Ο πολίτης θα σηκώσει ανάστημα ενάντια στην αξιακή σαπίλα

Της Ιφιγένειας Ηλιοπούλου

Είμαστε η ομάδα ανθρώπων που αγωνιζόμαστε, κάποιοι από το 2017, ως ιδρυτικά μέλη της Επιτροπής Αγώνα πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών και κάποιοι αργότερα. Το μείζον πρόβλημα ήταν η αέρια ρύπανση στον Βόλο ειδικά αυτή που προκαλείται από την καύση σκουπιδιών. Χρειάστηκε στο πλαίσιο του αγώνα μας να επισκεφθούμε το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί ήταν το μεγάλο σοκ. Το έλλειμα δημοκρατίας στη διαδικασία της ημερήσιας διάταξης κατά τη διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου ήταν πασιφανές σε ός@ς ήμασταν παρθέν@. Αργότερα καταλάβαμε πόσο υπέφεραν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης απέναντι σε μία δημοτική αρχή, της οποίας ηγείται ένα άτομο που έχει στο βιογραφικό του αναφορές σε στημένα παιχνίδια, παράνομα στοιχήματα και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης .
Μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα όπου μας πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα λες και ήμασταν εγκληματίες, ο Στέλιος, ο Μάρκος κι εγώ. Τι κακό πράξαμε; Ζητήσαμε μαζί με άλλους συμπολίτες μας να συζητηθεί το θέμα της καύσης σκουπιδιών και να παρθεί απόφαση κατά αυτής της πρακτικής που επιβαρύνει την υγεία και το περιβάλλον. Ο Μπέος ήταν τότε ακόμα κατηγορούμενος και του είχαν στερηθεί το αξίωμα του δημάρχου. Εντούτοις, έδινε εντολές στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Μουλά και τον κ. Θεοδώρου, που εκτελούσε χρέη δημάρχου να μας κάνει ο πρώτος μήνυση και ο εισαγγελέας να ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη εναντίον μας. Μηνύσεις από Δήμο, την Περιφερειάρχη κα.Κολυνδρίνη, αγωγές από την πολυεθνική Lafarge, που κατέχει το τσιμεντάδικο της περιοχής ήταν τα παράσημά μας όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθαμε περήφαν@ γιατί κάναμε το καθήκον μας ως άνθρωποι να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα για καθαρό αέρα. Παρόμοιες καταστάσεις ζουν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι από τους κατοίκους Σταγιατών, που αγωνίζονται για να έχουν ελεύθερα νερά των πηγών τους και όχι τα χλωριωμένα που τους επιβάλλει ο δήμος. Και τυγχάνουν εξευτελισμών, προπηλακισμών, στέρηση δημοτικών πολιτιστικών χώρων και ατελείωτων δικαστικών εξόδων.
Προσωπικά, είχα την τραυματική εμπειρία να γευτώ το υβριστικό και απειλητικό του μένος ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών στην παραλία έξω από το Πανεπιστήμιο, καθώς έφευγα αμέριμνη από τη δουλειά μου. Μου απεύθυνε εξευτελιστικές ύβρεις και απειλές μπροστά σε πολλούς ανθρώπους, που έκαναν τη βόλτα τους εκείνη την ώρα. Πολλές φορές πριν και μετά από αυτό το συμβάν, ο «πρώτος» πολίτης του Βόλου άσκησε λεκτική βία προς γυναίκες του Βόλου. Γι’ αυτό μετά το τελευταίο συμβάν μαζεύτηκαν υπογραφές 550 γυναικών μέσα σε δύο ημέρες και δημιουργήθηκε -και είναι ακόμη ενεργή- μια ψηφοφορία στο avaaz κατά της υβριστικής και σεξιστικής του συμπεριφοράς .
Ο αγώνας κατά της καύσης σκουπιδιών βάφτηκε με αίμα, το αίμα ενός νέου ανθρώπου, του Βασίλη Μάγγου, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί από την ελληνική δικαιοσύνη. Ένας δήμαρχος που διαλαλεί ότι η ¨η ΑΓΕΤ θα καίει ό,τι γουστάρει¨ και δηλώνει ότι καταθέτει αγωγές εναντίον της με ψεύτικες ημερομηνίες, ψεύτικα ποσά, λανθασμένο τρόπο κατάθεσης, ώστε ο εισαγγελέας να την βάλει στο αρχείο και να μας στοιχίσει την απόρριψη των ασφαλιστικών που είχαμε καταθέσει για τις παράτυπες διαδικασίες εκφόρτωσης φορτίου στο λιμάνι της ΑΓΕΤ. Μια Περιφέρεια, Αγοραστού και Κολυνδρίνης, που μας εμπαίζουν συνεχώς με μετρητές που έρχονται κι όλο στον δρόμο είναι, με έρευνες για την αέρια ρύπανση, που απορεί κάποιος για την αξιοπιστία τους, όταν τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα του Συλλόγου Πολίτες Μαγνησίας για την Υγεία και το Περιβάλλον και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών. Όταν ο ένας και πεπαλαιωμένος μετρητής πότε ξεμένει από χαρτί και πότε σταματά λόγω πτώσης τάσης του ρεύματος. Όταν οι μετρήσεις του ενός αυτού μετρητή που μετρά μόνο μικροσωματίδια, έχουν να ανακοινωθούν από τις 10 Απριλίου, ενώ ο νόμος ορίζει την καθημερινή και σε real time γνωστοποίηση των μετρήσεων.
Πόσα να αντέξουμε πια; Πόση κοροϊδία; Πόση ανευθυνότητα; Πόση εγκληματική ολιγωρία; Η πόλη μας κάηκε, πλημμύρισε σε ένα μόνο μήνα και δεν είχε την ευθιξία ούτε ένας ή μία να ζητήσει συγνώμη, πόσο μάλλον να παραιτηθεί. Τουναντίον, έριχναν την ευθύνη πάντα στους υφισταμένους τους.
Ζούμε λοιπόν έναν παραλογισμό, μία διαστρέβλωση της κοινής λογικής, μια καταφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νιώθουμε το τέρας να απλώνει τα πλοκάμια του και σε λίγο να μας πνίγει όλους αν δεν αντιδράσουμε, αν δεν κινητοποιηθούμε, έστω οι λίγoi.
Όλα τα παραπάνω στάθηκαν οι λόγοι που οδήγησαν εμένα και τους συνυποψηφίους μου να συμμετέχουμε σε μια υπερκομματική, ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, αυτή της Συμμαχίας για τον Βόλο με υποψήφιο δήμαρχο τον Νίκο Παπαπέτρο. Κατάφερε αυτός ο εξαίρετος και αξιοπρεπής άνθρωπος πάνω από όλα και μετά ικανότατος ποινικολόγος να έλξει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων από διάφορους πολιτικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους. Το μαγικό ραβδάκι του ήταν το όραμα για μια καλύτερη πόλη πιο δημοκρατική, πιο πολιτισμένη, πιο σύγχρονη, πιο εύρωστη απ΄όλες τις απόψεις.

Άνθρωποι των κινημάτων εμείς, εκτός από Πανεπιστημιακοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες κλπ., νιώσαμε την ανάγκη να συνδράμουμε σε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα συνενωτική προσπάθεια. Μια προσπάθεια που μόνο ωφέλη θα φέρει στην πόλη. Μια πόλη που οπισθοδρομεί εδώ κι 9 χρόνια τη στιγμή που θα μπορούσε να είναι από τις πιο ακμάζουσες πόλεις της Ελλάδας με οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικο-πολιτικούς όρους. Αντί αυτού είναι δέσμια μιας κατάστασης φασιστικών και μαφιόζικων τακτικών , άρτων και θεαμάτων, που ρίχνουν στάχτη όπως του τσιμεντάδικου, στα μάτια των πολιτών για να του υφαρπάξουν την ψήφο.

Ας ελπίσουμε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν θα υποκύψει αυτή τη φορά και μπροστά στην κάλπη θα υπερισχύσει η σύνεση, η αγάπη για τον τόπο, η περηφάνια, η αξιοπρέπεια και το συλλογικό καλό. Ο πολίτης θα σηκώσει το ανάστημά του ως μια πράξη επαναστατική ενάντια στην αξιακή σαπίλα, που έχει απλώσει τα δίχτυα της τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Δεν φτάνει να περνάμε καλά τις λιγοστές μέρες των Χριστουγεννιάτικων στολισμών, δεν φτάνει να τρώμε από τις λαγάνες και τα σουβλάκια που μας πετάει σαν ξεροκόμματα ο άρχοντας της πόλης για να μας κρατά σε ύπνωση και καταστολή, δεν φτάνει να μας αποπροσανατολίζει τη σκέψη και να θεωρούμε τα εφήμερα στολίδια για υποδομές. Η κατάσταση που βιώσαμε με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες απέδειξε την γύμνια του βασιλιά και των παρατρεχάμενών του.

Μια κοινωνία για να προοδεύσει χρειάζεται συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ηγέτες με όραμα, ικανότητες και ήθος για να πιστέψουν οι πολλοί και να συμβάλλουν στην συλλογική πρόοδο, που εντέλει, θα είναι και προσωπική.
Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να βάλουμε ένα λιθαράκι στον μετασχηματισμό της πόλης αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στον συνδυασμό της Συμμαχίας για τον Βόλο, ως δημοτική κίνηση Ενεργών Πολιτών Βόλου προσφέραμε με τις ιδέες και τις γνώσεις μας στη διαμόρφωση των 300 θέσεων σε 6 θεματικές ενότητες και θα σηκώσουμε τα μανίκια για να τα καταφέρουμε. Για να μπορούμε να ζήσουμε στον Βόλο, εμείς και τα παιδιά μας και όχι να ψάχνουμε για διαφυγή.

*Επίκουρη Καθηγήτρια στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Εκπαίδευση για την αειφορία- Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Υποψήφια Δημοτική σύμβουλος
Με την Συμμαχία για τον Βόλο με τον Υποψήφιο Δήμαρχο Νίκο Παπαπέτρο