Ένας ύμνος στο δέντρο και την ψυχή του, στη ζωογόνο παρουσία του, στο σεβασμό και την προστασία που του απέδωσαν οι σοφοί πρόγονοί μας, εκφράζοντας με τα τραγούδια και τους χορούς τους τη σύνθετη ψυχική τους κατάσταση, είναι η παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη συμμετοχή των χορευτικών του ομάδων συμπεριλαμβανομένου και του περιφερειακού τμήματος χορού στον Αλμυρό, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 8.45΄ στο θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη».
Το Δέντρο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό είναι ο δεσμός σε τρεις κόσμους, το χθόνιο, το γήινο και το ουράνιο. Κάτω από τα φύλλα του και τον κορμό του απλώνονται οι ρίζες του, σε διαδρομές παμπάλαιες και μυστηριώδεις. Ο συμβολισμός του βαθιά ριζωμένος στη σκέψη του ανθρώπου συνδυάζει μύθους, θρησκευτικές δοξασίες, παραδόσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις, αντιπροσωπεύοντας το αναγεννώμενο σύμπαν, το στερέωμα του μέλλοντος, την αστείρευτη πηγή ζωής.
Η ρίζα, ο καρπός, το παρακλάδι, το κλαδί είναι συνώνυμα του θεσμού της οικογένειας, όπου καταγράφουμε τους προγόνους και απογόνους μας με τα μέρη ενός «γενεαλογικού δέντρου». Η παράδοση θέλει τα δέντρα να έχουν ψυχή, να ακούνε και να νιώθουν, να είναι η ιερή έκφραση της φύσης. «Ακούω τα δέντρα να βογκούν και τις οξιές να τρίζουν και τα λημέρια των κλεφτών να βαριαναστενάζουν…». Ο σεβασμός στο «ιερό δέντρο», αντίληψη παλαιότατη, αρχέγονη, όπου στις αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., ο ποιητής Καλλίμαχος έγραφε τον ύμνο στη θεά Δήμητρα και οικτίρει τον ιερόσυλο Ερυσίχθονα, που έκοψε την ιερή βελανιδιά του άλσους της Δήμητρας και τιμωρήθηκε να πεινάει ακατάπαυστα, μέχρι που έφαγε τον εαυτό του. Το ίδιο και η «βασιλική δρυς» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ιστορεί την τύχη του βέβηλου. Το δέντρο μπολιάστηκε με ποικίλους συμβολισμούς και υμνήθηκε, ακολουθώντας τον κύκλο των εποχών άνθηση, καρποφορία, μαρασμός, αναγέννηση.
Στην ελληνική λαϊκή τέχνη το δέντρο στολίζει τα σεντούκια της νύφης με πολύχρωμους καρπούς, χαρούμενα άνθη και πουλιά που πετούν ανάμεσα στα κλαδιά, ένα μοτίβο που ξορκίζει το κακό, συνδέεται με την καλοτυχία και υπόσχεται ευγονία.
Οι θεματικές ενότητες της προσεχούς παράστασης αναφέρονται σε δέντρα που ύμνησε διαχρονικά η λαϊκή μούσα, όπως η αμυγδαλιά, η ελιά, η μηλιά, η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η νεραντζιά, το κυπαρίσσι και το περιβόλι γενικά. Και ανάμεσά τους κυρίαρχη θέση θα έχει ο πλάτανος. Το μνημειακό αυτό δέντρο, που λόγω της επιβλητικότητας και της μακροβιότητάς του ονοματοδότησε τοποθεσίες και χωριά της ελληνικής επικράτειας, συνδέθηκε με πλείστες παραδόσεις και λειτούργησε ως σύμβολο ηρωισμού, κυριαρχώντας στα τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων του 1821. Την ξεχωριστή αυτή ενότητα θα αποδώσει χορευτική ομάδα Μεσολογγιτών του Λαογραφικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας με τους εντυπωσιακούς ντουλαμάδες και τη νυφική φορεσιά του «σέρσιγκα» (υπεύθυνος ομάδας: Δημήτρης Καραβασίλης).
Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης παιδιά από την ορχήστρα «Ιωνία».
Επιμέλεια -διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης, Θανάσης Μπέας και Φώτης Σκαμαγκούλης.
Μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας-κλαρίνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος-βιολί, Γιώργος Πάγκαλος -κρητική λύρα, Θανάσης Δραγάνης –λαούτο, Αναστασία Λύτρα-κρουστά και Αντώνης Βαγενάς-ζουρνάς.
Τραγούδι: Δημήτρης Γακιόπουλος, Γιώργος Πάγκαλος, Αντιγόνη Ιωάννου.
Συμβολική τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ για ενήλικες και δωρεάν για παιδιά έως 12 ετών. (πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων-γραφείο Λ.Ε.Β. καθημερινά- 2421033938 και 2421025363).
Χορηγοί της εκδήλωσης: ΜΕΤΚΑ-MYΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου