ΣτΕ: Πέρασαν 11 χρόνια για να απορριφθεί μια αίτηση αναίρεσης για τυπικούς λόγους

Εννιά ολόκληρα χρόνια για να συζητηθεί μια υπόθεση, ένα χρόνο για να γίνει διάσκεψη και πάνω από έναν χρόνο για να δημοσιευθεί, συνολικά δηλαδή πάνω από 11 χρόνια, χρειάστηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (Στ’ Τμήμα) για να εκδώσει μια απόφαση 3 σελίδων για αίτηση αναίρεσης που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους ως απαράδεκτη! Αναφέρονται ξανά οι αριθμοί για να γίνει κατανοητό:

– 9 χρόνια για να συζητηθεί η υπόθεση
– Ουσιαστικά άλλα τρία χρόνια για να εκδοθεί η απόφαση (3 σελίδων) που απορρίπτει την αίτηση της εταιρίας για τυπικούς λόγους, αφού ήταν ανομιμοποίητη!

Η απόφαση
Πρόκειται για την 2708/22 απόφαση του ΣΤ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου , η οποία χρειάστηκε 11 χρόνια εντός του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας για να εκδοθεί, απεικονίζοντας πλήρως τις παθογένειες που σε κάποιες περιπτώσεις μαστίζουν τη Δικαιοσύνη.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η απόφαση αυτή αφορά αίτηση αναίρεσης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου του 2011 σχετικά με πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρία, και απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους αφού η προσφεύγουσα δεν όρισε (νομιμοποίησε) δικηγόρο. Επίσης στο μεσοδιάστημα , απο το 2011 έως το 2020 που συζητήθηκε είχε αλλάξει ο νόμος (!) για το ύψος του παραβόλου και διατάχθηκε η επιστροφή 250 ευρω, αφού το ύψος του μειώθηκε το 2016!

Δηλαδή χρειάστηκαν 11 χρόνια για να απορριφθεί μια αίτηση αναιρεσης για τυπικούς λόγους!

Οι καθυστερήσεις
Ενδεικτικά είναι επίσης τα στοιχεία που δείχνουν αυξητική τάση των “οίκοθεν αναβολών” από ορισμένους δικαστικούς λειτουργούς στο ΣτΕ και με αποτέλεσμα υποθέσεις πολιτών να λιμνάζουν για περίοδο τουλάχιστον 22 ετών! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση υπόθεσης στην οποία έχουν δοθεί 73 αναβολές σε βάθος χρόνου 15 ετών!!

Δικαστικοί και νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πως η κατάσταση με τις αναβολές προσλαμβάνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, εξαιτίας κάποιων… νωχελικών δικαστικών λειτουργών. Την ίδια ώρα όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση απο το ίδιο το δικαστήριο και τη φυσική ηγεσία του, αφού πειθαρχικές κυρώσεις δεν υφίστανται εκτός από μια εξαίρεση και αυτή συμβολικού χαρακτήρα. Αυτή αφορά τον “πρωταθλητή των αναβολών του ΣτΕ, στον οποίο κατα πληροφορίες επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή της στέρησης μέρους ενός μισθού του, δηλαδή περίπου 2.300 ευρώ. Η μη αντίδραση πάντως της φυσικής ηγεσίας, συνοδεύτηκε απο αυτή την πολιτικής ηγεσίας που ενώ διαπιστώνει με τη δημόσια ρητορική της το πρόβλημα, δεν “ενεργοποίησε” τις δυνατότητες που της παρέχει το άρθρο 91 του Συντάγματος για άσκηση πειθαρχικών αγωγών.
Πηγή: capital.gr