Έρχονται εκπλήξεις με τις έδρες στη Μαγνησία;

Αναλύει ο Απ. Παντσάς

Η κατάσταση την επόμενη μέρα των εκλογών της 25ης Ιουνίου δεν θα μοιάζει σε τίποτα με την σημερινή. Βασικός λόγος είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό τόσο ως προς τη δύναμη των κομμάτων και τη νέα τους κατάταξη όσο και ως προς την εκπροσώπησή τους στη Βουλή. Πρωτίστως θα αλλάξει ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στο Κοινοβούλιο. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα είναι πλέον επτά και όχι πέντε.
Νίκη και Πλεύση μπαίνουν κατά πάσα βεβαιότητα. Αν μπουν, θα μοιραστούν από 18-24 έδρες, ανάλογα με τα ποσοστά τους.

Η ΝΙΚΗ παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχεται και τον ανεπίτρεπτο διασυρμό της από σχεδόν όλα τα μέσα, θα καταφέρει τελικά να μπει στη Βουλή αφού της λείπουν μερικές χιλιάδες ψήφοι. Ο συνωμοσιολάγνος και βρώμικος πόλεμος που δέχεται αυτό το μικρό συντηρητικό κόμμα που βεβαίως και δεν κρύβει τις «πολιτικές» του θέσεις και την επιθυμία του να εκφράσει τους υπερσυντηρητικούς ψηφοφόρους της κοινωνίας, δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Το πώς έγινε, ποιοι το στήσανε, πότε και με ποιους σκοπούς, δεν είναι της παρούσης ανάλυσης. Γεγονός είναι ότι είναι εδώ, ότι έγινε και κυρίως ότι “περπάτησε”! Όμως, πώς να το κάνουμε, υπάρχουν και αυτοί που είναι Ρωσόφιλοι ή δεν ξέρω εγώ τι, αντιεμβολιαστές, θρησκόληπτοι, συμπαθούντες ή όχι τη Χρυσή Αυγή και πάει λέγοντας. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας και ταυτόχρονα έχουν το απολύτως δημοκρατικό δικαίωμα να ψηφίζουν ομοϊδεάτες τους και να εκπροσωπούνται αν η δυναμική τους είναι τόση πια ώστε να μπορούν να εκπροσωπηθούν στη Βουλή. Αυτό είναι Δημοκρατία. Οι προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα δεν μπαίνουν εκ μέρους όλων ημών των άλλων που δεν συμφωνούμε! Στη φάση πριν τις πρόσφατες εκλογές, πολίτες από όλους τους χώρους, που δεν θα τους χαρακτήριζες καν «συντηρητικούς» μοίραζαν ψηφοδέλτια της ΝΙΚΗΣ από σπίτι σε σπίτι γιατί τους το «ζήτησε ο γέροντας», γιατί «τους το σφύριξαν από το μοναστήρι».! Έτσι δε ήταν καθόλου αμελητέο το 3,13% και οι 3392 ψήφοι που έλαβαν. Στη Μαγνησία πρακτικά είναι αδύνατον να βγάλει βουλευτή εκτός και αν κάνει εκλογικό άλμα.

Τώρα που το κυνήγι του σταυρού θα απαλλάξει τα μοναστήρια και τις εκκλησίες από την πίεση των «θεοσεβούμενων» υποψηφίων βουλευτών της, η ΝΔ θα χάσει ένα μικρό ποσοστό, μικρότερο της μονάδας σίγουρα, προς τη ΝΙΚΗ. Δεν θα πάει τυχαία στο Άγιο Όρος ο Μητσοτάκης ανήμερα του Αγίου Πνεύματος! Δεν είναι τυχαίο το ενορχηστρωμένο ανάθεμα της επίσημης εκκλησίας της Ελλάδος.! Αν μπει στη Βουλή η ΝΙΚΗ το πιο λογικό είναι να εκλέξει βουλευτή στη Λάρισα όπου με 3,31% έλαβε 5428 ψήφους και είχε το πιο υψηλό ποσοστό στη Θεσσαλία.

Τα ίδια, και χειρότερα, θα πάθει και η Ελληνική Λύση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα που αποτελούσε και τον αρχικό στόχο της καθόδου της ΝΙΚΗΣ στις εκλογές, άσχετα αν αυτοί έλαβαν το φιλί της ζωής με την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές του Κασιδιάρη. Και να μπει στη Βουλή η Ελληνική Λύση, θα μπει πετσοκομμένη με ναι και όχι 10-11 βουλευτές. Αμφίβολο είναι αν θα επιβεβαιώσει τον βουλευτή της Λάρισας με το 4,2% και τους 6608 ψήφους. Εκτός συνταρακτικής εξέλιξης το 3,13% και οι 3392 ψήφοι της Ελληνικής Λύσης της Μαγνησίας, αν δεν μειωθεί κιόλας, προφανώς δεν επαρκεί για την όποια ανατροπή και θεωρώ μη πιθανό ένα κάποιο θαύμα από την Παναγία τη Γκείσα.

Η ΠΛΕΥΣΗ πάλι μπαίνει μετά βεβαιότητας κατά τη γνώμη μου στη Βουλή για πολλαπλούς λόγους. Θα πάρει από ΣΥΡΙΖΑ κυρίως νέους ψηφοφόρους που θα ήθελαν να δουν την Κωνσταντοπούλου, λίγο ωπα, λίγο ανατρεπτική, λίγο γλωσσοκοπάνα να τους τα λέει από μέσα. Θα πάρει από το ξηλωμένο πουλόβερ του Γιάννη Βαρουφάκη που θα τείνει μοιραίως προς τον αφανισμό. Θα πάρει ακόμη και από «θυμωμένους αριστερούς» που ψήφισαν Μητσοτάκη για να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρακτικά θα είναι το κόμμα που θα πάρει από παντού και κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει βουλευτή στη Μαγνησία. Αυτό γιατί στην περιφέρεια Θεσσαλίας υπερβαίνει το 2,12 % και τις 3484 της Λάρισας, αφού εδώ έχει πάει στο 3,54% με 3839 ψήφους, με δυνατά στελέχη που μπορούν να μεγαλώσουν αυτή τη διαφορά. Αν μπει στη Βουλή, αν βγάλει βουλευτή στην περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι στη Μαγνησία.

 

Το ΚΚΕ αν χάσει έδρα στη Θεσσαλία, θα τη χάσει στην Καρδίτσα όπου με 7,27% έχει λάβει 5544 ψήφους πολύ μακριά από τις 7820 της Μαγνησίας.

Στο ΠΑΣΟΚ πάλι οι ελπίδες είναι ισχνές, αφού δείχνει να είναι άπιαστο όνειρο το 13,7% και οι 10450 ψήφοι της Καρδίτσας και το 12,18% και οι 10424 των Τρικάλων που εξέλεξαν βουλευτή. Το 8,10% και οι 8779 ψήφοι είναι απολύτως αδύναμοι, όποια και αν είναι η άνοδος τοπικά. Αν υπολογίσουμε μάλιστα και την πλήρη αδρανοποίηση των περισσοτέρων υποψηφίων βουλευτών όπως αυτή εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον είναι ζοφερό παρά την τιτάνια προσπάθεια που μπορεί να κάνουν Τσιμπανάκος, Σκρίμπας ή και Τζούμας.

Το μεγάλο δράμα μπορεί να παιχτεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ούτως η άλλως δεν έπιασε το εκλογικό μέτρο για 800 περίπου ψήφους ούτε στην προηγούμενη αναμέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι αν πέσει και άλλο και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό λόγω των «εσωκομματικών ερίδων» που βγήκαν στην επιφάνεια ή αν η συμμετοχή των ψηφισάντων πέσει πάρα πολύ, τότε θα παλέψει να βγάλει στη δεύτερη κατανομή έδρα και αυτό θα συναρτηθεί από το αποτέλεσμα της Λάρισας. Όλα δείχνουν ότι η έδρα της Μαγνησίας πάντως δεν χάνεται.

Στο χώρο της ΝΔ προσβλέπουν στην τέταρτη έδρα. Εκεί στήθηκε και όλο το παιχνίδι των πρωτευσάντων της δισταυρίας με Λιούπη που στόχευε αρχικά στην εκπαραθύρωση του έμπειρου και ανθεκτικού Μπουκώρου και στην ήττα του Μαραβέγια, νέου, δραστήριου με πολιτικό δρόμο μπροστά του ολάνοιχτο και πολλά υποσχόμενο. Τίποτε το περίεργο! Για όποιον δεν ξέρει, αυτά συμβαίνουν γενικώς στα μεγάλα κόμματα. Ειδικά στη ΝΔ αυτές οι τακτικές είναι καθεστώς. Ζει και πορεύεται στο αστερισμό των συντροφικών μαχαιρωμάτων με …θρησκευτική ευλάβεια …ιδεολογική συνέπεια! Το σενάριο 3+1+1 ( ΝΔ+Σ+ΚΚΕ) παραμένει το πιο πιθανό με μια μικρή πιθανότητα στη θέση του ΚΚΕ να μπει η ΠΛΕΥΣΗ. Θα πρέπει να γίνουν τεκτονικές ανατροπές ώστε να επιβεβαιωθεί το σενάριο 2+1+1+1 ή και ακόμη το 3+0+1+1.

Σύμφωνα με το νόμο των προσεχών εκλογών, όταν το πρώτο κόμμα υπερβεί το 25% παίρνει «δώρο» 20 έδρες και μετά για κάθε 0,5% λαμβάνει μία έδρα bonus έως το όριο των 50 εδρών. Αν λάβουμε σαν υπόθεση το 40% που έλαβε η ΝΔ πριν λίγες μέρες θεωρούμε ότι έχει καβατζώσει 50 επιπλέον έδρες. Με μία προϋπόθεση όμως: πρώτα δίδονται οι έδρες στα όποια νέα μικρά κόμματα μπουν αυτή τη φορά στη νέα Βουλή. Δηλαδή, έχει μεγάλη σημασία για τον πρώτο να μην μπουν νέα μικρά κόμματα στην προσεχή Βουλή ώστε η «μετάπτωση» στον υπολογισμό με την ενισχυμένη αναλογική να είναι «γενναιόδωρη». Αυτές οι 50, αν υπολογίσουμε το μάξιμουμ του bonus, θα αφαιρεθούν από όλα τα άλλα τα κόμματα με το δεύτερο να «αιμορραγεί» περισσότερο απ’ όλα. Άρα και με τα ίδια ποσοστά τα κόμματα θα έχουν λιγότερες έδρες πλην του πρώτου και βεβαίως των όποιων περάσουν το 3% και μπουν για πρώτη φορά στη Βουλή.

Σκηνικό τρόμου ένα πράμα με τη μεγάλη σφαγή να γίνεται στους τετραεδρικούς και πενταεδρικούς νομούς στους οποίους οι τελευταίες προς κατανομή έδρες θα κυκλοφορούν από νομό σε νομό μέσα στα πλαίσια της ίδιας Περιφέρειας έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 26 Ιουνίου μέχρι να «κάτσουν», όπου κάτσουν.