Βίντεο: Η Τζέιν Φόντα πέταξε τον πάπυρο στο κεφάλι της νικήτριας του Χρυσού Φοίνικα

Η Τζέιν Φόντα παραβρέθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών όπου απένειμε στη Ζυστίν Τριέ τη μεγαλύτερη τιμή του φεστιβάλ, το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα.Καθώς η σκηνοθέτρια Ζυστίν Τριέ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία της «Anatomy of the Fall», είπε λίγα λόγια κατά την απονομή του βραβείου, ωστόσο, η συγκίνηση πρέπει να ήταν μεγάλη καθώς ξέχασε τον πάπυρο που συνοδευόταν από το βραβείο.

Αμέσως μετά την αποχώρηση της σκηνοθέτριας από το βήμα, η θρυλική ηθοποιός την φώναξε, αλλά η Τριέ δεν την άκουσε, οπότε η Φόντα έπραξε ενστικτωδώς και της πέταξε το πιστοποιητικό στο κεφάλι.

Ο πάπυρος πέταξε στον αέρα προς την κατεύθυνση της Τριέ και φαίνεται ότι χτύπησε το κεφάλι της, αλλά δεν ήταν αρκετό για τη νικήτρια σκηνοθέτιδα να γυρίσει και να τον σηκώσει.

Η απονομή του Χρυσού Φοίνικα στο «Anatomy of a Fall»

Το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ για την «Anatomy of a Fall», βραβεύοντας για τρίτη φορά στην ιστορία του μια σκηνοθέτρια.

Η 44χρονη κινηματογραφίστρια διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα Πιάνου», 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό («Τιτάν», 2021), επιβεβαιώνοντας το βραδύ βήμα προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η σκηνοθέτρια κατήγγειλε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση «απέρριψε με τρόπο σοκαριστικό» το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Αυτό το σχήμα αυταρχικής εξουσίας, ολοένα και περισσότερο χωρίς αναστολές, ξεσπά σε αρκετούς τομείς», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εξουσία επιδίωκε επίσης να «σπάσει την πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία [η Τριέ] δεν θα ήταν στις Κάννες σήμερα».

Η Ζυστίν Τριέ κατακτά την κορυφή της ‘Εβδομης Τέχνης έπειτα από τέσσερις ταινίες, μεταξύ των οποίων η «Sibyl», που είχε ήδη επιλεγεί στις Κάννες και άλλα τόσα πορτρέτα γυναικών.

justine_trier

Ο Ιάπωνας Κότζι Γιακούσο, ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς στη χώρα του, που απέσπασε το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Perfect days» του Βιμ Βέντερς.

Στην ταινία αυτή του σκηνοθέτη του φιλμ «Παρίσι, Τέξας» (Χρυσός Φοίνικας, 1984), ο Κότζι Γιακούσο υποδύεται τον Χιραγιάμα, έναν υπάλληλο στις δημόσιες τουαλέτες του Τόκιο, έναν σιωπηλό και μοναχικό άνθρωπο, ο οποίος σιγά σιγά ανοίγεται στους άλλους.

Η Τουρκάλα Μερβέ Ντιζντάρ απέσπασε το βραβείο α΄γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Ξερά Χόρτα» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ύπαρξης σε αυτόν τον κόσμο και να κρατούν την ελπίδα» μέσα τους, δήλωσε η ηθοποιός, η οποία υποδύεται μια γυναίκα που ερωτεύεται έναν δάσκαλο σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Τουρκίας.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Μέγα Βραβείο για την ταινία του «The Zone of Interest». Το Grand Prix (Μέγα Βραβείο) απονέμεται στη δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ.

Η ταινία παρουσιάζει την οικογενειακή ζωή του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς για να θυμίσει «την κοινοτοπία του κακού». Η ταινία καταγγέλλει την ικανότητα των ανθρώπων να συνεχίζουν να ζουν αδιάφορα ενώ βιώνουν τη φρίκη.

Η Φόντα μοιράστηκε πρόσφατα τις σκέψεις της για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Η διάσημη ηθοποιός ενώ βρισκόταν στο Φεστιβάλ των Καννών, είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει σε ένα συνέδριο όπου μίλησε για τη μακρά καριέρα της, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης της για τον Μάικλ Ντάγκλας και τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, καθώς και να μιλήσει ανοιχτά για το πώς ήταν να δουλεύει με τον πατέρα της.

Μιλώντας για τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, υποστήριξε ότι ήταν ερωτευμένη μαζί του, αλλά «δεν του άρεσε να φιλάει» και «δεν του είπα ποτέ τίποτα [γι’ αυτό]. Και ήταν πάντα σε κακή διάθεση και πάντα πίστευα ότι έφταιγα εγώ».

Η ηθοποιός του «Grace & Frankie» αναφέρθηκε στην εμπειρία της από τη συνεργασία της με τον πατέρα της Χένρι Φόντα και την Κάθριν Χέμπορν στην ταινία «On Golden Pond»: «Ήταν μια από τις πιο ένδοξες εμπειρίες της ζωής μου. Ήταν απολύτως υπέροχη. Έκανα την ταινία για τον πατέρα μου. Αλλά το πρόσωπο από το οποίο έμαθα σε αυτή την ταινία ήταν η Κάθριν».

protothema.gr