“Το αβέβαιο μέλλον της ανοικοδόμησης της Θεσσαλίας»

*Του Απόστολου Παπατόλια 

Πολύ φοβάμαι ότι αρχίζει να επικρατεί στα κεντρικά κλιμάκια μια εντελώς εσφαλμένη προσέγγιση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά την καταστροφή. Αν ισχύει το ρεπορτάζ της έγκυρης «Καθημερινής» τότε πράγματι είμαστε έτοιμοι να χάσουμε μια ιστορική ευκαιρία για το μέλλον του τόπου μας. Το άρθρο του Λιάλιου μας ενημερώνει ότι οι κυβερνώντες υιοθετούν τελικά μια πολιτική «χαμηλών πτήσεων» για την «επόμενη μέρα». Ούτε καινοτομίες ούτε σύγχρονες μέθοδοι διοίκησης ούτε νέες προδιαγραφές αντιπλημμυρικής θωράκισης ούτε αναδιάρθρωση καλλιεργειών ούτε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου ούτε επίσπευση μεταρρυθμίσεων (οριοθέτηση ρεμάτων, δασολόγιο, χρήσεις γης) στον Θεσσαλικό χώρο. Και βεβαίως ούτε νέος Οργανισμός διοίκησης και συντονισμού των δράσεων αποκατάστασης. Και όλα αυτά όταν η επιστημονική κοινότητα σύσσωμη προειδοποιεί ότι η ανασύνταξη της Θεσσαλίας δεν μπορεί να είναι μια απλή αποκατάσταση ζημιών με ολική επαναφορά στο χτες, αλλά ένα ολιστικό και πολυδιάστατο εγχείρημα ανασχεδιασμού των δημόσιων πολιτικών, που θα προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες της κλιματικής κρίσης και θα αλλάζει ριζικά όλες τις ξεπερασμένες παραδοχές και δομές που ευθύνονται για την καταστροφή και την κοινωνική κρίση που αυτή προκάλεσε.
Η εξέλιξη αυτή, εάν τελικώς επιβεβαιωθεί στην πράξη, περιθωριοποιεί, επίσης, πλήρως τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην υπόθεση της ανασυγκρότησης και αποστερεί τους τοπικούς φορείς από κάθε μέσο παρέμβασης. Κι αυτό γιατί όλες οι δράσεις αποκατάστασης αλλά και σχεδιασμού της «επόμενης μέρας» εκχωρούνται στο Υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα αποφασίζει κυριαρχικά και συγκεντρωτικά για τα πάντα, χωρίς κανένα θεσμικό αντίβαρο ή κοινωνικό έλεγχο από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας ή της επιστημονικής κοινότητας. Υπενθυμίζω ότι είναι το ίδιο υπουργείο που είχε την κεντρική ευθύνη της υλοποίησης των έργων σιδηροδρομικής ασφαλείας σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και της επικαιροποίησης των αντιπλημμυρικών προδιαγραφών βάσει των νέων κλιματικών δεδομένων…
Δεν έχω ενημερωθεί για τη συζήτηση που είχε ο Δημήτρης Κουρέτας, ως νέος Περιφερειάρχης, με τον Πρωθυπουργό. Είμαι βέβαιος όμως ότι η λογική του δεν ταυτίζεται με το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο συγκεντρωτικής διαχείρισης. Το ποιο μοντέλο θα επιλεγεί για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αποτελεί πάντως το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή. Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί. Πρωτίστως, για το μέλλον της Θεσσαλίας και των πολιτών της.

Παραθέτω το κρίσιμο -και ιδιαιτέρως ανησυχητικό- χωρίο του δημοσιεύματος:
«Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει σε μια προσέγγιση τύπου «Θεσσαλία Μετά» (κατά το αντίστοιχο πρόγραμμα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια). Το κύριο βάρος της αποκατάστασης θα πέσει στο υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα παίξει έναν ευρύτερο ρόλο από αυτόν της αποκατάστασης των υποδομών, καθώς θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για κομβικά (για την επόμενη ημέρα) ζητήματα, όπως το πώς θα ξαναχτιστούν οι οικισμοί και αν θα αλλάξουν οι προδιαγραφές των έργων».
https://www.kathimerini.gr/society/562671568/thessalia-o-chartis-tis-anoikodomisis/?fbclid=IwAR3eM7kjJli5QOl6vSbg1TMD_amtk6sVFVA6j2K11GKkbh4Vuit1mg5xwyo_aem_ASOZcQUIpeBc7m91j-I1WauzF4A2z4gw0rL08m1eKaDpBBkxm6qGMVYkQqs9NsfPO1w

*Πρώην Νομάρχης, Ειδικός Σύμβουλος Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου