Το τριήμερο υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία συγκέντρωσε εκατοντάδες άτομα

Το «Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία» (20-22 Οκτωβρίου 2023) ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία. Η εν λόγω εκδήλωση, που αφορούσε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου κοινού πάνω στις επιπτώσεις των βιομηχανικών αιολικών, καθώς και στην ανάδειξη της προστασίας της γης και του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της περιοχής  αποτέλεσε μοναδική και σπάνια για την περιοχή μας, καθώς και για τα δύο χωριά, στα οποία πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, προβολές, και δράσεις ποικίλες και ενδιαφέρουσες. Η ομάδα της «Συνέλευσης Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία» δόμησε ένα τριήμερο που μέσα από την οργάνωση και την επικοινωνιακή της πολιτική κατάφερε να συγκινήσει και να παρακινήσει ανθρώπους σχεδόν απ’ όλη τη χώρα.

Υπήρξαν επισκέπτες που έφθασαν από την Κρήτη, την Κυπαρισσία, την Κύθνο, την Άρτα, τα Άγραφα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από την περιοχή μας, τον Αλμυρό, τον Βόλο, το Νότιο Πήλιο και φυσικά από αρκετά ακόμη χωριά του βουνού μας. Κοντά σε αυτή την ομάδα ακολούθησαν και οι τοπικοί Φορείς, κυρίως από τα δύο χωριά, στα οποία και πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, τα Κανάλια και την Κερασιά. Τόσο το «Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.), όσο και ο «Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου», με την πολύχρονη εμπειρία που έχουν σε πολιτιστικά και λοιπά γεγονότα, συμμετείχαν και έδωσαν στους επισκέπτες με τη ζέση τους και την αγάπη που έχουν γι’ αυτό που υπηρετούν, το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό στίγμα της περιοχής μας.
Το πρόγραμμα που είχε οριστεί εδώ και μέρες τηρήθηκε σε απόλυτο βαθμό και αυτό οφείλεται σε όλους. Η τάξη και η αρμονία των επισκεπτών σε κάθε τους κίνηση ήταν υποδειγματική, ένα γεγονός που επισημάνθηκε και σχολιάστηκε και από τους τοπικούς Φορείς, αλλά και από τους κατοίκους των χωριών. Η προετοιμασία της ομάδας της «Συνέλευσης Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία» στους χώρους κατασκήνωσης, καθώς στο ορεινό πεδίο πρέπει να πούμε ότι εξέπληξε όλους. Η τοποθέτηση πλαστικών σάκων σε εμφανή σημεία για τα απορρίμματα, η κατάλληλη προετοιμασία για την εξυπηρέτηση και την εγκατάσταση των σκηνών, ο λεπτομερής προγραμματισμός για τις πεζοπορίες, ένα γεγονός που μαρτυρούσε την καλή και πρότερη προετοιμασία, ο εθελοντικός καθαρισμός των μονοπατιών και η απομάκρυνση μεγάλου όγκου απορριμμάτων από το βουνό1, ο σημαιοστολισμός και η ανάρτηση πανό με ανάλογο μήνυμα μέσα στα χωριά και ο καθαρισμός των χώρων χρήσης στο τέλος του τριημέρου, είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορούμε να απαριθμήσουμε. Όμως και οι τοπικοί Φορείς υπήρξαν αντίστοιχα επιμελείς στις υποχρεώσεις τους με συνέπεια το πρόγραμμα των παρουσιάσεων στις δομές τους να είναι ακριβές. Ο χωρισμός της ομάδας επισκεπτών στις δύο δομές του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς, το «Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου» και το «Μουσείο Ηλία Λεφούση», οι εισηγήσεις των υπευθύνων σε αυτές, όπως και οι αποχώρηση τους απ’ αυτές προς το «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς» φανέρωσαν τη σοβαρότητα με την οποία όλοι έλαβαν μέρος σε αυτό γεγονός. Σε όλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε και τη μεταφορά χημικών τουαλετών από την πλευρά του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Δημάρχου κ. Δ. Νασίκα, ένα ζήτημα απαραίτητο για την εξυπηρέτηση τω επισκεπτών.
Αντίστοιχα στο χωριό των Καναλίων, στο οποίο είχαν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, υπήρξε αθρόα συμμετοχή (σε αυτή του Σαββάτου ίσως και να έφθασε τα 180 – 200 άτομα) με την προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκυμαντέρ και απόψεων επί του θέματος.

Την Παρασκευή έχοντας προκύψει κάποιο τεχνικό πρόβλημα στον ήχο η προβολή του ντοκυμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου» δεν προβλήθηκε, όμως υπήρξε σημαντική παρουσίαση του αιολικού βιομηχανικού σταθμού στο Μαυροβούνι και των επιπτώσεων του στην περιοχή από τον Γιώργο Γερογιάννη, όπως και καίριες τοποθετήσεις του παπά-Θανάση Σκοπιανού, του ιερέα των Καναλίων, καθώς και του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής, του Ηλία Τσιούκα. Να σημειώσουμε ότι ο παπά Θανάσης έλαβε σαφή θέση εναντίον της εγκατάστασης, ένα γεγονός που σχολιάστηκε ευμενώς. Το Σάββατο η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του ντοκυμαντέρ «Όσο κι αν δέρνει ο άνεμος», στο οποίο αντικείμενο του ήταν ο αγώνας ενός χωριού του Ρεθύμνου στην Κρήτη για την αποτροπή της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Επρόκειτο για την πρώτη του προβολή εκτός της Κρήτης, μάλιστα παρόντες ήταν και οι δημιουργοί του, οι οποίοι σημείωσαν ότι το εν λόγω βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης. Σε αυτή την εκδήλωση το παρόν έδωσε και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκας, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται δίπλα στη Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων των χωριών και ότι θα είναι συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια για την αποτροπή της εγκατάστασης. Το υπόλοιπο πρόγραμμα συνεχίστηκε ως εξής:
– παρουσίαση της ιστορίας της λίμνης Κάρλας και του λιμναίου πολιτισμού από τη φιλόλογο και μέλος, με αρμοδιότητα στα εκπαιδευτικά – περιβαλλοντικά προγράμματα του «Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) Σταματία Μωραῒτη,
– πλήρης παρουσίαση σε “power point” του μέλους της ομάδας «Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία» Γιώργου Γερογιάννη για το θέμα. Θίχτηκαν ζητήματα που αφορούν την επίδραση των ανεμογεννητριών στην κτηνοτροφία, στο περιβάλλον και αλλού.
– τοποθέτηση του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής, Ηλία Τσιούκα πάνω στην επιχειρούμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή.
– τοποθέτηση του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής και Προέδρου του «Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) Σωτηρίου Γκανάτσιου, σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρουν με την παρουσία τους όλοι οι Φορείς που έχουν έρθει από πολλά σημεία της χώρας, καθώς και για τα πλήγματα που έχει υποστεί η περιοχή με τις αποφάσεις της Ελληνικής πολιτείας (π.χ. αποξήρανση, επαναπλημμυρισμός Κάρλας κ.α.), γεγονότα του παρελθόντος, που συμπληρώνονται με την τωρινή απόφαση για πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών.
– τοποθέτηση εκ μέρους της «Πράσινης Αριστεράς» του Παντελή Μαστρογιάννη τονίζοντας τη ζημιά που θα υποστεί η περιοχή σε περίπτωση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.
– τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Βόλου και μέλους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, καθώς και του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) κ. Στέλιου Λημνιού, κατά την οποία επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει για την περιοχή μια τέτοια εγκατάσταση, καθώς και ότι όλες οι Οικολογικές Οργανώσεις που ανήκουν στο “ΠΑΝΔΟΙΚΟ” είναι αντίθετες με αυτή.
– τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με καταγωγή από το χωριό των Καναλίων κ. Χρήστου Μωραῒτη, κατά την οποία ανέφερε ότι από τον χώρο ευθύνης του δημοτικού συμβούλου για χρόνια έχει ασχοληθεί με το θέμα και ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να λάβουν μέρος ενεργά και να εναντιωθούν. Ακόμη, επισήμανε ότι έχει συγκεντρώσει πολλά στοιχεία για το θέμα, τα οποία και θα τα δώσει, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον δικαστικό αγώνα που αναμένεται.
– τοποθέτηση του μέλους του «Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.), Αχιλλέα Γκλάβατου, ο οποίος μίλησε για την πράσινη ενέργεια, σημειώνοντας ότι είναι αντίθετος στην προσπάθεια που γίνεται για αλλοίωση της περιοχής με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών.
– Τέλος, στη συζήτηση πήραν μέρος και ο Θωμάς Κώτσιας από την περιοχή των Αγράφων αναλύοντας τη δική τους περίπτωση με το πρόβλημα της τοποθέτησης αιολικού πάρκου στην περιοχή τους, καθώς και τις πρακτικές που εφαρμόζουν αυτές οι εταιρείες εν σχέσει με τον τοπικό πληθυσμό, όπως και ο Ηλίας Αβραμίδης, μέλος της «Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης “Πρωτέας”», ο οποίος μίλησε για το μεγαλύτερο βάραθρο της Θεσσαλίας, τη “Βαλότρυπα”, που βρίσκεται εντός της ζώνης εγκατάστασης και δεν αναφέρεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Στο συντονισμό της όλης εκδήλωσης βρέθηκαν το μέλος της «Συντονιστικής» Ηλίας Τσιούκας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου και μέλος της «Συντονιστικής» Ελένη Παπαδημητροπούλου, καθώς και ο Πρόεδρος του «Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας – Κέντρο Μελέτης Βοιβηίδος» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.) και μέλος της «Συντονιστικής» Σωτήρης Γκανάτσιος.
Ως κατά κλείδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Τριήμερο Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία» αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, καθώς και για την ευαισθητοποίηση τους. Έδωσε τα εφόδια ώστε να κατατοπιστούν πάνω στο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα, που είναι για την περιοχή η εγκατάσταση της αιολικής βιομηχανίας. Αυτό το τριήμερο ήταν η αρχή ενός μεγάλου δρόμου μέχρι την τελική νίκη των χωριών μας. Ήταν η έναρξη ενός αγώνα, ας μην γελιόμαστε, αδυσώπητου και σκληρού. Οι επισκέπτες, που κατέφθασαν από πολλά σημεία της χώρας μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταρακούνησαν για τα καλά την περιοχή. Είναι αυτοί που έδωσαν το έναυσμα για αφύπνιση των χωριών μας. Αναμένουμε από την πολύ δραστήρια ομάδα, τη «Συνέλευση Υπεράσπισης του Πηλίου από την αιολική βιομηχανία», την επόμενη ζωογόνα και τονωτική για την περιοχή μας εκδήλωση. Αυτή που θα γίνει στα δύο άλλα χωριά που θίγονται από την αιολική βιομηχανία, το Βένετο και το Κεραμίδι. Εμείς, οι τοπικοί Φορείς, που αρχίζουμε να βρίσκουμε προοδευτικά κοινή περπατησιά, θα είμαστε κοντά τους, ώστε η αφύπνιση των κοινωνιών μας να είναι ολοκληρωτική.
Κατά τις πεζοπορίες απομακρύνθηκαν από το βουνό 10 μεγάλες μαύρες σακούλες με απορρίμματα, ακόμη και κάποια 20λιτρα άδεια μπετόνια!!!