Ο ροκ σταρ των Queen βοήθησε στην αποστολή της NASA για να φέρει πίσω στη Γη το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει ληφθεί ποτέ.
Για όσους δε γνωρίζουν ότι ο Brian May (Μπράιαν Μέι) έχει διδακτορικό αστροφυσικής και “εμμονή” με τους αστεροειδείς, η αναφορά του ονόματός του στην ίδια πρόταση με τη NASA ίσως φαίνεται υπερβολική.
Κι όμως, ο 76χρονος ροκσταρ των Queen – και ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών – διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αποστολή της NASA για να φέρει πίσω στη Γη το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει ληφθεί ποτέ.
Θυμίζουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής (24/09) προσγειώθηκε στη Γη το πολύτιμο δείγμα από τον αστεροειδή Μπενού, ηλικίας 4,6 δισ. ετών. Η κάψουλα που περιείχε το δείγμα, έπεσε σε συγκεκριμένο σημείο στην έρημο της Γιούτα, στις ΗΠΑ, με την επιχείρηση να στέφεται με απόλυτη επιτυχία.
Ο Μπενού είναι ένας περιστρεφόμενος διαστημικός βράχος, πλάτους περίπου μισού χιλιομέτρου και θεωρείται ο “δυνητικά πιο επικίνδυνος” για τον πλανήτη μας αστεροειδής. Εκτιμάται ότι έχει αλλάξει ελάχιστα από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος και η μελέτη των ιδιοτήτων του μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για την εποχή της “γέννησης” των πλανητών. Αστεροειδείς σαν τον Μπενού μπορεί να έχουν ακόμα και νερό και αρχαία δομικά στοιχεία της ζωής στη Γη.
Ο θρυλικός κιθαρίστας βοήθησε στην αναγνώριση της περιοχής από την οποία ελήφθη το πολυπόθητο δείγμα. Ο May είναι ειδικός στη στερεοσκοπία, μια διαδικασία κατά την οποία ένα ζεύγος δισδιάστατων εικόνων χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας τρισδιάστατης σκηνής. Η διαδικασία αυτή ήταν απαραίτητη για να βοηθήσει στον εντοπισμό των σημείων όπου το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex θα μπορούσε να συλλέξει δείγματα χωρίς να καταστρέψει ή να καταστραφεί.
Ο May και η συνεργάτης του Claudia Manzoni συμμετείχαν στην κατάρτιση του καταλόγου των πιθανών θέσεων δειγματοληψίας στον αστεροειδή. “Πάντα λέω ότι χρειάζεται τόσο η τέχνη όσο και η επιστήμη“, δήλωσε ο May στο BBC.
Και πρόσθεσε: “Έχει και μία καλλιτεχνική διάσταση. Πρέπει να αισθανθείς το έδαφος για να ξέρεις αν το διαστημόπλοιο είναι πιθανό να πέσει ή αν θα χτυπήσει σε αυτόν τον ‘βράχο της μοίρας’ που ήταν ακριβώς στην άκρη της επιλεγμένης θέσης, που ονομάζεται Nightingale. Αν αυτό είχε συμβεί, θα ήταν καταστροφικό. Διακυβεύονταν ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων”.
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Μέι μίλησε με χαρά για τη συμμετοχή του σε αυτή την ιστορική αποστολή. “Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που είμαι μέλος της ομάδας OSIRIS-REx”, δήλωσε στη Nasa TV. “Δεν μπορώ να είμαι μαζί σας σήμερα, μακάρι να μπορούσα, αλλά κάνω πρόβες για την περιοδεία των Queen, αλλά η καρδιά μου είναι εκεί, καθώς αυτό το πολύτιμο δείγμα ανακτάται. Ευτυχισμένη ημέρα επιστροφής του δείγματος και συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν τόσο απίστευτα σκληρά σε αυτή την αποστολή“. Μάλιστα πρόσφατα ο γνωστός μουσικός παρουσίασε και το βιβλίο “Bennu 3-D: Anatomy of an Asteroid”, τον πρώτο στερεοσκοπικό άτλα ενός αστεροειδή.
Brian May: “We will rock you” μέχρι το διάστημα
Ο δημιουργός του ύμνου των Queen, “We Will Rock You”, απέκτησε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Imperial College του Λονδίνου το 2007 και διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ από 2008 στο 2013.
Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης της NASA στο πλαίσιο της αποστολής του διαστημόπλοιου New Horizons στον Πλούτωνα και είναι ο συνιδρυτής της καμπάνιας για την Ημέρα Αστεροειδών (παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του πλανήτη από επικίνδυνους αστεροειδείς).
“Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό σε έναν κόσμο εξερεύνησης, από το να πηγαίνεις σε ένα μέρος για το οποίο δεν ξέρεις τίποτα. Ο ουρανός είναι το όριο για το τι μπορούμε να ανακαλύψουμε” είχε πει ο May.
Τον Ιούλιο του 2022 οι παραμυθένιες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποτέλεσαν έμπνευση για το νέο τραγούδι των Brian May και Graham Gouldman (ο ιδρυτής της αγγλικής ροκ μπάντας 10cc).
Την Πρωτοχρονιά του 2019, ο May παρουσίασε το τραγούδι του με τίτλο “New Horizons” στα κεντρικά γραφεία της NASA στο Μέριλαντ στις ΗΠΑ, “γιορτάζοντας” το ομώνυμο διαστημόπλοιο που εκτοξεύθηκε για να μελετήσει τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, τους δορυφόρους του και ένα ή δύο σώματα της ζώνης του Κάιπερ.
Στο άλμπουμ των Queen, “A Night At The Opera” του 1975 περιλαμβάνεται άλλο ένα τραγούδι που σχετίζεται με το διάστημα. Το κομμάτι με τίτλο “’39” αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας εξερευνητών του διαστήματος που επιστρέφουν για να διαπιστώσουν ότι κατά τη διάρκεια του ενός έτους ταξιδιού τους, στη Γη έχει περάσει ένας αιώνας.
Κι αν θα πίστευες ότι ο May είναι αρκετά “διαστημικός” ώστε να βλέπει θετικά και την αυξανόμενη δημοτικότητα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στη μουσική, λάθος θα έκανες. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι τη θεωρεί “μαζικά τρομακτική”, ενώ πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί και είναι σίγουρος ότι στο μέλλον θα αιστανθεί θλίψη με την εξέλιξή της. “Όλα θα γίνουν πιο θολά και δεν θα ξέρουμε τι έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος και τι το ΑΙ. Νομίζω ότι μετά από χρόνια θα κοιτάμε πίσω το 2023 ως την τελευταία χρονιά που οι άνθρωποι ήταν κυρίαρχοι στη μουσική σκηνή.”
news247.gr