Αρχική Πολιτισμός Ελένη Βιτάλη – Σαν σήμερα γεννιέται η σπουδαία ερμηνεύτρια

Ελένη Βιτάλη – Σαν σήμερα γεννιέται η σπουδαία ερμηνεύτρια

Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1954, γεννιέται η Ελένη Βιτάλη, η σπουδαία ερμηνεύτρια που θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές του ελληνικού πενταγράμμου.

Έχοντας ιδιαίτερη χροιά και ξεχωριστό μέταλλο, έχει χαρίσει εκπλητικά κομμάτια που έχουν αγαπηθεί από το κοινό πολύ.

Η Ελένη Βιτάλη μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια, καθώς ο πατέρας της Τάκης (Δημήτρης) Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λούση Καραγεωργίου τραγουδούσε σε πανηγύρια.

Από μικρή τραγουδούσε και η ίδια σε πανηγύρια, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και οργανοπαίκτες, με αποτέλεσμα οι καταβολές της να είναι πολλές και διάφορες.

Το 1974, σε ηλικία 19 ετών, έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι “Χωρίς δεκάρα” (ή Μανωλιός) του Γιάννη Μέτσικα και της Βαρβάρας Τσιμπούλη. Μπορεί να μην πήρε βραβείο, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις και το τραγούδι έγινε ένα από τα πιο γνωστά της έως σήμερα.

Η πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 1972, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου (“Δεν περισσεύει υπομονή” Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα). Ακολούθησαν πολλές δισκογραφικές δουλειές, τόσο προσωπικές της όσο και ως συμμετοχή σε δίσκους μεγάλων καλλιτεχνών.

Το 1982 συνεργάστηκε και με τον Δημήτρη Λάγιο στον δίσκο “Ο ήλιος ο ηλιάτορας” σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη.

 Από τον γάμο της με τον Βαγγέλη Ξύδη, η Ελένη Βιτάλη απέκτησε έναν γιο, τον Νίκο Ξύδη, που κι αυτός ασχολείται με τη μοουσική και το τραγούδι. Ο γιος της μεγάλης ερμηνεύτριας υπήρξε παντρεμένος για 17 χρόνια με την γνωστή ηθοποιό Βαλέρια Κουρούπη, αλλά χώρισαν το 2019.

debater.gr
Kentavros