Της Χρύσας Τσαγανού
Επειδή πολύς λόγος τελευταία γίνεται για την εταιρεία των Ολλανδών που ήλθε να μελετήσει την κατάσταση στη Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, να θυμίσουμε σε όλους τους συμπολίτες μας στη Θεσσαλία ότι η Ολλανδία έχει πολλά χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη στις πλημμύρες και κυρίως το γεγονός ότι είναι εκατοντάδες περιοχές της , στο ύψος ή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μετά τις πλημμύρες του 1953 ξεκίνησε να σχεδιάζεται το φαραωνικό αντιπλημμυρικό έργο της Ολλανδίας, που κόστισε 5 δισ. ευρώ, και ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1997, αποτελώντας μια ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
H πολυσύνθετη κατασκευή με τσιμεντένιους πυλώνες, τεράστιες θύρες και φράγματα κατασκευάστηκε από τη Rijkswaterstaat, που είναι και ο εκτελεστικός βραχίονας του ολλανδικού υπουργείου Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων επιφορτισμένος με τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη διαχείριση και τη συντήρηση των κύριων εγκαταστάσεων υποδομής στη χώρα.
Το 2013, η Διεθνής Ομοσπονδία Μηχανικών ανακήρυξε το Delta Project ως το πιο διάσημο έργο υδραυλικής μηχανικής στον κόσμο επαινώντας την καινοτόμο τεχνολογία, την υγιή δομή και τη βιωσιμότητα του έργου.
Το σύστημα δεν κατάφερε μόνο να προστατεύει τις κατοικημένες περιοχές από τις πλημμύρες αλλά να προσφέρει περισσότερα οφέλη.
Αρχικά, τα φράγματα ελέγχουν τον χειρισμό της ροής του νερού, διαχωρίζοντας το μολυσμένο από το γλυκό και εξασφαλίζοντας επιπλέον νερό για τη γεωργία.
Παράλληλα, οι κατασκευές βελτιώνουν την πρόσβαση σε μεγάλα τμήματα της επαρχίας Zeeland για εσωτερική ναυτιλία, μετριάζοντας τις επιπτώσεις των παλιρροϊκών κυμάτων. Επίσης, το έργο συνέβαλε στη δημιουργία νέων φυσικών καταφυγίων και περιοχών αναψυχής, όπως το Εθνικό Πάρκο Oosterchelde, που έχει δημιουργηθεί από εκτεθειμένα επίπεδα άμμου και λάσπης, ενώ η περιοχή είναι δημοφιλής στους επισκέπτες για τα μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας ή για τα θαλάσσια σπορ.
Όλα αυτά βέβαια στην Ολλανδία! Με δεδομένες τις διαφορές των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, είναι κρίσιμο να ερευνηθεί ποιο μέρος της τεχνογνωσίας των Ολλανδών θα μπορούσε να μεταφερθεί στη Θεσσαλία, θωρακίζοντας και τη δική μας περιοχή, με τις ιδιαιτερότητες που έχει από νέες πλημμύρες, ώστε να συμβάλλει στην αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής.
Η λύση της Ολλανδίας είναι μια καλή βάση για αντιμετώπιση του προβλήματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μέχρι την ολοκλήρωση όμως τέτοιων μακρόπνοων σχεδίων, χρειάζονται βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες λύσεις.
Και πρώτα απ΄όλα απάντληση των νερών από τα πλημμυρισμένα μέρη. Αν παραμείνουν τα νερά, χρειάζονται περίπου 200 μέρες για να στραγγίσουν και αυτό εάν δεν δεν έχουμε άλλη βροχή, πράγμα αδύνατον, γιατί μπαίνουμε στην περίοδο βροχών.
Υπήρχε, όπως ενημερώθηκα πρόβλεψη στη λίμνη Κάρλα για ανάστροφες αντλίες, ώστε το νερό σε περίπτωση πλημμύρας να οδεύει προς Πηνειό και να χύνεται στο Στόμιο. Δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω τα στοιχεία λόγω των συνθηκών, αλλά αν όντως ισχύει το σχέδιο γιατί δε χρησιμοποιήθηκε ή γιατί και σήμερα ακόμα αν υπάρχει γιατί δε χρησιμοποιείται; Αυτό βέβαια είναι θέμα συντονισμού, που δεν υπάρχει στη Θεσσαλία, επί της ουσίας!
Το δεύτερο στάδιο, είναι η επαναχρησιμοποίηση της αγροτικής γης, που έχει καταστραφεί κι αυτό απαιτεί μηχανική αντιμετώπιση και συνδυαστικές μεθόδους.
Αν καταλάβουμε ότι η φύση είναι ένα σύστημα, χωρίς στεγανά και διαχωρισμούς Νομών και περιοχών και το δούμε επιτέλους έτσι στην χάραξη πολιτικών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην πολιτική προστασία, στην πρόβλεψη, την οργάνωση και την αντιμετώπιση μπορούμε να βρούμε τις βέλτιστες και άμεσες λύσεις για να επανεκκινήσει η ζωή στη Θεσσαλία. Η αγροτική παραγωγή, στενά συνδεδεμένη με τη μικρομεσαία μεταποίηση προϊόντων, ο τουρισμός και οι άλλοι τομείς της οικονομίας.
Για εμάς στην Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα, ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, υπάρχει η δυναμική, η γνώση και η θέληση να προχωρήσουμε μπροστά, να χρησιμοποιήσουμε καλές πρακτικές διεθνώς αναγνωρισμένες, ώστε να ξαναξεκινήσει η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στη Θεσσαλία, με χρηματοδοτικά εργαλεία πλέον αυτών που σήμερα χρησιμοποιούνται και βέλτιστη αξιοποίηση αυτών που υπάρχουν, ώστε να μη χαθεί η παραμικρή ευκαιρία. Πιστέψτε μας κι εμπιστευθείτε μας! Γιατί η ψήφος σας θα καθορίσει την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας και το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας!