Οδική παράκαμψη Άλλης Μεριάς: Χάθηκαν 9 χρόνια για ένα σημαντικό έργο υποδομής 

Γράφει ο Γιάννης Γκουντέλιας*

Ένα έργο κορυφαίας προτεραιότητας για τους κατοίκους του χωριού έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα εξαιτίας της πρόσφατης θεομηνίας που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στον εθνικό δρόμο Βόλου-Πορταριάς στη θέση «Αηδονοφωλιές». Η κυκλοφορία από και προς το Πήλιο διεξάγεται σήμερα, σχεδόν αποκλειστικά, μέσα από το στενό, γεμάτο στροφές χωρίς πεζοδρόμια επαρχιακό δρόμο Βόλου Άλλης Μεριάς πάνω στον οποίο εφάπτονται ή συνορεύουν οι περισσότερες κατοικίες του χωριού. Τα βαριά φορτηγά που μεταφέρουν αδρανή υλικά για την αποκατάσταση των ζημιών σ ‘ολόκληρο το κεντρικό και ανατολικό Πήλιο, έχουν γίνει πλέον ο εφιάλτης των κατοίκων που δεν μπορούν να ησυχάσουν και να κοιμηθούν. Οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, του Νηπιαγωγείου, του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Ιδιωτικού σχολείου που αρχίζουν αύριο τη σχολική χρονιά, ανησυχούν διότι ο μοναδικός δρόμος πρόσβασης προς τις σχολικές μονάδες είναι ο κεντρικός αυτός δρόμος.

Επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης έχουν τοποθετηθεί παλλόμενοι φωτεινοί σηματοδότες που εφιστούν την προσοχή στους οδηγούς χωρίς όμως να λύνουν το πρόβλημα που διαρκώς μεγαλώνει. Οριστική λύση θα δοθεί όταν υλοποιηθεί το έργο της παράκαμψης του χωριού δια μέσου του λόφου της Επισκοπής. Είναι αλήθεια ότι η Άλλη Μεριά επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξ αιτίας του περιφερειακού αφού οι περισσότεροι οδηγοί που ανεβοκατεβαίνουν στο Πήλιο έχουν ως πρώτη προτεραιότητα το δρόμο που διέρχεται μέσα από το χωριό.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι επιτακτική ανάγκη και αφορά τόσο το Δήμο όσο και την Περιφέρεια. Η πρώην νομαρχία Μαγνησίας σε συνεργασία με τους δήμους Πορταριάς και Ιωλκού είχαν ήδη διερευνήσει με προκαταρκτική μελέτη την παράκαμψη, αξιοποιώντας τον υπάρχοντα χωματόδρομο που ξεκινάει από το παλιό τοξωτό γεφύρι πριν τον οικισμό και καταλήγει στην εθνική οδό Βόλου – Πορταριάς στο ύψος του Άνω Βόλου. Το κόστος υλοποίησης είναι μικρό και η διαδικασία κατασκευής σχετικά εύκολη.

Με βάση λοιπόν την προκαταρκτική μελέτη ξεκινήσαμε ως δημοτική αρχή το 2013-14 τη διαδικασία έκδοσης των πρώτων αδειών με δεδομένο ότι ο λόφος της Επισκοπής έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και το όριό του ταυτίζεται με μέρος του υπάρχοντα χωματόδρομου. Απαιτείται γι’ αυτό μικρή μετατόπιση του ορίου του αρχαιολογικού χώρου. Ο φάκελος είχε υποβληθεί στο αρχαιολογικό συμβούλιο στη Λάρισα το οποίο τον παρέπεμψε στο κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Με την εγκατάσταση της δημοτικής αρχής Μπέου εννιά χρόνια μετά το θέμα έχει εγκαταλειφθεί και καμιά ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί. Ούτε μια διαμαρτυρία δεν έγινε από το τοπικό συμβούλιο.

Δίκαια λοιπόν οι κάτοικοι της Άλλης Μεριάς κυρίως αλλά και οι Βολιώτες διαμαρτύρονται γιατί για άλλο ένα έργο υποδομής χάθηκαν εννιά ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα διαβάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού «Συμμαχία για το Βόλο» με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Παπαπέτρο μπορεί να δει κάποιος το έργο της οδικής παράκαμψης Άλλης Μεριάς, ως προτεραιότητα. Το νέο τοπικό συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε αυτό το έργο να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί.

Για όσους δε γνωρίζουν ο χωματόδρομος της Επισκοπής είναι μέρος της παλιάς εθνικής οδού Βόλου-Πορταριάς που ολοκληρώθηκε το 1906 με δαπάνη του κληροδοτήματος Παντελή Βασσάνη αιγυπτιώτη με καταγωγή από την Πορταριά επί δημάρχου Βόλου Νικολάου Γεωργιάδη. Η ιστορία διδάσκει ότι οι προγενέστεροι της σημερινής δημοτικής αρχής δήμαρχοι και κοινοτάρχες δεν ήταν «πολιτικοί απατεώνες». Έκαναν έργα υποδομής και όχι βιτρίνας.

*Ο Γιάννης Γκουντέλιας είναι πρώην Αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας
Kentavros