νίκος Βαραλής

Θα δοκιμάσουν την αφήγηση αυτή τη φορά οι φίλοι
1. Γιάννης Αναστασίου, δημοσιογράφος.
2. Νίκος Παπαδόπουλος, νομικός και λογοτέχνης.

Ο κατάλογος βέβαια θα παραμείνει ανοικτός, γιατί οι ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ οι ιστορίες, οι οποίες πάντα επιζητούν ελευθερία και ζουν με ελευθερία. Και εμείς μαθαίνουμε να τις ακολουθούμε και στο τέλος καταλαβαίνουμε τοι και η ζωή μας είναι μια ιστορία που εμείς αφηγούμαστε στον εαυτό μας.

Επισημαίνουμε ότι οι «Παραμυθάδες» αφηγούνται παραμύθια, μύθους, συναξάρια και ότι έχει να κάνει με την προφορική παράδοση. Στις συναντήσεις αυτές δεν διαβάζουμε αλλά αφηγούμαστε.
Όμως οι διοργανωτές προτρέπουν και όσους φίλους θέλουν να αφηγηθούν, πέραν των παραπάνω που δήλωσαν, να αποπειραθούν και να δοκιμάσουν.
Στόχος της εκδήλωσης της νέας περιόδου είναι να συμπληρωθούν δέκα αφηγητές, που θα παρουσιάσουν δεκάλεπτη αφήγηση ο καθένας.