Εκλογές 2023: Οι 4 κινήσεις Τσίπρα για αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ «εν κινήσει» και το μέτωπο με τη ΝΔ

Η προσπάθεια που έχει επωμιστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι η «αλλαγή του κόμματος εν κινήσει», καθώς έχει στη διάθεσή του περίπου τρεισήμισι εβδομάδες έως τις επαναληπτικές κάλπες του Ιουνίου. Πρόκειται για εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αναστρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη επώδυνη ήττα, έχοντας χάσει (παρά το ότι δεν κυβέρνησε, αλλά ήταν κόμμα της αντιπολίτευσης) περίπου 11 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Η πρώτη κίνηση του κ. Τσίπρα μετά το εκλογικό σοκ ήταν να περιορίσει τα φαινόμενα κακοφωνίας στο κόμμα, τα οποία -ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες- θεωρείται ότι στοίχισαν πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι προχώρησε στην ανασυγκρότηση της Εκλογικής Επιτροπής για την επόμενη αναμέτρηση, προσθέτοντας μέσα άτομα που ο ίδιος προσέλκυσε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος ανέλαβε και συντονιστής, τον Νικόλα Φαραντούρη, τη Ράνια Θρασκιά κλπ, δηλαδή, θέλησε με αυτό τον τρόπο να βγάλει μπροστά, στην πρώτη γραμμή, όσο το δυνατόν νέα πρόσωπα.

«Οχι» στο διμέτωπο
Η δεύτερη απόφαση ήταν στρατηγικού χαρακτήρα και αφορούσε στη στάση του κόμματος απέναντι τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Μετά τα πρώτα εικοσιτετράωρα, όταν δηλαδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το αρχικό σοκ κι άρχισε να αναζητεί λύσεις για τη νέα εκλογική μάχη, αποφασίστηκε ότι ο «διμέτωπος» απέναντι και στα δυο αυτά κόμματα, ουσιαστικά θα θεωρείτο παραδοχή ότι το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο «κλαμπ των μεγάλων» κομμάτων.

Ετσι τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται και πάλι προς τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η Κουμουνδούρου θα απαντά στο ΠΑΣΟΚ μόνο εάν προκαλείται. Ωστόσο «δείχνουν» την πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη, ή τουλάχιστον ενός μέρους του κινήματος, για πιθανή συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, κι αυτό παρά τη δημόσια κατηγορηματική διαβεβαίωση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν πρόκειται να στηριχθεί στο Κοινοβούλιο κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ακόμα κι αν το κόμμα αυτό διαθέτει 148 ή 149 βουλευτές.

Η επιλογή Μαραντζίδη
Η τρίτη κίνηση του κ. Τσίπρα στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης είναι η ένταξη του ιστορικού και πολιτικού επιστήμονα Νίκου Μαραντζίδη στο στενό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο αντικείμενο την ανάλυση των εκλογικών τάσεων των πολιτών και την εισήγηση μέτρων και τρόπων προσαρμογής της προεκλογικής εκστρατείας σε αυτές τις τάσεις.

Η τέταρτη, τέλος, απόφαση του κ. Τσίπρα είναι η εμφατική προβολή του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες μέρες έως τις νέες βουλευτικές εκλογές. Πρακτικά αυτό σημαίνει και μια έμπρακτη, σιωπηλή αυτοκριτική για το κύμα τοξικότητας που κυριάρχησε στην περίοδο πριν τις εκλογές του Μαΐου και εκτιμάται ότι έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν «αποσυρθεί» από την πρώτη γραμμή της επικοινωνίας, στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης ή όσοι άλλοι συνέβαλαν σε αυτό το κλίμα, και γι αυτό αποφασίστηκε η Κουμουνδούρου να εγκρίνει το ποιο στέλεχος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε δημόσια αναμέτρηση με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Αλλαγές με… γκρίνιες
Αλλαγές εν κινήσει, βέβαια, δεν γίνονται χωρίς τριβές. Η απουσία στελεχών της «Ομπρέλας» από την Εκλογική Επιτροπή ενόχλησε όσους κι όσες κινούνται σε αυτό το χώρο και συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια ή δημόσιες διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πίσω, όμως, από αυτή τη φαινομενική νηνεμία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, η ανησυχία είναι έκδηλη για το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Ως τώρα ούτε τα στελέχη της «Ομπρέλας», ούτε άλλος κανείς έθεσε θέμα ηγεσίας στο κόμμα, παρά τις αρχικές τροχιοδεικτικές βολές στελεχών όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Δημήτρης Βίτσας κλπ.

Η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το βράδυ της Κυριακής, 25 Ιουνίου, θα καταπνίξει ή θα ενδυναμώσει αυτές τις «αιρετικές» φωνές στο εσωτερικό του κόμματος.
Πηγή: imerisia.gr