Η Δικαιοσύνη να προστατεύσει την πόλη και την κληρονομιά της

Της Φώφης Γιαμάκου

Τα αιωνόβια κυπαρίσσια στην είσοδο του κοιμητηρίου Ταξιαρχών χάθηκαν για πάντα ……
Καρατομήθηκαν προκλητικά και αυθαίρετα από τη Δημοτική Αρχή, καταπατώντας νόμους και αποφάσεις του ίδιου του κράτους. Υπερεξουσία και καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας, κάθε θεσμικής διαδικασίας. Πως είναι δυνατόν, να προκαλείται έτσι εύκολα – χωρίς συνέπειες – άμεση και έμμεση βλάβη σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης;
Όλοι γνωρίζουμε ότι το νεκροταφείο “Ταξιαρχών” με την Υ.Α.: ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2106/29228/12.06.1996 (ΦΕΚ 506/Β/1996) έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, μαζί με αυτό και ο περιβάλλων χώρος , η κύρια είσοδος , τα δένδρα, ο περίβολος, κάθε φυσικό ή δομημένο στοιχείο που το συνοδεύει. Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Βόλου, άμεσα συνδεδεμένο με τις ιστορικές και συναισθηματικές μνήμες μας, αυτονόητα χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας, καθώς αποτελεί ανοιχτό μουσείο γλυπτικής, όπως διαμορφώθηκε από το τέλος του περασμένου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Αντί όμως της δέουσας κρατικής προστασίας η πόλη αρχίζει να γίνεται μάρτυρας καταστροφής και αυθαιρεσίας και μάλιστα με εντολή Δημάρχου. Και αυτό είναι μόνο η αρχή μιας κλιμακούμενης μη σύννομης πράξης.
Από τον Μάρτιο του 2022 γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας δεν ενέκρινε το σκέλος της μελέτης που αφορούσε στην κατασκευή του ενός από τους δύο κυκλικούς κόμβους και συγκεκριμένα τον ανατολικό κόμβο, μπροστά στην πύλη του κοιμητηρίου.
Ένας από τους λόγους που αναφέρονται στην απόφαση είναι ότι για την υλοποίηση του κόμβου πρέπει να κοπούν τα δένδρα (κυπαρίσσια) που βρίσκονται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του, τα οποία υπάρχουν από την ίδρυση του Μνημείου (130 χρόνια) και έως σήμερα σηματοδοτούν την είσοδό του. Διαβάζοντας αυτή την Απόφαση θα διαπιστώσει κανείς πόσο πλήρης, σαφής και αιτιολογημένη είναι η εισήγησή της προϊστάμενης της Υπηρεσίας κας Ρέας Γεωργίου αναφέροντας το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του μνημείου και ξεδιπλώνοντας όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία στα πλαίσια μιας πραγματικά αξιόλογης περιγραφής.
Η Υπηρεσία στο τέλος εισηγείτο τον επανασχεδιασμό της πρότασης κατασκευής του κόμβου μπροστά στη κύρια πύλη με επανεξέταση των κυκλοφοριακών αναγκών της περιοχής, με σκοπό την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του χώρου, διατηρώντας αναλλοίωτη τη μορφή, την προβολή των πολιτισμικών και ιστορικών στοιχείων του.
Αντί λοιπόν ο Δήμος Βόλου να συντάξει νέα εναλλακτική πρόταση χωροθέτησης του κόμβου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας και χωρίς καμία έγκριση , προχώρησε ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ, επιδεικνύοντας δύναμη και τσαμπουκά, κόντρα σε κάθε απόφαση και νόμο. Εκτέλεσε δηλαδή αυθαίρετη εργασία, στερώντας από την πόλη ένα σημείο αναφοράς – σύμβολο της επιβλητικής εισόδου του κοιμητηρίου.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ να πράξει τα δέοντα για τα προφανή…..για την ιστορία και το πολιτισμό της πόλης , για την προστασία της συλλογικής μας μνήμης…..
ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ …….
Από το 2016 το κοιμητήριο των Ταξιαρχών Βόλου – Νέας Ιωνίας αποτελεί μέλος του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, Association Significant Cemeteries Europe (ASCE), ενός δικτύου ανάδειξης και προβολής όλων των αξιόλογων κοιμητηρίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. ΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ.