Ομιλία στο Βόλο του Σταμάτη Κριμιζή στο πλαίσιο της 2 ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων

Στο Βόλο θα μιλήσει ο Ακαδημαϊκός, διαστημικός επιστήμονας Σταμάτης Κριμιζής σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2023 στις 7 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας στο πλαίσιο της 2 ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων που πραγματοποιείται στο Βόλο.
Ο Σταμάτης Κριμιζής που θα αναπτύξει το θέμα «Η 46-χρονη Οδύσσεια των Voyagers από τη Γη στον Γαλαξία και η προσεχής Διαστρική Αποστολή» είναι πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχές στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Πραγματικός πολίτης του Κόσμου, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριµιζής είναι ο µόνος επιστήμονας που έχει συμμετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Σημαντικό στέλεχος του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ, ο Δρ. Κριµιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής στη Διοίκηση Διαστήματος στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το ύψιστο της NASA (μετάλλιο εξαίρετης υπηρεσίας προς το Δημόσιο). Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA. Επίτιμος πλέον διευθυντής της Διοίκησης Διαστήματος, ο Δρ. Κριµιζής συνεχίζει να ζει µε µια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο μπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπημένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα μαθήματα στην εκτόξευση ρουκετών.
Σημειώνεται ότι η 2 η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Συνδιοργανωτές της Ολυμπιάδας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (με έδρα το Βόλο).
Οι εργασίες της Ολυμπιάδας Νέων ξεκίνησαν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν με την Τελετή Λήξης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 στις 8:00 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στα Μελισσάτικα.
Kentavros