Τα νερά του Παγασητικού έχουν τοξικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ως θεσμοθετημένος Σύμβουλος σε θέματα Χημείας και προστασίας του Περιβάλλοντος, με αφορμή την τοποθέτηση του υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κελέτση, ότι δεν τίθεται θέμα ποιότητας των υδάτων ή καταλληλόλητας των αλιευμάτων στον Παγασητικό, δηλώνει ότι στο κλειστό θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού κόλπου έχει γίνει απορροή εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας daniel.

Αυτές οι απορροές σύμφωνα με την Ενωση Χημικών, περιέχουν πληθώρα από τοξικούς ρύπους όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, οργανικές ουσίες, διοξίνες και φουράνια, ορυκτέλαια, PFAS, όπως και παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτοί οι ρύποι είτε είναι φυσικής είτε ανθρωπογενούς προέλευσης είναι επικίνδυνοι τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τη δημόσια υγεία. Δύναται να βρεθούν στο νερό, στο ίζημα και στο βένθος, να περάσουν στη τροφική αλυσίδα και να καταλήξουν στον άνθρωπο. Θεωρούμε συνεπώς, ότι ακόμα εγκυμονεί ο κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης διότι μεγάλες ποσότητες λυμάτων (βόθροι, στάβλοι, δίκτυα αποχέτευσης κλπ) όπως και πτώματα ζώων, έχουν εκπλυθεί στον Παγασητικό κόλπο. Επίσης φερτές ύλες, ξύλα, κάδοι απορριμμάτων,
σκουπίδια, πλαστικά κλπ βρίσκονται στις ακτές, στο βυθό και στην επιφάνεια της θάλασσας και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνδυνο υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα δειγματοληψίες και αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση τόσο του Παγασητικού κόλπου όσο και των ακτών που εκβάλει ο Πηνειός.

Ο κ. Γούναρης πρόεδρος της Ενωσης Χημικών τονίζει πρέπει επίσης άμεσα να ξεκινήσουν έλεγχοι για τη ποιότητα του νερού σε περιοχές που έχουμε λιμνάζοντα ύδατα όπως λίμνη Κάρλα η οποία απορρέει και αυτή στον Παγασητικό, σε περιοχές της Καρδίτσας και της Λάρισας, σε ποταμούς και παραποτάμους και το σημαντικότερο απ’ όλα στις γεωτρήσεις τις Θεσσαλίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο υδροφόρος ορίζοντας κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με τους προαναφερόμενους ρύπους, πράγμα που υποβαθμίσει τη ποιότητα του νερού, με σκοπό όμως να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τέλος, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίος ο έλεγχος των αγροτικών προϊόντων προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα τους καθώς και η υγεία των καταναλωτών. Για τους λόγους αυτούς, αιτούμαστε την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή των συνεχών δειγματοληψιών και αναλύσεων, και επίσης μια συνάντησή μαζί σας, για να σας παραθέσουμε τα στοιχεία από χημική και περιβαλλοντική άποψη, με έμφαση στην προστασία της δημόσιας υγείας.