Παρουσιάζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το βιβλίο «Όλες οι γάτες είναι όμορφες»

Το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Όλες οι γάτες είναι όμορφες» του συγγραφέα Έλσον Ζγκούρη (εκδόσεις Παράξενες Μέρες), την Τετάρτη 31/5/2023 και ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο Σαράτση.

Ο Έλσον Ζγκούρη γεννήθηκε στο Belsh της Αλβανίας. Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με την οικογένειά του στην Ελλάδα όπου εγκαταστάθηκαν σε ένα μικρό χωριό στον κάμπο των Γιαννιτσών. Αγάπησε την ελληνική γλώσσα και άρχισε να γράφει από πολύ μικρή ηλικία. Σπούδασε Πληροφορική και Ενεργειακά Συστήματα στην Καβάλα, τη Γάνδη και το Βερολίνο όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Μιλάει αλβανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά και εκτός από τη συγγραφή ασχολείται και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων.

Το βιβλίο «Όλες οι γάτες είναι όμορφες» είναι κυρίως αυτοβιογραφικό και αποτελείται από διηγήματα στα οποία ο συγγραφέας αποτυπώνει τις μεταναστευτικές του εμπειρίες αρχικά ως «Αλβανός» στην Ελλάδα και μετέπειτα ως «Έλληνας» στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Τα διηγήματα του Έλσον Ζγκούρη προσεγγίζουν μια σειρά ζητημάτων με κυρίαρχο εκείνο της διαδικασίας κατασκευής της μεταναστευτικής ταυτότητας. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο συγγραφέας: «Αν βγάλεις την ταμπέλα του ‘μετανάστη’, του ‘πρόσφυγα’, του ‘άλλου’, του ‘δικού μας’ από τους ανθρώπους, τι είναι αυτό που μένει; Δε μένει τίποτα άλλο παρά μονάχα ο άνθρωπος».

Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο των μαθημάτων «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» και «Σχεδιασμός, οργάνωση και αξιολόγηση διαπολιτισμικών δράσεων» με διδάσκοντες αντίστοιχα τον επίκουρο καθηγητή του ΤΓΔΣ Νίκο Γογωνά και τον αναπληρωτή καθηγητή του ΠΤΠΕ Κώστα Μάγο. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχει εξ αποστάσεως και ο συγγραφέας.