Στις καταγγελίες απαντούν η ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθη Δημοπούλου, η εκπρόσωπος του «Διασώζω«, Ερμιόνη Γιαννακού, και η διευθύντρια προγράμματος Zero Stray Academy, Σταματίνα Σταματάκου.
Απάντηση στις καταγγελίες σχετικά με το τι απέγιναν τα ζώα συντροφιάς μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία δίνει η ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, αλλά και φιλοζωικές οργανώσεις που βοήθησαν για τη διάσωσή τους.
Οι τελευταίες καταγγελίες υποστηρίζουν πως παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι ακόμα πάρα πολλές και μια πληθώρα ζώων χρειάζονται φροντίδα και διάσωση από αποκλεισμένα σημεία, η δομή έκλεισε όταν απομακρύνθηκαν τα φώτα της δημοσιότητας. «Έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες. Χόρτασαν μπράβο. Τα έκλεισαν και έφυγαν. Και έμειναν οι εθελοντές πίσω, που ούτως ή άλλως μόνο αυτοί υπάρχουν. ΜΟΝΟ», αναφέρει σχετική ανάρτηση στα social media.
«Κανένα ζώο δεν εγκαταλείφθηκε και δεν έμεινε αβοήθητο. Αντιθέτως, 177 ζώα δεν θα ξαναγυρίσουν στους δρόμους και θα συνεχίσουμε όλοι για να βοηθήσουμε τα ζώα που επλήγησαν. Σημειωτέον ότι μετέβη κλιμάκιο συνεργατών μας σε όλες τις περιοχές που υπεδείχθησαν για την εύρεση ζώων σε κίνδυνο 25-26 Σεπτεμβρίου» αναφέρει συγκεκριμένα η ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθη Δημοπούλου, απαντώντας στις καταγγελίες.
«Οι εθελοντές έμειναν μόνοι. Όσοι έχουν δυνατά σωματεία και στήριξη οργανωθήκαν ΜΟΝΟΙ, φρόντισαν να προμηθευτούν τροφές που αγοράσαν με δωρεές και έρανο και έφτιαξαν ομάδες που καθημερινά ταΐζουν για 6 και για 8 ώρες. Και μιλάμε για ανθρώπους που έχουν δουλειές! Επιστήμονες, γονείς, επιχειρηματίες. Τα χωριά είναι ΓΕΜΑΤΑ με παρατημένα ζώα που λιμοκτονούν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
«Κανένα ζώο δεν εγκαταλείφθηκε και δεν έμεινε αβοήθητο»
Η Μαριάνθη Δημοπούλου αναφέρει στην επιστολή της ότι «με μεγάλη θλίψη παρακολούθησα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην Ειδική Γραμματεία και στη δράση της για τα ζώα συντροφιάς στις πλημμυροπαθείς περιοχές.
»Από την πρώτη ημέρα η Ειδική Γραμματεία με όλους τους συνεργάτες της και τον Οργανισμό Zero Stray Pawject που βοήθησαν στο όλο εγχείρημα βρεθήκαμε στο Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαρισαίων.
»Εκεί για πρώτη φορά, καθώς ποτέ ξανά δεν έχει στηθεί δομή για ζώα σε ανάγκη από τον κρατικό μηχανισμό, στήθηκε δομή για να διαχειριστούμε την έκτακτη κρίση που προκλήθηκε και που ήταν πρωτόγνωρη για όλους. Μία τεράστια καταστροφή για ανθρώπους και ζώα από μία φονική κακοκαιρία. Η δομή στήθηκε στη Λάρισα και στο Δημοτικό Καταφύγιο ως το πλέον ασφαλές σημείο για να μεταφερθούν ζώα απ’ όλη τη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.
»Το πρώτο μέρος του επιχειρησιακού περιελάμβανε την εισαγωγή και καταγραφή των ζώων στη δομή, την παροχή κτηνιατρικής εξέτασης και νοσηλείας από τους κτηνιάτρους του Δημοτικού καταφυγίου και κτηνιάτρους του τοπικού κτηνιατρικου συλλόγου. Οι κτηνίατροι παρείχαν τις πρώτες βοήθειες αλλά και τυχόν αναγκαίες επεμβάσεις καθώς και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση και τις αποπαρασιτώσεις των ζώων. Τα πιο σοβαρά περιστατικά και ορθοπεδικά χειρουργεία μεταφέρθηκαν σε εξειδικευμένη κτηνιατρική κλινική εκτός δομής.
»Όλα τα ζώα που ήταν σε ανάγκη κατά τη διάρκεια των πλημμυρών εισήλθαν στη δομή όπου παρέμεινε ανοιχτή 14 ολόκληρες ημέρες. Η δομή ήταν ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο. Οι εθελοντές μετέφεραν κάθε ζώο σε ανάγκη. Ήρθαν ζώα από το Βλοχό, τον Παλαμά, την Καρδίτσα, τις περιοχές της Λάρισας και τα Τρίκαλα. Δεν αρνηθήκαμε βοήθεια και κτηνιατρική περίθαλψη σε κανένα ζώο σε ανάγκη που κινδύνευε από τις πλημμύρες. Όσα ζώα ήταν σε ανάγκη κατέφθαναν στη δομή.
»Πάντα σε συνεργασία με τα αρμόδια κλιμάκια και εφόσον είχαμε ενημέρωση ότι δεν υπήρχε πλέον κίνδυνος για τα ζώα από τις πλημμύρες ολοκληρώθηκε το έργο της δομής. Η δομή στήθηκε για να διαχειριστεί έκτακτη κρίση. Ο σκοπός μιας τέτοιας δομής σε περίπτωση κρίσης είναι προκαθορισμένος και ο χρόνος λειτουργίας της δομής συγκεκριμένος, ενδεικτικό είναι ότι η βροχόπτωση σταμάτησε στις 8/9 και η δομή έκλεισε στις 21/9.
»Αυτή τη στιγμή τα ζώα δεν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν ζώα συντροφιάς που βρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν αλλά οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει για να αποκαταστήσουν τις ζημιές στα σπίτια τους. Αυτά τα ζώα σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του επιχειρησιακού εφόσον δεν κινδυνεύουν θα καταγράφουν ψηφιακά και σε συνεργασία με τους Δήμους θα προσκομιστούν σε κτηνιάτρους για να εξεταστούν, να τοποθετηθεί σήμανση, να εμβολιαστούν και να στειρωθούν. Εθελοντές και φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οι δήμοι θα αναλάβουν τη σίτιση τους στις περιοχές. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε αρκετούς τόνους τροφής για τους εθελοντές σε όλες τις πλημμυρισμένες περιοχές, την οποία μπορούν να παραλαμβάνουν από το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων της Λάρισας 07:00-14:30.
»Κανένα ζώο δεν εγκαταλείφθηκε και δεν έμεινε αβοήθητο. Αντιθέτως 177 ζώα δεν θα ξαναγυρίσουν στους δρόμους και θα συνεχίσουμε όλοι για να βοηθήσουμε τα ζώα που επλήγησαν. Σημειωτέον ότι μετέβη κλιμάκιο συνεργατών μας σε όλες τις περιοχές που υπεδείχθησαν για την εύρεση ζώων σε κίνδυνο 25-26 Σεπτεμβρίου».
Σε επιστολή που απέστειλε η Ερμιόνη Γιαννακού εκ μέρους του φιλοζωικού σωματείου «Διασώζω» Καρδίτσας, αναφέρει ότι «το φαινόμενο Daniel στο πέρασμα του από την περιοχή της Θεσσαλίας άφησε πίσω του τεράστιες καταστροφές. Τόσο άνθρωποι όσο και ζώα επλήγησαν ανεπανόρθωτα. Οι εθελοντές του φιλοζωικού σωματείου Καρδίτσας προσπάθησαν να προσφέρουν βοήθεια τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα.
»Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το zero stray pawject με επικεφαλής την Σταματίνα Σταματάκου αλλά και την ειδική γραμματεία ζώων συντροφιάς με επικεφαλής την Μαρσα Δημοπούλου και όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν εθελοντικά στη δομή που στήθηκε στο δημοτικό κυνοκομείο της Λαρισας για την τεράστια βοήθεια που πρόσφεραν στα ζώα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Δέχτηκαν όλα τα ζώα που εμείς ως διασώστες προσκομίσαμε, ακόμη και στην διάρκεια της νύχτας! Σκύλοι και γάτες που διασώθηκαν από χωριά πλημμυρισμένα και σε άσχημη κατάσταση δέχτηκαν την φροντίδα που χρειαζόντουσαν και πλέον θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά σε υιοθεσίες καθώς δεν θα επιστρέψουν ξανά στους δρόμους.
»Αξιέπαινο επίσης είναι να αναφέρω την προσφορά τους σε τροφές και αντιπαρασιτικά που δόθηκαν τόσο σε εμάς αλλά και σε όλους όσους χρειάστηκε καθώς ενημέρωσαν όλους τους διασώστες να προμηθευτούν τροφές από το δημοτικό κυνοκομείο Λάρισας ώστε να συνεχιστεί η σίτιση των ζώων που δεν κατέστη δυνατό να περισυλλεχθούν αλλά και ζώων που πιθανόν να έμειναν πίσω χωρίς να έχουν εντοπιστεί.
Βρισκόμαστε σε αναμονή της άφιξης νέου κλιμακίου εθελοντών ώστε να προσφερθεί βοήθεια στα εναπομείναντα ζώα καθώς κατανοούμε ότι ο αριθμός των ζώων σε τόσα πολλά χωριά που επλήγησαν είναι αρκετά μεγάλος και η διαχείριση αυτών χρειάζεται χρόνο, χώρο, υπομονή, επιμονή και μεγάλο αριθμό εθελοντών. Η καλή συνεργασία μπορεί να κάνει θαύματα και είμαστε ευγνώμονες. Σας ευχαριστούμε θερμά».
Σταματίνα Σταματάκου: «Κάναμε το καλύτερο δυνατό και ξεπεράσαμε τις δυνάμεις μας»
Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, Σταματίνα Σταματάκου που βρισκόταν στις πληγείσες περιοχές με τη «Zero Stray Pawject» επισήμανε με τη σειρά της στην επιστολή της ότι «βρεθήκαμε στη Λάρισα ως Zero Stray Pawject για να συμβάλουμε στη διαχείριση κρίσης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία του ΥΠΕΣ για την Προστασία των Ζώων. Παραμείναμε εκεί για σχεδόν μισό μήνα. Περάσανε από τα χέρια μας πάρα πολλές δεκάδες ζώα σε πολύ κακή κατάσταση, ζώα, γεμάτα λάσπη και πετρέλαιο ή ακόμη και πνευμονία, που στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν είχαν σπασμένα πόδια και σπασμένες ουρές, κάποια εξ αυτών μάλιστα ακρωτηριάστηκαν και γύρισαν μαζί μας στην Αθήνα, όπως και 14 γάτες που δε βρήκαν υπεύθυνη υιοθεσία ή ανάδοχη. Η δομή λειτουργούσε 24 ώρες τη μέρα και προσωπικά βρισκόμουν εκεί για τουλάχιστον 20 ώρες τη μέρα, πολλές φορές και σερί από μέρα σε μέρα. Δε αφήσαμε αβοήθητο ούτε ένα ζώο.
»Όλα τα ζώα σημάνθηκαν ηλεκτρονικά με δωρεά του Zero Stray Pawject, το οποίο κάλυψε και διάφορες άλλες ανάγκες αναλώσιμων ειδών. Ούτε ένα ζώο δεν έμεινε πίσω και δεν βρέθηκε ξανά στον δρόμο. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και ξεπεράσαμε μαζί με εθελοντές και εργαζόμενους τις δυνάμεις μας. Η συνεργασία με την συντριπτική πλειοψηφία φιλοζωικών σωματείων της περιοχής και με μεμονωμένους εθελοντές ήταν άψογη. Χαρακτηριστικό και πολυ συγκινητικό είναι όπως είπε η Χριστίνα Παπαποδοπούλου από τους Αδέσποτους Εθελοντές Λάρισας ότι «αυτό που ζήσαμε δεν θελουμε να το ξαναζήσουμε αλλά αν ποτέ το ξαναζούσαμε θα θέλαμε να είναι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο».
Πηγή: lifo.gr