Τη δέσμευση ότι θα γίνουν άμεσα έλεγχοι για να διαπιστωθεί η ποιότητα του νερού του Παγασητικού αλλά και των αλιευμάτων, ανέλαβε το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη που χθες βράδυ συναντήθηκαν με συλλόγους και ομοσπονδίες αλιέων της Μαγνησίας, στο χώρο δίπλα στο τελωνείο.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ιωάννης Μπουντούκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιέων Ελλάδας. Τόνισε ότι η ιχθυόσκαλα πλέον δεν λειτουργεί, οι καταναλωτές δεν προτιμούν τα ψάρια, λόγω κυρίως όσων αναφέρθηκαν για πιθανή μόλυνση του κόλπου, “χωρίς όμως ν έχουν στοιχεία στα χέρια τους”.
Ειδικότερα ο κ. Μπουντούκος επισήμανε ότι η κακοκαιρία Daniel ήταν σφοδρή, και πολλά φερτά υλικά παρασύρθηκαν στον Παγασητικό που δυσχεραίνουν τη διενέργεια αλιείας, κυρίως των γρι-γρι και την παράκτια αλιείας. Τόνισε ότι “κακώς μίλησαν επιστήμονες χωρίς στοιχεία και αποδείξεις και επισήμαναν τον κίνδυνο η θάλασσα και τα ψάρια να έχουν μολυνθεί, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβηθεί και να μην αγοράζει ψάρια. Η ιχθυόσκαλα δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και εμείς μένουμε χωρίς μεροκάματο. Αυτό δεν έπρεπε να γίνει. Αν υπήρχαν αναλύσεις και στοιχεία, ναι, αλλά η κινδυνολογία έκανε μεγάλη ζημιά“.
Ανέφερε ότι στην χθεσινοβραδινή συνάντηση, οι αλιείς έθεσαν το θέμα εξέτασης κυρίως των αλιευμάτων κατ’ αρχήν, γιατί “η θάλασσα ήταν, είναι και θα είναι αποδέκτης πολλών απορροών, από ρέματα, μέχρι την Κάρλα μέσω του Ξηριά. Τα ψάρια όμως ήταν πάντα καθαρά. Αυτό έχει διαφορά. Πρέπει να φανεί αν τα ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση. Είχαμε μιλήσει με ΕΛΚΕΘΕ όμως χθες το βράδυ, ο κ. Αυγενάκης, ο υφυπουργός κ. Κελέσης, ο κ. Τριαντόπουλος και ο κ Αγοραστός με τους οποίους μιλήσαμε, αντιλαμβανόμενοι το μέλλον μας που κινδυνεύει, δεσμεύτηκαν για άμεσες αναλύσεις των αλιευμάτων και του νερού του κόλπου”.
Τέλος ο κ. Μπουντούκος εκτίμησε ότι σε δέκα ημέρες το πολύ θα έχει “καθαρίσει” η θάλασσα από τα φερτά υλικά για να μπορούν οι αλιείς να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς ακόμη να γνωρίζουν κατά πόσο και αν θα αποζημιωθούν για διαφυγόντα κέρδη όλη αυτή την περίοδο της απραξίας.