Αυτή τη στιγμή, η φωτιά στον Έβρο εξακολουθεί να μαίνεται, να είναι μεγάλη και να έχει ενωθεί με αυτή της Αλεξανδρούπολης. Οι προσπάθειες, δε, εστιάζονται και στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.
Ένα δάσος, που φιλοξενεί 36 είδη πτηνών, με πιο προβεβλημένο είδος, τον μαυρόγυπα, οι φωλιές του οποίου σε μεγάλο κομμάτι της προστατευόμενης έκτασης κινδυνεύουν με αφανισμό. Η φωτιά στη Δαδιά, πέρα από τους επίσημους φορείς πυρόσβεσης και το προσωπικό της πολιτικής προστασίας έχει κινητοποιήσει και πολλούς εθελοντές από τη περιοχή, που συμμετέχουν με δικά τους μέσα και επικουρούν, με όποιον τρόπο τους υποδεικνύεται.
Οι προσπάθειες είναι αδιάλειπτες, όπως και οι συσκέψεις στο τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης και Διαχείρισης του δάσους στον οικισμό της Δαδιάς, με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και με υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στην κατάσβεση, ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει ένα χώρο 130.000 στρεμμάτων, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή της ζημιάς.
Στις επιχειρήσεις συνδράμουν δυνάμεις που έχει διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, 56 πυροσβέστες με 12 οχήματα από Ρουμανία, 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία, 64 πυροσβέστες με 32 οχήματα από Τσεχία και μέσω διμερούς συμφωνίας 46 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Αλβανία.




Σημειώνεται ότι μέσα στην ημέρα έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.
«Συμμετείχαν όλοι, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που είναι τα πύρινα μέτωπα, Ορεστιάδας αλλά και εκπρόσωπος του δήμου Διδυμοτείχου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει μία εκ νέου καλύτερη διάρθρωση των δυνάμεων για την καλύτερη διαλειτουργικότητα αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς κάηκαν 617.000 στρέμματα μέχρι χθες. Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.
Ο ίδιος εξήγησε ότι καλύτερη διαλειτουργικότητα σημαίνει να εξετασθεί «πως μπορούν ακόμη καλύτερα να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση».
Επίσης τέθηκε το θέμα της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των πληγέντων καθώς και «να ληφθεί μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές γιατί ο επόμενος κίνδυνος είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.