Καύσιμα: Οι τιμές τραβούν πάλι την… ανηφόρα

Τσιμπάνε οι τιμές των υγρών καυσίμων με τις αυξήσεις να πέφτουν στην αγορά και να προμηνύεται μεγαλύτερη άνοδος όσο πλησιάζουμε προς την τουριστική περίοδο.

Η αμόλυβδη βενζίνη σχεδόν σε 10 ημέρες ακρίβυνε κατά 0,029 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης για το ίδιο χρονικό διάστημα πήρε πάνω 0,016 ευρώ ανά λίτρο.

Τέσσερα στα 100 γεμίσματα του ρεζερβουάρ είναι με νοθευμένη βενζίνη – Τι δείχνουν οι έλεγχοι [πίνακες]

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης στις 28 Μαΐου αναρριχήθηκε στα 1,857 ευρώ ανά λίτρο όταν στις 17 του μηνός ήταν στα 1,828 ευρώ ανά λίτρο. Το ντίζελ είχε μέση τιμή προχθές στα 1,555 ευρώ ανά λίτρο και πριν από εννέα ημέρες ήταν στα 1,539 ευρώ ανά λίτρο.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα
Οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδίδονται σε δύο λόγους:

1. Διεθνής αγορά. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των άλλων χρηματιστηριακών προϊόντων. Αν και τα ελληνικά διυλιστήρια δεν τιμολογούν με βάση το πετρέλαιο Μπρεντ, εντούτοις αποτελεί σημείο αναφοράς και για τον λόγο αυτόν επιλέγουμε την εξέταση της πορείας του. Στις 24 Μαΐου ξεπέρασε τα 78 δολάρια το βαρέλι (78,36 δολ.). Οταν στις 16 Μαΐου ήταν στα 74,91 δολάρια το βαρέλι.

2.Τουριστική σεζόν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την τουριστική κίνηση. Οσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και θα ανεβαίνουν οι τουριστικές αφίξεις τόσο περισσότερες θα είναι και οι οδικές μετακινήσεις, άρα θα αυξηθεί και η ζήτηση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα προκληθούν ανατιμήσεις των καυσίμων κίνησης.

Είχε προηγηθεί ένα διάστημα μειώσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων. Στις 17 Απριλίου η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,948 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,655 ευρώ ανά λίτρο. Μέχρι τις 17 Μαΐου, δηλαδή για έναν μήνα, στην αγορά επικρατούσαν πτωτικές τάσεις. Η αμόλυβδη βενζίνη βούτηξε κατά 0,12 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης κατά 0,116 ευρώ ανά λίτρο.

Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν να εκδηλώνονται δεν έχουν ροκανίσει το όφελος των μειώσεων του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος. Οπως επίσης και οι τωρινές τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες έναντι της περσινής περίοδου, οπότε και οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης κινούνταν σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Οι εκτιμήσεις για το αν οι αυξήσεις συνεχιστούν σε βαθμό που να εξανεμιστεί το όφελος των 30 ημερών δεν είναι βέβαιες, με τους αναλυτές να θεωρούν τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών όπως και συνολικά την κατάσταση της διεθνούς αγοράς εξαιρετικά ευμετάβλητες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ